free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legjobb lemezbolt

Borsa         Címkék: legjobb, lemezbolt, lista, öt, zene 0 hozzászólás

Míg az egykor népszerű lemezkuckók sorra bezárnak, akad néhány a városban ami még tartja magát. Webshoppal, koncertjeggyel vagy egyedi zenei kínálattal csalogatja a vevőt. Ötös lista a túlélőkről.

Mielőtt elolvasnátok az öt legjobbnak kikiáltott lemezbolt listáját, meg kell jegyezzük, hogy az utóbbi időben sok jó bolt húzta le a rolót végleg - mint például az Idiego -, vagy éppen átalakítják, mint a Psybaba Records-ot. A listánkban szereplő üzletek tehát a jelenleg elérhetőek közül a legjobbak. A letöltések korában egyre kevesebb lemezt vásárolunk, hiszen bármilyen zenei hanganyaghoz hozzáférhetünk ingyen is; meghallgathatjuk, megkeverhetjük saját zeneszerkesztő szoftverrel, "elkaraokézhatjuk", vagy továbbküldhetjük üzenetként barátainknak. Szerencsére mégis akadnak olyan eldugott, speciális kis boltok, ahol azok, akikből még nem veszett ki a gyűjtőszenvedély, vagy másnak ajándékoznának lemezritkaságot, beszerezhetik akár még a jó öreg bakelit lemezeket is. A gyűjtésben szándékosan nem szerepelnek nagyobb recordstore-ok, pláza lemezboltok, hanem inkább olyan "kuckók", amelyek valamiért különlegesek lehetnek.

A lehetetlent is teljesítő Lemezkuckó (1077. Budapest, Király u. 67.)

A legsokoldalúbb, abszolút első. Hozzáértő és türelmes kiszolgálás 1986-óta. Minden műfaj megtalálható magyar és külföldi vonalon, az egyik legszélesebb kínálatú üzlet, a mainstreamtől a jazz-en és a világzenét át a meselemezig. Igen, igen még Britney Spearst is kapni, igaz érdekesen fér meg Halász Judittal, egy Mozart gyűjtéssel és Norah Jones jazzkiadványával, de a sokszínűség a lényeg. "Ami náluk nincs meg, az nem is létezik". Rendelést külön felvesznek, népes vevőkörük van, sőt emailen, telefonon és személyesen is bombázhatjuk őket kérdéseinkkel, melyekre legkésőbb 24 órán belül választ kapunk. Koncert DVD, naptár, koncertjegyek (ebből is szinte bármit! ) Bakelit az üzletben nincs, de interneten megrendelhető. Plusz pont jár az inernetshopért, az igényes weboldalért és a naptárkínálatért.

Speciális és pénztárcabarátZene börze (Erzsébet krt. 54.)

Kizárólag használt CD-vel kereskednek; visszamaradt, felszámolt raktárkészletek, magyar és külföldi magánygyűjtemények képezik a kínálatot, mindezek mellett nagyon széles a skála, és igényes darabokat is prímán lehet vadászni, olcsóbban, mint bárhol. DVD filmek (MINDEN műfajban), koncert DVD-k, anime ritkaságok, film "soundtrackek" mellett kedvünkre kutakodhatunk régi kedvenceink után (Vitamin C, Marusha, Blümchen, fiúzenekarok tömkelege). Megtalálhatjuk az összes mai stílust, még mulatós zenéket is. Ők is vesznek használt lemezeket. Pluszpont a nyitva tartásért (minden nap 10-21), és a könnyű megközelíthetőségért: a belváros szívében, a 4-6-os villamos vonalán. Az üzlet honlapja készülőben, a kiszolgálás kedves, segítőkész és jóképű!

Stílusos és igényes CD bár (Budapest, Krúdy Gyula u. 6.)

Itt a legnagyobb a koncertjegykínálat. ( MüPa, PeCSa, A38, stb.). Nagyon jópofa a berendezés, (Al jarreau a falon bekeretezve, talpig mosolyban, ölelkezve a tulajjal). Belehallgathatunk külön kis asztaloknál az általunk választott albumokba, vagy megrendelhetjük azokat a darabokat, amit kinéztünk magunknak és épp nem található a kínálatban, sőt részletfizetésre is van mód. Kőkemény és igényes jazz vonal, világzene, klasszikus muzsika, hangszeresebb és stílusosabb pop, (találtunk mégis egy darab Britney CD-t, mókás volt) - CD, DVD, némi VHS és LP- a felhozatal. Nagyon kellemes a légkör, nemsokára újra kávét és teát is kap az épp betérő vendég a vásárlás öröme mellé. Mindent összevetve 16 éves érlelésben kiforrott, profi a kínálat, segítőkész és hozzáértő a kiszolgálás. Plusz pont az akciós "lemezminipiacért" külön állványon, ami a "nem kaphatja meg olcsóbban" feliratnak eleget is tesz.


Underground sziget a hetvenes évektől a new wave-ig Wave music (Révay utca 4.)


Az 1989-es indulás óta kinevelt bölcsészgeneráció után jön a következő korosztály, a kilencven éves bácsi mellett az indie muzsikát kedvelő tini is gyakran betér ide. Az alternatív vonal kedvelőinek paradicsoma ez, inkább a gitáros, rockosabb vonalat képviseli, de a hetvenes évek zenéjétől az újhullámos indie, rock, acid jazz, grounge és ezek kistestvérei mind fellelhetők itt. Hazai és nemzetközi előadókat egyaránt felsorakoztat, DVD-k, használt és új CD-k, LP formátumban. Britnit itt nem kapunk, de mosolyogva megrendelik nekünk, ha szépen kérjük. Mainstream darabokat tehát nem tartanak: "amit meg lehet venni bárhol máshol, azt minek hozzuk be..." A Bakelit felhozatal nagyon különleges, találtam Juliette and the Licks LP-t (Juliette Lewis színésznő érdekes hangzású, izgalmas rockbandája), illetve érdekesebb mixeket is, a külföldi vonal és a hazai is egyaránt erős. Láttam pólókat, használt CD-ket és bakeliteket, DVD-ket csak elvétve. A népzene, világzene kevés, viszont érdekes a BMC Records által megtámogatott, nagyon jó kortárs és némi oldschcool jazz-paletta. Ne feldkezzünk meg a koncertjegyekről sem, de az is inkább ezt a vonalat képviseli, azonban különleges kéréseket is teljesítenek, ha nagyon kell (lásd már megint szegény Britney), az igyekvés pedig dícséretes dolog.


Elektro paradicsomTrancewave records (a Beatlab records kizárólagos terjesztői, 1063 Révay köz 2.) A Wave és a Trancewave valamikor egy vonalat képviselt, de a stílusbeli szétágazás miatt külön utakon járnak, most már annak ellenére, hogy a távolság sem nagy a két üzlet között. Itt megtalálható minden, ami elérhető hazai és külföldi elektronikus zene, a Dj-k kedvenc kincsesbányája, alapítóatyjuk is a bakelitsimogató kisiparosok közül került ki. Egyértelműen rétegigényt képvisel, de azon belül nagyon szerteágazó (breakbeat, drumandBass,Techno, House, progressive, HipHop, Ambient, Dub, Goa, szintipop, nujazz), minden igényt kielégítő. Mivel a zenei stílusok manapság nem válnak el élesen egymástól, plusz pont jár azért, hogy szinte minden, amiben az elektronikus vonal fellelhető, megkapható a hozzáértésről tanúbizonyságot adó Trancewaves fiúknál. A zenei korongokon túl DVD-k, divatpólók és party belépők is vásárolhatók itt, azonban a trancewave.hu - és ezzel együtt a webshop - jelenleg nem elérhető, ennek nem örülünk.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés