free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A kémek nemi élete

Borsa         Címkék: erotikus, film, izgalmas, kémsztori, kritika 0 hozzászólás

Ang Lee legújabb filmes megmozdulása egyrészt egy izgalmas kémsztori, másrészt egy igen erotikusra koreografált szerelmi történet, ami lelki síkon bizseregtet, míg képei leásnak az ösztönökig.

Nem feltétlenül előnyös, ha egy tabunak kikiáltott szerelmi mesét kémfilmnek álcázunk, Ang Lee azonban jól vette az akadályt az Ellenséges vágyak című új mozijában, és a legkevésbé sem hányjuk a szemére az ágyjelenetek között lassan elsikkadó történelmi vonulatot. Igazából az egész film egy lassan bontakozó, és soha be nem teljesülő vágy filmes leképezése némi kémkedős körítéssel, és egy nagyon hangulatos múlt századi Sanghajjal.

A történet Eileen Chang rövid kis elbeszélésére épít, amiben egy hazafias diák-színjátszó csoport ellenállósdit játszik. A fiatal és gyönyörű Vankot, egyetemi csoporttársa vonzó vonásai győzik meg, hogy beálljon a színjátszó körbe, ahol a kis társulat Kínát dicsőítő darabokat ad elő. A második világháború derekán járunk, Kína és Japán halálos ellenségek, nem csoda hát, ha felzaklatja a fiatalokat, amikor kiderül, hogy egyikük rokona kapcsolatban áll egy magas beosztású szakadárral. Elhatározzák, hogy szövetséget kötnek, és a nyári szünet alatt kiiktatják a hazaáruló Yee urat. Vankot kizárólag diáktársa sármja vonja be a szövetségbe, de ez a gyerekes vonzódás és megfelelni akarás az egész életére kiható mozzanatként ég bele a képkockákba. Az akció természetesen nem sikerül, de Vank közel tud férkőzni a hűvös és tartózkodó férfi köreihez, és kedves pofija mindenképpen felbirizgálja Yee szexuális fantáziáját is. Azért gondoljunk bele, hogy amatőr ellenállóként ráhajtani egy nagyhatalmi nős terroristára, mindezt szűzlányként, talán több is mint vakmerő. De Vank angyalian naiv, és nagyon szerelmes.

A balul sikerült próbálkozás után 3 évvel a már szervezett keretek között zajló Japán ellenes csoport ismét rátalál a céltalanul lődörgő Vankra, és felajánlják neki a folytatást. Ezúttal sikerül a becserkésző művelet, és a még mindig arcátlanul fiatal lány a kegyetlen Yee úr szeretője lesz. A bizalmába férkőzve az a dolga, hogy a megfelelő pillanatban asszisztáljon a férfi halálához. Csakhogy Vank a legkevésbé sem kémszerű, érzelmeit pedig képtelen kiiktatni a munkából... Újra egy feloldhatatlan szerelmi tragédia, akárcsak a rendező előző filmjében, a Brokeback Mountain - Túl a barátságon vágyakozó és elfojtó cowboy-jai, a két ősellenség típus is reménytelenül küzd a saját lelkével, feszültségét pedig szaftos szexjelenetek formájában vezeti le, amiből igen sok és magas intenzitású jut ki a film egészére. Nem csoda, hogy Kínában csak az alaposan kikasztrált verziót engedélyezték, a legenda szerint ugyanis a jeleneteket a hitelesség kedvéért élesben forgatták, ami azért durva lenne.

A szerelmi szál itt teljesen elnyeli magát a történetet, a rendkívül hosszú mozi valójában egy nagy, kitartott sóhaj, ami olyan fájdalmas, hogy beleremeg az ember szíve. A sebtében elejtett félszavak, a vágyakozó és titokterhelt szemvillanások, a lopva figyelő tekintetek és leheletfinom érintések alkotják a film gerincét, ezeket ellenpontozzák mesterien a durva szexuális megnyilvánulások, amik viszont remekül támogatják be a visszás szerelem-kompozíciót. Szinte tapintható az az elemi vágy, ami ilyenkor rászakad az emberre. A film képi világa pedig lenyűgöző és nagyvonalú, Sanghaj és Hongkong is abszolút korhű, a két főszereplő figurája pedig tökéletes alanynak bizonyul a hosszan kitartott közeli portrékhoz is. Az Ellenséges vágyak egy minden értelemben és vonatkozásban vett szép film, szép színészekkel, szép helyszínekkel, és szépen rezegtetett érzelmekkel, mást azonban ne keressünk benne, mert csalódnánk a végén. Ang Lee ismételten csak a szerelmi tabukra koncentrált, ez viszont piszok jól megy neki.

Ellenséges vágyak / Se, jieSzínes feliratos amerikai-kínai-tajvani-hongkongi erotikus krimi, 2007Rendező: Ang LeeÍró: Eileen ChangForgatókönyvíró: James Schamus, Hui-Ling WangZeneszerző: Alexandre DesplatOperatőr: Rodrigo PrietoProducer: William Kong, Ang LeeVágó: Tim SquyresSzereplők: Wei Tang, Tony Leung Chiu Wai, Joan Chen, Lee-Hom Wang, Chung Hua Tou, Anupam KherJátékidő: 148 percHazai mozibemutató: 2008. február 28.Forgalmazza: Budapest FilmIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés