free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Aglio e olio: a hibátlan spagetti

Borsa         Címkék: fokhagyma, ízi, kaja, olvívaolaj, spagetti 0 hozzászólás

Borsamunkatárs gyengéje a tésztaétel, ezért most egy nem hizlaló és rém egyszerű receptet ajánl. A nevétől nem kell megijedni, csak attól, hogy már az olvasáskor beindulnak a feltételes reflexek.

Nem csak a díszítő, de a konyhaművészetben is a legegyszerűbb dolgok a legszebbek, legfinomabbak. Arról nem is beszélve, hogy jó alapanyagokból készítve az egyszerű olajos, fokhagymás tészta is fejedelmi lakomává válik. Borsamunkatárs kifejezetten tésztaevő, kezdve a jóféle házi mákoscsíktól, egészen a legbonyolultabb spagettikölteményekig, bármilyen tésztaétellel, bármikor el lehet tántorítani fogyókúrás fogadalmaitól. Van ilyen, más a csokival van ugyanígy nemde? Éppen ezért igazán tudja értékelni a jó minőségű tésztákat, a változatos rávalókat, de a szíve mélyén legjobban az egészen egyszerű tésztaételeket kedveli. Nem mond ellent persze a paradicsomszószos raguknak sem, de ha már olasz, vagy olaszos, akkor tényleg a legegyszerűbbeket szereti választani.

Enn(y)i kell és kész

Mert nem minden talján tésztaétel úszik ám az ilyen-olyan mártásban, az olaszok ugyanis elképesztően változatos és ízgazdag konyhájuk ellenére - vagy pont emiatt -, remekelnek az egyszerűen összedobható tésztaételek készítésében. Ilyen többek közt a világhíres genovai pestoval készülő tészta, vagy a délebbről származó "aglio e olio" spagetti. Magyarul fokhagymás, olajos spagetti. És valóban, ehhez az ételhez nem kell sokkal több, mint fokhagyma, olívaolaj és tészta, és mégis hibátlan. Tökéletes magában vagy köretként, ráadásul mindenki egy picit a saját ízlésére igazíthatja.

Van, aki petrezselymet vagy más zöldfűszert kever hozzá, van, aki erős paprikával turbózza, Borsamunkatárs pedig esküszik rá, hogy akkor a legjobb, ha a végén pár csepp citromlével gazdagítjuk az ízeket. A fűszeres olaj maradékát egyébként más ételeknél is hasznosíthatjuk; remek ha ezen pirítjuk a rizst főzés előtt, vagy csirkehúst, zöldségeket is kenegethetünk vele, mielőtt sütőbe tesszük. Arról nem beszélve, hogy ez a sima, olajos tészta messze nem hizlal annyira, mint húsos, tejszínes unokatestvérei.

Hibátlan

Ezt a legmegátalkodottabb konyhakerülők is el tudják készíteni, egyetlen dologra azonban nagyon ügyelni kell. Mindenhez célszerű ugye a legjobb alapanyagokat felhasználni - mert nem jön ki a fazékból semmi olyan, ami előtte bele ne került volna - ez azonban az aglio e olio tésztánál hatványozottan igaz. Ha szétfővő, puding állagú tésztából, savazott olivaolajból, tejet nem látott sajtból készítjük, garantáltan moslékot fogunk tálalni.

Így készül

Fél kiló jó minőségű spagettit a szokásos módon sós vízben al'dentére főzünk. Míg elkészül másfél deci extraszűz, jó minőségű olívaolajon lassan kevergetve, rózsaszínűre pirítunk hat gerezd teljesen ellapított, zaftos fokhagymát. Adhatunk hozzá egy apró, friss vagy szárított erőspaprikát is, amit egészen apró darabokra vágunk, azonban nem szabad, hogy a paprika íze, vagy csípőssége domináljon majd, ezért gondoljuk át alaposan, hogy mennyit használunk belőle. Amikor a fokhagyma rózsaszínűre pirult, szűrőkanállal kiszedegetjük az olajból. Ha valaki szereti, ekkor tehet hozzá néhány csepp citromlevet, és a kifőtt tésztát ebben az ízes olajban forgatjuk meg.

A tésztát nem szabad leöblíteni (most sem) és akkor jó, ha addig tekergettük az olajban, amíg minden egyes szálat bevontunk vele. Erős ízű, hosszan érlelet sajt dukál hozzá, de ez el is hagyható, anélkül is nagyon finom. Próbáljunk ügyelni arra, hogy az olaj, a fokhagyma, paprika, citrom, sajt és a tészta saját íze egységet alkosson, ne lógjon ki egyik se a sorból. Frissen jó csak igazán.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés