free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 hely, amit itthon látni kell

Borsa         Címkék: hely, itthon, lista, öt 0 hozzászólás

Rengeteg olyan látnivaló van hazánkban, amit a természet nem éppen a megszokott módon alakított ki. Listánkba azokat a helyszíneket válogattuk be, amelyek megérnének egy kirándulást. Van bónusz is.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy hazánkban rengeteg páratlan természet adta szépség van, alábbi listánkban azonban megpróbáltunk olyanokat összeszedni, amelyek nem feltétlenül tartoznak a legismertebb turista látványosságok közé, de valamiért mégis figyelemreméltóak. A bónusz, hatodik helyszín ugyan nem Magyarországon van, hanem Romániában, de ki fog derülni, miért kell tudni arról, hogy létezik.

Négyszögletű kerek erdő

Ez a helyszín a bizonyítéka annak, hogy a valóságban is létezik a Lázár Ervin által megálmodott erdő, Lószerafin, Dömdödöm és a többiek otthona. A négyszögletű kerek erdő a Dörögdi - medencében található, Taliándörögdön. Itt van egyébként az ország egyetlen Űrtávközlési Földi Állomása is. A zsákközséget jól ismerhetik azok, akik már jártak a Művészetek Völgye Fesztiválon, a falu kizárólag Kapolcs felől közelíthető meg. Az erdő területe kevesebb, mint egy hektár, kerülete pedig 370 méter, szóval az egész igen kicsi. A Dörögdi - medence minden pontjáról látható, mivel ez a legmagasabban fekvő pontja. Messziről kereknek látszik, de a valóságban azonban négyszögletű.Egerszalóki sódomb

Ez a képződmény azért is érdekes, mert összesen három van belőle a világon, egy az USA-ban, egy Törökországban egy pedig Magyarországon. A 410 méter mélyről feltörő, 65-68 fokos gyógyhatású hévízforrás hozta létre a csipkézett, hófehér mésztufa teraszokból álló dombot, ami körülbelül 1900 négyzetméter. A gyógyvíz, ami keresztülfolyik rajta, magas nátrium, kalcium és magnézium tartalommal rendelkezik. Asztmás és allergiás betegeknek is jótékony hatással bír, ha belélegzik a domb környéki levegőt. A sódomb és közvetlen környéke jelenleg éppen karbantartás alatt áll, nyárra készül el teljesen. Tavaly óta megtekinthetők itt azok a riolittufa képződmények is, az úgynevezett kaptárkövek, amelyekbe fülkéket vájtak. Eddig senki sem derítette ki, hogy miért.

800 éves kocsányos tölgy

Miután a korelnök, zsennyei ezeréves tölgy egy viharban sajnos végleg elpusztult, előkelő helyét a Győr közelében lévő, hédervári reneszánsz kastély parkjában álló, nyolcszáz éves kocsányos tölgy vette át. Így most ez a fa az ország legidősebb kocsányos tölgyfája. A helybéliek csak Árpád-tölgynek nevezik, mert Árpád vezérünk állítólag itt pihent meg a pozsonyi csatára igyekezve, és ehhez a fához kötötte ki a lovát. Szóval a bölcs öreg fa, ha igaz a legenda, akkor a történelem élő tanúja. Korát azonban csak megbecsülni lehet, az évgyűrűk alapján nem állapítható meg, mert a törzsének közepe nem teljesen ép. Tavaly egyébként ezen a tájon is pusztított vihar, ami megtépázta ugyan az ágakat, de az Árpád-tölgyet azért életben hagyta.Csepegő szikla és Ferde Vízesés

A Keleti-Mecsekben, az Óbányai-völgyben található a Csepegő szikla és a Ferde Vízesés. A mohos, nedves sziklákon mésztufa képződményeket láthatunk, melyekre állandóan csöpög a víz. Körülbelül 30 méter hosszú a mésztufa lerakódás, 4-6 méterrel a völgytalp fölött. A csepegés több forrásból ered. A patak folyamatosan pusztítja a mésztufa falat. Tőle kissé távolabb van a völgy leglátványosabb zúgója, a ferdének nevezett vízesés, ami onnan kapta nevét, hogy félrebillent, pados mészkőrétegeken viszi át az útja.


Cuha-szurdok

A vadregényes kirándulóhely a Bakonyban, Vinyén, Bakonyszentlászló külterületén található. A Cuha-patak völgyében, viaduktokon és alagutakon haladhatunk, ha vonattal akarjuk bejárni a környéket. A patak a Zirci-medence forrásaiból táplálkozik. A "cuha" szláv eredetű szó, jelentése: száraz. Ez a jelző a kevésbé csapadékos nyári hónapokban igaz is. Ha inkább gyalog mennénk, akkor fel kell készülni arra, hogy van néhány nehezen járható pontja, néhol érdemesebb mezitláb átkelni a patakon. A völgyben tanösvény is található.
Borsa-völgy, a plusz egy

Nem állhattuk meg, hogy ne ejtsünk néhány szót a Borsa-patak völgyéről, ami Romániában található. Ez a gyönyörű táj Kolozsvártól északra található a Szamosháti dombságon. A patak és mellékvizei, 19 falun keresztül kanyarognak végig. A környék központja Kolozsborsa és Páncélcseh. A szerkesztőség már tervbe is vett ide egy kirándulást.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés