free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tobzódás Hollandiában

Borsa         Címkék: ajánló, fesztivál, flamand, holland, kultúra 0 hozzászólás

Egy 20 helyszínes, 100 programos, 500 előadóművészes fesztivál próbálja meg bemutatni nekünk a holland-flamand kultúrát. Egy hónapja van mindenkinek. Mi majd beszámolunk, aztán kikérdezzük.

Február közepén kezdődött az év első nagyobb kulturális és dizájn eseménye, a Low Kultfeszt, hogy megismertesse a németalföldi kortárs képzőművészetet, zenét, formatervezést, színházat és filmeket. A fesztivál programja ígéretes, az elkövetkezendő egy hónapban biztos hogy nem fogunk unatkozni. "A LOW fesztivál elnevezése nem a kulturális események minőségére, hanem az alacsonyan, a tengerszint alatt fekvő Németalföldre, vagyis Hollandiára és Flandriára utal - emelte ki a rendezvénysorozat megnyitóján Walter Moens a Flamand Kormány magyarországi képviselője. Amúgy sem beszélhetünk alacsony és magas művészetről - tette hozzá rendkívül felvilágosult szellemben - hiszen mindenféle művészet érdekes és értékes, legyen szó DJ-kről, VJ-kről, kortárs táncról vagy klasszikus zenéről."

Jan Kennis és Walter Moens

A fesztivál programjában mindkét véglet helyet kapott, a cél az volt, hogy képet kapjunk a holland–flamand kortárs művészet egészéről. Az ismert kulturális helyszínek mellett párhuzamosan a kisebb galériákban, múzeumokban, templomokban és kultmozikban is lesznek programok, partik, kiállítások, klasszikus zenei koncertek, színházi előadások és divatbemutatók. Az eseménysorozat kilenc kurátor közös munkájának eredménye - hangzott el a megnyitón -, február 15 és március 12 között ízelítőt kaphatunk a németalföldi kulturális élet minden szeletéből.

Flandria Hollandia és lakossága mindenki számára ismert, de kik a flamandok, mi is valójában Flandria? Flandria a Belga Királyság északi, holland nyelvű országrésze. A 10 millió lakosú Belgiumon belül Flandria lakossága 6,5 millió főre tehető. A flamand kormány székhelye Brüsszelben található, az országrész legfontosabb városai Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen és Leuven.

A LOW Kultfeszt február 15-én Wim Delvoye, flamand képzőművész kiállításának megnyitójával kezdődött. A művész munkáival legutóbb a linzi Ars Electronica fesztiválon találkoztunk, ahol egy hatalmas, tartályokkal, mosógéppel, valamint különböző kemikáliákkal és enzimekkel felturbózott installációval modellezte az emberi emésztőrendszert. A Cloaca névre keresztelt gépezet végterméke az emberi ürülék tökéletes mása, színben, formában és szagban is hasonlít. Az Ernst Múzeum a Cloaca mellett a művész egyéb munkáit is kiállítják, így a tetovált disznót és a szintén híres csipkézett acél betonkeverő-autót is.

Bizarr installáció

Wim Delvoye kiállításával párhuzamosan több fotókiállítás is nyílik Budapesten. Sajátos szemszögből mutatja be Amszterdam kultúráját például a My City: Amsterdam programsorozat, melynek fő témája nem a város építészete, híres helyszínei, hanem a kerékpár lesz. Az amszterdami polgárok életének természetes része a biciklizés, ami megszabadította a várost a hetvenes években még általánosnak számító közlekedési dugóktól, és azóta Amszetrdam egyik jellegzetessége lett. Az A38 hajón és a Millenárison február 19-23-ig a fotókiállítások mellett beszélgetések és élménybeszámolók is lesznek, Budapest közterein pedig a Natwerk utcaművész-csoport akciói igyekeznek meghozni a fővárosiak kedvét a bringázáshoz.

Kerékpárkulti

A számos táncművészeti és színházi program közül legérdekesebbnek a tolerancia kényes kérdését feszegető Holland cunami ígérkezik. Ennek alaptörténetében Hollandiát elárasztja a szökőár, és a 16 millió holland menekültet a tragédiára egyedüliként érzékenyen reagáló Magyarországra evakuálják. Az előadás bizarr ötlete egy budapesti taxisofőrrel folytatott késő esti beszélgetésből fakadt - tudtuk meg a megnyitón - akinek meggyőződése, hogy azért vásárolnak holland befektetők annyi ingatlant Magyarországon, mert így egy esetleges cunamit követően azonnal kis hazánkba menekülhetnek. Az áldokumentarista krízis-színházi előadást rendhagyó módon a Keleti Pályaudvaron mutatják be március 11-én, már csak a helyszínválasztás miatt is megéri elmenni. A LOW Kultfeszt keretében a WAMP - Wasárnapi Művész Piac - holland-magyar dizájn fesztivált rendez neves holland formatervezők részvételével. Az eseménysorozat három napja alatt különböző, dizájnhoz és divathoz kötődő programok lesznek a Gödörben, hogy bemutassák azokat a legnevesebb holland tervezőket, akik a jelenlegi nemzetközi trendeket is meghatározzák. A már megszokott vásár és divatbemutatók mellett a témához kapcsolódó kiállításokat, workshoppokat és előadások is tartanak február 22 és 24 között.

Holland-magyar dizájn

Filmrajongóknak ajánljuk az egyszerre három helyszínen zajló holland-flamand filmfesztivált. Március 1-12-ig a holland-flamand filmművészet legújabb irányzatát bemutató díjnyertes, és hazai rekord nézőszámot elért holland és flamand játék- és dokumentumfilmek láthatók az Örökmozgó Filmmúzeumban, az Urániában és a Merlinben. A programban 13 játékfilm és 6 dokumentumfilm szerepel, köztük Jos Stelling Duska című, Oscar-díjra jelölt alkotása, és a velencei filmfesztivál legjobb első filmnek járó díját nyert Khadak.

VJ bulik szárazon és vizen

A LOW keretein belül rendezik meg február 25 és március 1 között a harmadik Cinetrip VJ tornát is, ahol neves külföldi és magyar VJ-k mellett a legjobb holland és flamand animátorok és fejlesztők is bemutatkoznak. A nemzetközi VJ szcéna több napos csatározásának a Merlin ad otthont, ahol versengés közben és egy nagyszabású DJ-VJ partin ismerheted meg a kortárs vizuális kultúra és az elektronikus zene nemzetközi trendjeit. Ha már Cinetrip, akkor mindenképp meg kell említenünk a Cinetrip holland-flamand buliját is, a Spartyt március 8-án a fürdős bulik hagyományaihoz híven a Rudasban rendezik meg, aki még nem volt, annak kötelező kipróbálni locs-pocs partizást.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés