free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy kis Oscar-elmélet

Borsa         Címkék: díj, film, gála, oscar, ünnepség 0 hozzászólás

Minden évben milliók tapadnak a képernyőre, hogy élőben izgulhassák végig az Oscar-gála kisebb-nagyobb drámáit. De miért is tulajdonítunk ekkora jelentőséget egy velejéig amerikai filmes díjnak?

Hazai idő szerint ma hajnalban átadták az immáron 80. Oscar-gála díjait is, bár szinte az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy elméleti díjátadó lesz, vagy igazi nagy puccparádé. Azért nem árt az egészséges szkepticizmus, valójában egyértelmű volt, hogy szegény Golden Globe vörös szőnyeges felvonulásának beáldozását nem fogják eljátszani a jóval nagyobb médiaérdeklődésnek örvendő Oscarral is. Ugyanis ha nincs gála, nincs mit közvetíteni, nincsenek jótékony reklámblokkok, nincsenek hirdetők, nincsenek promó-ajándékok, vagyis az egész nem ér egy nyamvadt dollárt sem.

Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Tilda Swinton

Ha viszont Hollywood krémje parádézik a legmenőbb divatcuccokban azon a legendás vörös szőnyegen, akkor mindjárt milliárdos biznisz lesz egy egyszerű díjátadó ceremóniából, amiről nyugodt szívvel kinyilatkoztathatjuk, hogy nincsen benne semmi eget rengető extra. De akkor mégis miért kíváncsi rá az egész világ? Nem az Oscar a legidősebb filmes díj, nem is a legrangosabb, az európai filmes gyakorlatot nézve néha egészen mosolyogtató ítéletek születnek, akkor miért van az, hogy képesek vagyunk akár hajnali 6-ig is fennmaradni, csak hogy élőben láthassuk, ki, hogyan és miben veszi át azt a bizonyos aranyszobrot?

A 80. Oscar díjazottjaiLegjobb film: Nem vénnek való vidék, Tiszteletbeli Oscar-díj: Robert F. Boyle, Legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Vérző Olaj), Legjobb női főszereplő: Marion Cotillard (Piaf), Legjobb férfi mellékszereplő: Javier Bardem (Nem vénnek való vidék) Legjobb női mellékszereplő: Tilda Swinton (Michael Clayton), Legjobb rendező: Ethan Coen, Joel Coen (Nem vénnek való vidék), Legjobb eredeti forgatókönyv: Diablo Cody (Juno),Legjobb adaptált forgatókönyv: Joel Coen, Ethan Coen (Nem vénnek való vidék), Legjobb operatőr: Robert Elswit (Vérző olaj), Legjobb vágás: Christopher Rouse (A Bourne-ultimátum), Legjobb látványtervezés (művészi rendezés): Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo (Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya), Legjobb jelmeztervezés: Alexandra Byrne (Elizabeth: Az aranykor)

Amihez az amcsik értenek

Ha őszinték akarunk lenni, akkor el kell ismernünk, hogy az amerikaiak egy valamihez piszkosul értenek, ez pedig a tömegmarketing, és az ezt erősen betámogató legendagyártás, vagyis a sztár-kultusz. Sehol a világon nem menedzselnek ennyire hatásosan első-, másod- illetve sokadrangú színészeket, zenészeket, énekeseket, mint az újvilági körökben. Ennek pedig egyetlen és erősen illúzióromboló mozgatórugója a pénz, pontosabban a mocskosul sok pénz. Természetesen ezen kiakadni a mai világban több lenne, mint naivság, de azon azért érdemes elgondolkodni, hogy a napjainkban menő filmrendezőket miért Oscar szerint rangsoroljuk. Ha egy hazai tehetségünk Cannes-ban vagy Berlinben nyit, oda sem bagózunk rá, míg ha Oscar vonatkozása van a dolognak, akkor a csapból is az illető folyik.

Díjazottak még Legjobb smink/maszk: Didier Lavergne, Jan Archibald (Piaf), Legjobb eredeti filmzene: Dario Marianelli (Vágy és vezeklés), Legjobb eredeti filmdal: Glen Hansard, Markéta Irglová ("Falling Slowly" )(Once), Legjobb hang: Scott Millan, David Parker, Kirk Francis (A Bourne-ultimátum), Legjobb hangeffektusok: Karen M. Baker, Per Hallberg (A Bourne-ultimátum), Legjobb vizuális effektusok: Michael L. Fink, Bill Westenhofer, Ben Morris, Trevor Wood (Az arany iránytű), Legjobb animációs film: L'ecsó, Legjobb idegennyelvű film: Die Fälscher (Ausztria), Legjobb dokumentumfilm: Taxi to the Dark Side, Legjobb rövid dokumentumfilm: Freeheld, Legjobb rövid animációs film: Peter & the Wolf , Legjobb rövidfilm: Le Mozart des pickpockets

Szegény Oscarnak van valami megfoghatatlanul gusztustalan bulvár-bája, aminek egyszerűen képtelenek vagyunk ellenállni. A felvonuló hírességeken nagyon jókat lehet csámcsogni, hogy ki mijét varratta fel erre az alkalomra, kivel kavar éppen, vagy melyik divatmogul elképesztő kreálmányában tipeg a hírnév felé. Sőt még azon is, hogy ki milyen fejet vág, ha éppen nem ő kapja az Oscar Pierce nagybácsiról elnevezett 4 kilós kis gyönyörűséget. Itt valójában nem is a filmeken van a hangsúly, azok csak eszközként kellenek a felhajtáshoz. Az Oscar-gála egy nagyon korrektül kivitelezett bulvár-show, ezzel lehet vitatkozni, meg kiakadni rajta, hivatkozni a történelmi múltra és egyebek. A jelenlegi állapot viszont ez, természetesen az Oscarnak is van evolúciója, az 1929 óta futó filmes díjátadó nem így kezdte, és eszünkbe sem jutna elvitatni múltbeli érdemeit. Viszont napjainkban arra hivatkozni - pláne egy nem amerikai filmmel kapcsolatban -, hogy oscaros, vagy nem oscaros az már egyértelműen a médiaszuggesztió része, és nem értékjelölő objektum.

Cate Blanchett, Cameron Diaz, Jon Stewart és John Travolta

Természetesen mi sem vagyunk kivételek, és hozzánk is elér az amerikai reklámipar pofátlanul hosszú keze. Ha másra nem, legalább arra tudunk hivatkozni, hogy szakmai ártalom, esetleg szigorúan csak kíváncsiság, ami a tévé elé vonz a hajnali órákban. Hogy tudjuk, miről is beszélünk, hogy megint legyen okunk kiakadni a bekonfokon, a hatásvadász összeállításokon, és a beszélni képtelen celebeken, akikért még így is odáig vagyunk. Nem az a lényeg, hogy szeressük a műsort, hanem hogy megnézzük, és mint már említettük, ebből a szempontból az Oscar egyszerűen verhetetlen. Akár tetszik, akár nem, mind egy szálig részei vagyunk a gépezetnek, ez nem is lenne akkora probléma amúgy, de meggyőződésünk, hogy a világ filmes szakmájnak nem tesz jót az Oscar-fétis, tehát tanácsos fenntartással kezelni az ítéleteket!Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés