free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ennyit költünk kultúrára

Borsa         Címkék: anyagiak, átlag, felmérés, kultúra, pénz 0 hozzászólás

Cikkünkben annak igyekeztünk utánajárni, hogy az átlag közpolgár anyagi javaiból mennyit áldoz kultúrára. Felmérésünk szigorúan nem reprezentatív, viszont annál érdekesebb és elgondolkodtatóbb.

Ha manapság az ember zeneakadémiai koncertet vagy színházi előadást emleget, biztos, hogy előbb-utóbb szóba kerül a dolog pénzügyi vonzata is. Merthogy nem igazán tudjuk már kihagyni semmiből sem az anyagi oldalt. A kultúra drága mulatság - szoktuk mondani, de vajon mennyire igaz ez az állítás? Arányaiban mennyit vagyunk hajlandók áldozni művelődésünkre? És miért is nem állja meg a helyét az állandóan emlegetett anyagi gát? Mi most kiszámoltuk, hogy mennyi az annyi, mini felmérésünkben pedig az "utca" emberét faggattuk, hogy mennyit is költ kultúrára havonta.

Gyanútlan alanyaink, akikkel szóbaelegyedve elkezdtük fejtegetni ezt a financiális kérdést, az első körben ugyan összeget nem tudtak mondani, de igen készségesen nyilatkoztak arról, hogy hányszor mennek színházba, moziba vagy mennyit olvasnak. A megkérdezettek 20%-a havonta legalább egyszer eljut egy színházi vagy mozgásművészeti előadásra, moziba értelemszerűen ennél többen, az alanyok 70%-a, sőt főként a fiatalabb korosztály - főiskolás, egyetemista réteg - nyilatkozta, hogy akár hetente többször is beiktat egy-egy nagyvásznas filmet. Szintén a filmek oldaláról legalább ugyan ilyen jól állnak az otthoni moziélmények is, hiszen a többség valamilyen úton - videotéka, dvd-kölcsönző, online-kölcsönzők - hozzájut ezekhez.

Könyvek

A könyvekről már igencsak megoszlottak a vélemények, volt aki elmondása szerint havonta legalább 4-5 könyvet elfogyaszt, míg a szomorú 50%(!) időhiányra - és a könyvek borsos árára - hivatkozva egyáltalán nem olvas. Ők a könyveket egyértelműen ajándéktárgyként jelölték meg, vagyis akkor olvasnak, ha ajándékba kapnak könyvet, illetve akkor költenek irodalomra, ha valakinek ajándékba szánják. Ezen igencsak meglepődtünk, mert még az aktív olvasórétegből - tanulók - is volt, aki beismerte, hogy kizárólag a tanulmányaihoz minimálisan szükséges olvasmányokat teljesíti, de szíve szerint azt is kikerülné, amúgy meg nem szeret olvasni - még újságot sem -, mert nagyon unalmasnak találja. Azért voltak megnyugtatóan jó példák is, az alanyok 30%-a állandó könyvtári tag, és elmondásuk szerint rendszeresen látogatják is az intézményeket.

Látogatottsági és ismertségi szempontból legkiábrándítóbb helyen a komolyzenei koncertek és a kiállítások vannak. Az előbbit még nagy duzzogva meg is értjük, de a kiállítások ilyen gyér szereplésére nem számítottunk, már csak azért sem, mert a kisebb galériák tárlatai általában ingyenesek, mégis az egyik fő okként megjelölt tényező az ár volt. A megkérdezettek közül csupán egy valaki mondta, hogy lelkes koncertjáró - komoly és jazz leginkább -, a többiek szégyenlősebb fele az árra és időre hivatkozva dobta vissza a kérdést, míg a bevállalósak nyíltan kimondták, hogy egyáltalán nem érdekli őket ez a fajta zene.

Kiállítás

A kiállításoknál már érdekesebb a helyzet, mert például volt olyan, aki arra hivatkozott, hogy ő már látott mindent, és ezért nem jár mostanában kiállításokra. Mikor felhívtuk rá a figyelmet, hogy a múzeumoknak nem csak állandó tárlataik vannak, hanem időszakosak is, akkor is az volt a válasz, hogy azokat is látta mindet, és mivel a riposztok határozottságából arra következtettünk, hogy itt nincs helye ellentmondásnak, meghagytuk a boldog tudatban, hogy ez így jó. A másik véglet egy fiatalabb delikvens volt, aki állítása szerint soha az életben nem volt még múzeumban, és köszöni szépen ez így pont jó neki. Állítása szerint az internetről úgyis bármi letölthető, akkor meg minek szenvedjen órákat egy levegőtlen, döglött helyen - szó szerint idéztünk. Ezek persze a kirívó esetek, de a többségnél is azt figyeltük meg, hogy csak a média által felkapott nagyobb tárlatokra hajlandó költeni, azokért viszont képes órákig is sorban állni. Ez pedig elsősorban ugye nem a kiállításnak szól...

Végezetül kiemelnénk még a két abszolút végletet, egyik alanyunk teljes meggyőződéssel a tévét jelölte meg, mint havi összköltséget, amit kultúrára költ, másikuk pedig a fizetése több mint felét kizárólag a művelődésre fordítja, persze tegyük hozzá, hogy nem egyedüli kereső családjában.

Forintosítva

Egy hevenyészett számolgatást követően, amibe belevettük az éves könyvtári tagságot, videokölcsönzői díjakat, átlag színházjegyet, mozijegyet, és múzeumi belépőt kiderül, az összeg hónapra lebontva alig nyaldossa alulról a 7000 forintot. Ez egy fél pár cipő ára, de egy esti mulatozós ivászatra is jóval többet költünk ennél. Kíváncsiságból megkérdeztük alanyainkat arról is, hogy szórakozásra, kikapcsolódásra mennyit költenek, itt már mindjárt pontosabban jöttek a válaszok, átlagosan hétvégenként(!) 5-10 ezer forintot jelöltek meg vacsorára, partykra, wellness-programokra, volt aki a vásárlást említette, mint szórakozást, nála természetesen jóval nagyobb volt ez az összeg.

Ebből jól levontuk a konzekvenciákat és arra jutottunk, hogy bármennyire is a drága jegyárakra hivatkozunk, a nagy átlagnál azért nem elsősorban ez a gátja a kultúrtevékenységeknek. Nem szeretnénk ítélkezni senki felett, csupán egy kis közfelmérést végezve képet adni a jelen helyzetekről. Azonban még egyszer hangsúlyoznánk, hogy kutatásunk nem reprezentatív és nem garantált, hogy reflektál az abszolút valós állapotokra, mindenesetre igen érdekes képet vázolt. Nekünk legalábbis tanulságos volt.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés