free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pánikbetegség idegi alapon

Fiáth Titanilla         Címkék: betegség, ideg, pánik, pszichológus, segítség 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Tita!

Az elmúlt pár napban megfordult velem a világ. Az egész azzal kezdődött, hogy még szeptemberben rosszul lettem a metrón. Irtó meleg volt, csomó ember, teljesen elszédültem a zsúfoltságtól. A szívem egyre vadabbul kezdett el dobogni, biztos voltam abban, hogy mindjárt infarktust kapok. Be voltam préselődve három külföldi férfi közé, és tudtam, hogy segítséget sem kaphatok. A lényeg, hogy félájultan szálltam ki a következő megállónál. Ezután képtelen voltam bárhová is metróval menni, féltem attól, hogy megint rosszul leszek. Nemsokára viszont ugyanígy elkezdett hevesen verni a szívem egy bevásárlóközpontban: alig kaptam levegőt, meg sem tudtam venni, amit akartam. Az idei vizsgaidőszak már maga volt a katasztrófa: ahányszor leültem a könyvek mellé, úgy éreztem, végem van. Patakokban csorgott rólam a veríték, fulladoztam, minden bajom volt. Persze így, hogy bele se néztem az anyagba, a tárgyak jó részét el kellett hagynom.Amikor észrevettem, hogy durvul a helyzet, és a metrón kívül újabb és újabb helyszíneken tör rám a rosszullét, nagyon megijedtem, és végül rávettem magam, hogy elmenjek a háziorvosomhoz (utálok orvosokhoz mászkálni, amikor odamegyek, akkor már tényleg baj van). Szóval elkezdtem dokikhoz járni: kardiológia, tüdőosztály, CT, miegymás, és sehol semmit sem találtak. Végül két nappal ezelőtt azt mondta a háziorvosom, hogy az egész "idegi alapon van". Annak ellenére, hogy nehéz elhinni, hogy semmi "komoly bajom nincs", rettenetesen megijesztett ez a mondat. Mi az, hogy "idegi alap"? És ha így is van: hogyan tovább? Kihez forduljak, merre menjek?Előre is köszi, szia: Móni

Szia Móni!

A tüneteid alapján azt mondanám, hogy a pánikszindróma klasszikus esetével állunk szemben, de érdemes megvárnod egy, ennél a levélnél alaposabb interjún és információkon alapuló diagnózist. Pánikzavar esetében az egyik leghatásosabb kezelési eljárás az ún. kognitív terápia, relaxációval/autogén tréninggel kombinálva (a SOTE Klinikai Pszichológia Tanszékén a társadalombiztosítás által finanszírozott terápiára van lehetőség, részletesen ld. a honlapon. Kognitív módszerekkel dolgozó terapeutát választhatsz még a www.pszichologia.hu weboldal szakemberkeresőjéből; a relaxációs módszerek elsajátítása felől a Magyar Szimbólumterápiás és Relaxációs Egyesületnél érdeklődhetsz, itt: www.relaxacio.hu).Miért pont kognitív terápia, és mi az egyáltalán? A kognitív pszichológusokat elsősorban az érdekli, hogyan tulajdonítunk az egyes helyzeteknek és eseményeknek jelentést. Milyen gondolataink/hiedelmeink vannak, és hogyan befolyásolják ezek a hangulatunkat és érzelmi állapotunkat. A szorongásos zavarok esetében - a pánik is ide tartozik - az emberek hajlamosak veszélyesebbnek látni bizonyos dolgokat, mint amilyenek azok valójában. Kicsit hasonlítunk ilyenkor egy túlérzékeny autóriasztóra, ami nemcsak akkor visít, amikor csavarkulccsal buherálják, hanem akkor is, amikor egy ártatlan pillangó megpihen a szélvédőn. A kognitív terápia segít abban, hogy felismerjük azokat a gyors, szinte megfoghatatlan gondolatainkat, amik egy szituban automatikusan jelentkeznek (például pánik esetében szinte általános, hogy a viszonylag enyhe, és normális testi tünetek veszélyjelekként értelmeződnek.Ahogy magad is írod: a zsúfolt metróban, ahol természetes, hogy az ember elszédül és kényelmetlenül érzi magát, pláne, ha hőség van, és nincs levegő, egy idő után arra gondoltál, hogy "mindjárt infarktust kapok". Nos, ha az ember meg van győződve arról, hogy halálos veszedelem fenyegeti, természetes, hogy olyan reakciókat produkál, mint amilyeneket egy valóban halálos veszélyben lévő adna: heves szívverés, légszomj stb. Úgy tűnik, hogy a problémát leginkább az okozta, hogy az adott helyzetben nem voltál képes a reálisabb magyarázathoz fordulni a tünetek értemezésekor - nevezetesen, hogy nem szívbetegségről, hanem a zsúfoltság miatti rosszullétről lehet szó. A téves értelmezés viszont ördögi kört indíthat be, ami pánikállapothoz vezethet).Míg a kognitív terápia abban segít, hogy visszaszerezzük a "katasztrofizáló irányba haladó" gondolataink feletti kontrollt, addig a relaxációs módszerek a megvadult test feletti önuralom visszaszerzésében segíthetnek. Elsajátíthatjuk, hogyan vegyük kezünkbe a légzésünket, hogyan hassunk a szívritmusunkra és így tovább. Ily módon talán nem lesz olyan félelmetes metróra szállni, hiszen tudjuk, hogy ha meg is jelennének a tünetek, le tudjuk küzdeni őket. Mindehhez nagyon sok sikert és kitartást kívánok, Üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés