free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Házi kedvencek a jövőből

Borsa         Címkék: házi, interaktív, jövő, kedvenc, robot 0 hozzászólás

Többen próbálkoztak már az eredetire megszólalásig hasonlító, mozgó és kommunikáló kisállatot készíteni, de rájöttek, hogy nem hiteles. Olyannal kell próbálkozni, amit senki sem látott élve.

A huszadik század legbriliánsabb sci-fi szerzője, Philip K. Dick már a hatvanas évek végén elektromos bárányokról vízionált. A Szárnyas fejvadász című film alapötletét adó regényében a főhős egy élő háziállatról álmodik, miközben kénytelen beérni egy robotbáránnyal, a távoli jövőben ugyanis az embereken kívül alig marad élőlény a földön. Minden reggel irigykedve nézi, ahogy szomszédja valódi hús-vér házikedvence körül sündörög, miközben kínosan ügyel arra, nehogy kiderüljön legféltettebb titka, hogy saját barikája valójában egy robot. Ahogyan a környezetünkkel bánunk, lehet hogy Philip K. Dick jövőképe nem is olyan távoli, jelenleg azonban még trendi kütyünek számítanak az élethű elektromos háziállatok.

Robot-háziállat evolúció

Gyerekkorunkban minket tapsra bekapcsoló, szőrös, ugató, mozgó robotpincsivel próbáltak meg lebeszélni a kutyatartásról szüleink, nem sok sikerrel. A pincsi ugyanis bután lépdelt és elképesztően bénán utánozta a kutyaugatást. Ráadásul a kilenc voltos elem sem bírta sokáig, pár nap alatt lemerült, aztán lehetett rágni a szülők fülét, hogy ne felejtsenek el újat venni. Az elektromos kedvencek azóta sokat fejlődtek, a totyogó, piros masnis kutyussal ellentétben külsőre meg sem próbálnak hasonlítani az igazi háziállatokhoz. A fejlesztők rég rájöttek, esélyük sincs egy valódi állat mozgását és viselkedését utánozni, sokkal hihetőbb, hogyha ismeretlen entitásokkal, dínókkal és szörnyecskékkel próbálkoznak. A huszonegyedik század elektromos kedvencei valós érzelmeket fejeznek ki, reagálnak a körülöttük lévő világra, képesek tanulni, fejlődni, sőt, még öregedni is. De vajon hogyan is kezdődött mindez, hogyan jutott el a játékipar korunk legtrendibb házikedvencéig, a szuperokos dinoszauruszig.

Petster játékok

A nálunk is kapható kutyus az első elektronikus háziállat, a Petster kissé lebutított változata volt. A nyolcvanas évek elején készült macska, kutya, hörcsög, és pingvin külsővel is kapható robot a reklámszöveg szerint képes volt reagálni a környezetére, hiszen tapssal lehetett irányítani. A Petster játékok valójában csupán az automatizmus illúzióját adták meg, nem voltak képesek tanulni, fejlődni, belsejük nem sokban különbözött a tapsra működő villanykapcsolótól. Ennek ellenére felkeltették a tervezők és a vásárlók figyelmét, megteremtették az élethű, interaktív robotjátékok piacát.

Az első interaktív, a Tamagotchi

A nyolcvanas években aztán a Petster mutáció is megjelent, ezek szinte mind ugyanazon az elven működtek, fényre vagy hangra érzékeny szenzorok kapcsolták be a különböző funkciókat. A kilencvenes évek közepén azonban új irányt vett az elektronikus kedvencek evolúciója, egy japán háziasszony ugyanis feltalálta az első, valóban interaktív digitális háziállatot, a Tamagotchit. A különböző színekben kapható, kulcstartó méretű játék meghódította a világot, megismertette az emberekkel a virtuális lényeket. A Tamagotchi volt az első olyan elektronikus állatka, amit tulajdonosa - akárcsak egy igazi kedvencet -, bárhová magával vihetett, ami valódi háziállat funkciókkal is rendelkezett: etetni, itatni kellett, csipogással kommunikált, és érzelmeket is fejezett ki.

Furby már izgalmasabb volt

A Tamagotchi sikerét meglovagolva 1998-ban jelent meg Furby, az említette két játék keresztezéséből létrejött, kommunikációra és érzelemkifejezésre is képes, szőrös, kézzel fogható állatka. Furby leginkább egy bagoly és egy szörnyecske szerelemgyerekére hasonlít: rózsaszín fülek, kerek gülü szemek, száj helyett pedig valami fura csőr szerű képződmény. Igazi csodának számít, hogy három év alatt közel 40 milliót adtak el belőle. Furby intelligenciája messze túlszárnyalta elődeit, több mint 100 szót tudott megjegyezni, reagált a hangokra, a fényre és az érintésre. Méltatlankodott, ha nem foglalkoztak vele, válaszolt a feltett kérdésekre, és képes volt kommunikálni a többi Furbivel. Mesterséges intelligenciáról szó sincs, csupán egy jól megírt programról, ami az intelligencia illúzióját kelti a használóban.

A Sony robotkutyája

Az ezredforduló hajnalán azonban a Sony piacra dobta az első igazi robotot, az Aibot. A kutyszerű képződmény hihetetlen mutatványokra képes, válaszol a külső ingerekre, saját belátása szerint cselekszik, különféle érzelmeket tud kifejezni, növekszik és valóban tanul. Nagy fellángolással fogadták az első igazi tömeggyártásban készült robotot. A kutyus még Janet Jackson egyik videoklipjében is szerepelt, és mivel méreg drága volt, igazi státuszszimbólmmá vált. Persze az angol bulldogot nem sikerült kiütnie a nyeregből, de azért szépen fogyott belőle, egészen 2006-ig, amikor a Sony bejelentette az Aibo halálát, mondván már senki nem kíváncsi az elektronikus házi kedvencekre.

Igazi áttörés a Pleo

A Sony nagyot tévedett, tavaly ugyanis a Furby fejlesztője bemutatta legújabb fejlesztését, a Pleo nevű dinoszauruszt. A Pleo fejlesztői ugyanis megtanulták a leckét, nem érdemes valós élőlényeket imitálni a robotika segítségével, úgysem lesz hiteles, ezért esett a választás egy olyan állatra, amit még sohasem láttunk mozogni. Az okos kis dínó érzékeli környezete történéseit: reagál az érintésre, képes az érzelemkifejezésre - például szomorú lesz, ha sokáig nem foglalkoznak vele -, lehajtja fejét és behúzza a farkát, de ha megdörzsölik a hátát, felugrik és újra életre kel.

A mesterséges intelligenciával rendelkező, másfélkilós robot bőre alatt több mint harminc szenzor érzékeli a külvilágot, nem csoda hát, hogy teljesen élethűen viselkedik minden szituációban, képes akár örömöt és fájdalmat is kimutatni. Ráadásul a méregdrága Aiboval ellentétben csupán pár száz dollárba kerül, ami az internetes videókat elnézve igencsak jó ár egy intelligens elektromos házi kedvencért, amit sem takarítani, sem sétáltatni nem kell.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés