free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szabó Magda Abigélje musicalszínpadon

Borsa         Címkék: abigél, kritika, musical, szépirodalom, színház 0 hozzászólás

Egy népszerű szépirodalmi mű musical változatának ötlete még kevés a sikerhez. Fülbemászó dalok és jó szereplők is kellenek hozzá. Az alábbi produkció készítői azonban nem ma kezdték a szakmát.

Szabó Magda Abigélje ebben az országban a kollektív tudat része. Bár nem volt kötelező olvasmány, mégis, már gyerekként vagy tinédzserként elolvastuk. Akkor először. A történet - Zsurzs Éva által, 1978-ban készített -filmadaptációját, melyet akárhányszor is ad le többnapos ünnepeken a tévé, mindig képesek vagyunk végignézni. A film a saját műfajában ugyanúgy alap, mint maga a könyv. Ilyen előzmények után még bármiképpen hozzányúlni ehhez a remekműhöz, nem kis felelősség.

A Budapesti Operettszínház alkotógárdája ezt vállalta magára, amikor úgy döntöttek, hogy musical formájában állítják színpadra az Abigélt. Az ötlet Somogyi Szilárd rendezőtől származik, aki 2004-ben a Petőfi Musical Stúdióval bemutatta Szabó Magda egy másik regényének, az Álarcosbálnak a zenés változatát. Az írónő annyira elégedett volt az előadással, hogy hozzájárult "leánya", az Abigél hasonló módon való feldolgozásához. Mi több, még részt vett a musical előkésztő munkálataiban is.

Az alkotók a drámai sűrítés eszközével éltek, ám a regény eredeti cselekményszövését tartva. Az eseményeket Gina szemszögéből követhetjük végig. A szövegkönyvet Somogyi Szilárd írta, a zeneszerző Kocsák Tibor, a dalszerző Miklós Tibor, a dramaturg pedig az Operettszínház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor. A darabot dupla csapattal próbálják. A főbb szerepekben: Gina: Vágó Zsuzsi/Vágó Bernadett, Vitay tábornok: Földes Tamás/Pálfalvy Attila, Horn Mici: Udvaros Dorottya/Siménfalvy Ágota, Torma Gedeon: Balikó Tamás/Jantyik Csaba, Kőnig: Csonka András/Magócs Ottó, Zsuzsanna testvér: Nádasi Veronika/Füredi Nikolett, Kalmár: Homonnay Zsolt/Imre Sebastian, Torma Piroska: Peller Anna/Molnár Andrea, Kuncz Feri: Mészáros Árpád Zsolt/Bálint Ádám.

A musicalt a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeként, 2008 március 27-én mutatják be, a Thália Színház színpadán. A "leányából" készülő zenés színházi adaptáció létrejöttére még áldását adta Szabó Magda, a bemutatót azonban sajnos már csak az égi páholyból figyelheti.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés