free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyárspolgár-e vagy...

HT         Címkék: ego, egoista, hímtag, nyárspolgár, zsákutca 0 hozzászólás

Hímtagunk szerint a nyárspolgár betegesen beképzelt egoista, akit a józan ész vezérel, de szereti, ha lenyűgözik, viszont ritkán használja a fantáziáját. A nyárspolgárosodás a civilizálódás zsákutcája.

Annak ellenére, hogy a nyárspolgárság a civilizálódás zsákutcája, manapság bárkiből lehet nyárspolgár, aki gyáva és inkább választja a biztos rosszat a bizonytalan jó helyett. A mai nyárspolgár olyan nagykorú illető, aki kellőképpen szűklátókörű, begyepesedett világnézetű, kicsinyesen kényes az anyagiakra, banális eszmék híve, földhözragadt gondolatok rabja, aki a kora közvélekedésének legnagyobb megelégedésére példásan semmitmondóan, de nagyon könnyen kiszámíthatóan éli a középszerű és sablonos életét, aki a közmegegyezésen alapuló illendőség nagymestere. Az ideális nyárspolgárt a józan ész vezérli, de szereti, ha lenyűgözik, viszont ritkán használja a fantáziáját, megelégszik a környezete által diktálttal, nem filozofikus alkat, sőt általában véve inkább unalmas, és gyáva, nem igényli az ismeretlent, biztonságos életre vágyik. A nyárspolgár betegesen beképzelt egoista, akinek egyetlen életcélja, hogy minden esetben meghunyászkodva alkalmazkodjék, és meghazudtoljon bármilyen ideológiát, azzal, hogy a magáévá teszi.

Richard Hawley-Serious

Konfekcióember Bár voltak a történelemnek náci, bolsevik vagy kádárista nyárspolgárai is, de egy igazi nyárspolgár ideális alanya a kapitalizmusnak. Hisz a család erejében, mint a fogyasztói társadalom alapegységében. Bírja a tárgyak birtoklását, hisz a státuszukban, és tökéletes célcsoportja a reklámoknak és a "hepiendes" meséknek. A modern nyárspolgár tipikus konfekcióember és ideális fogyasztó. Élvezi a mechanikus világát, és nem lázad a pénz diktatúrája ellen. Alap, hogy a valóban hatékony totalitárius államban a mindenható politikai vezetők és az alájuk rendelt menedzserek hada olyan rabszolganép felett uralkodik, amelyet nem szükséges kényszeríteni, mert szereti szolgaságát. A nyárspolgár ideális szolga, demokráciával ámítja magát, és bár féli az erőszakot, de élvezi a diktatúrát, mert a nyárspolgár nem bírja a ribilliót, a forradalmi hőzöngést, a felfegyverkezett tüntetőket, félti a megélhetésést, a képzelt jómódját, és inkább választja a biztos rosszat, mint a bizonytalan jót.

Alap, hogy semmi sem olyan piacképes, mint a kifogástalanul előrecsomagolt és politikailag korrekt lázadás az ellen a világ ellen, amelyben politikai korrektség uralkodik és mindent előrecsomagolnak, de néha a nyárspolgár is fellázad. Az utóbbi évtized termékei a lázadó nyárspolgárok, akik képtelenek felfogni a józan eszükkel a világ hülyeségeit, szeretnének hagyományos polgári környezetben élni, értelmesnek vélt társadalomban, ragaszkodva a konzervativizmusokhoz, de ezt megakadályozza valami nyárspolgárilag észszerűtlennek vélt dolog, mint például olyan politikai idiotizmus, mint a magyar jobbosok istenhazacsaládos triumvirátusa, vagy a külföldi jobbosok gátlástalan nagytőke- és biznicfüggése, vagy a honi liberálisok versenyszelleme és "píszímániája", vagy a hazai balosok álszocializmusa, vagy a szélsőségesek antiglobalizmusa, vagy kukaborogatásai, esetleg terrorcselekményei.

Mindennek ellenére egy nyárspolgár általában akkor lázad fel, és akkor is csak politikailag korrekten, amikor valaki vagy valami megakadályozza abban, hogy élje a józan esze elvárásainak megfelelő, normális életét. Vagy, ha olyasmivel szembesül, ami a korlátolt értékítéletébe és közhelyes világnézetébe égbekiáltó bűnnek és/vagy felháborítónak számít. Ősközösségi nyárspolgárokról nem maradtak fenn írásos emlékeink, amúgy is a nyárspolgárosodás a civilizálódás zsákutcája, ennek ellenére korunk első legjobban boldog emberei mégiscsak olyan illetők, akik még beekizve sem mernek kujonkodni.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés