free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Budapest 5 legszebb épülete

Borsa         Címkék: budapest, épület, legszebb, lista, öt 0 hozzászólás

Budapest építészeti sokszínűsége egészen szembeszökő, rengeteg csodálatos épület díszíti. A mi dolgunk, hogy vigyázzunk ezekre, listánk az esztétikumon keresztül szeretné felhívni a figyelmet.

Rengeteg kritika éri szegény meggyötört fővárosunkat, hogy büdös, zajos és csúnya. A mocsokról meg a koszról persze nem ő tehet, nagyváros, ez a sorsa, de ha nyitott szemmel közlekedünk, és sikerül túllátnunk a szmogon, a dugókon és a tömeghisztérián, akkor újra felfedezhetjük az egykor igazi pompájában díszelgő Budapestet. Úton-útfélen gyönyörű épületekbe botlunk, melyekből örvendetes módon egyre több kerül felújításra is. Alábbi listánk csupán kedvcsináló, hiszen önkényesen válogatva jutottunk el a mi szájízünk szerint leginkább kellemes összhatást produkáló épületekig. Biztos mindenkinek megvannak a saját favoritjai, szerintünk ezek a leggyönyörűbbek, még ha kommersz szépségekről van is szó.

Ahol a dal fakad - Magyar Állami Operaház

A huszonegyedik század egyik legpompásabb műemléke az Andrássy út közepén szunnyad. Egyszerű vonalai nem hivalkodnak, viszont gazdagon díszített részleteiben rejlik igazi nagysága és bámulatbaejtő sokszínűsége. Az előkelő anyagok használata és a túldíszítettség egyértelműen az épület reprezentatív funkcióját hangsúlyozzák. Az Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz csoda nem szégyelli bevetni a súlyosan hatásvadász barokkos és echte reneszánsz stílusjegyeket sem. Elegáns dekadencia és nagyvilági báj jellemzi leginkább Ybl építészeti műremekét, ahova nem csak a fülbemászó dallamok miatt érdemes beülni egy-egy előadásra. Kívül-belül elbűvölően gyönyörű.Szecessziós gyönyörűség - Iparművészeti Múzeum

Az Üllői út portengerében szinte világít az Iparművészeti épülete, Zsolnay kerámiával borított gyönyörű, színes kupolája visszatükrözi a napsugarakat, még a legborongósabb időben is van valami derűs fény a kis villogó cserepekben. Kintről egyértelműen a kupola ejt ámulatba, belépve pedig a hatalmas üvegcsarnok látványától nem jutunk szóhoz. A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett épület a korai szecesszió mintapéldája, mint egy óriási csillogó mesepalota. A színes díszítésekben keverednek a keleti ornamentika és a magyaros motívumok legjellemzőbb elemei, valójában maga az épület is egy "kiállítási tárgy".


Óriástemplom - Szent István Bazilika

A Kiskörúton sétálva hamar megakad az ember szeme a hatalmas kupolán, ami Budapest legnagyobb templomának, és egyben egyik legnevezetesebb látványosságának ékessége. A 8500 embert befogadni képes óriástemplom több mint 50 évig épült, 1905-ös felavatásáig három építészeti brigádot is "elhasznált", dolgozott rajta Hild József, Ybl Miklós és Kauser József is. A stílusok keveredése igen jót tett az összhatásnak, Hild hellenisztikus formavilága csodásan működik együtt Ybl domináns, neoreneszánsz elképzeléseivel. Tekintélyt parancsoló méretei, történelmi múltja és harmonikus pompája miatt mindenképpen megéri az alaposabb szemügyrevételt.Koncertterem igazi nagyoknak - Pesti Vigadó

A Duna-korzó csodás panorámája és a belvárosi forgatag közé ékelődve találjuk a romantikus építészet egyik gyöngyszemét, az igen híres és nagyvilági zeneszerzők által kedvelt és látogatott pompás koncerttermet és szórakoztatóegységet. Ez a Pesti Vigadó. Története egészen 1833-ig visszanyúlik, a Pollack Mihály tervezte klasszicista "Redoute"-ban többek között megfordult például id. Johann Strauss és Liszt Ferenc is. Azonban azt az épületet, amit mi is ismerünk Feszl Frigyes tervei alapján építették, és stílusa erősen romantikus jellegű. Gazdagon díszített külső és belső terei sajátos keleti motívumokkal vegyülnek, az épület sűrű szoborszámának legnagyobb hányadát Alexy Károly keze munkájának köszönhetjük. Felújított állapota reflektál hajdani fényére, szemkápráztató és igazán impozáns darab.

A hivalkodó luxusplacc - New York-palota

És szintén egy frissen felújított, és mára igazi pompájában ragyogó építészeti mestermű; a New York-palota. Az eredetileg egy amerikai biztosítótársaság részére épült négyemeletes, vadul eklektikus csodapalotában működött már szerkesztőség, sportbolt és bérházként is funkcionált. Hauszmann Alajos terveire támaszkodva építették 1891-1895 között, a palota kétség kívül legkáprázatosabb része a kávéház volt, aminek enteriőrje is a historizmus jegyében született. A hely lenyűgöző fensőbbséget áraszt magából, belépve csaknem úgy érzi az ember, hogy időutazást tesz egyenesen vissza az arisztokratikus időkbe, amikor minden a fényűzésről és a szépség anyagi megtestesülésének csodájáról szólt.

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés