free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy önbizalom-hiányos dizőz

Borsa         Címkék: bori, interjú, önbizalom, péterfy 1 hozzászólás

Péterfy Bori több műfajban is hatost dobott, saját zenakara van, undeground sanzonpop énekesnő, a Krétakör társulat tagja. Ennek ellenére, saját bevallása szerint önbizalomhiányban szenved. Interjú.

Álmodozó szemek, búzaszín, szélfútta tincsek, a jól ismert fátyolos hang, vörös karmocskák. Egy visszafogott, érettségi után kimerült "harmincas" kamaszlány ült mellettem a Mai Manó kávézóban. Széthullott, kicsit dekoncentrált, ami érthető, hisz alig aludt és nem evett régóta. Kedves és nem affekta. A színpadon megőrül, ugrál, táncol, extázisba esik, most csendesen susog és kissé félszeg, miközben árad belőle az energia. Ő a legjobb példa, arra hogy: érettségivel és tehetséggel is lehet az életben hatost dobni, több műfajban is lehet jót alkotni egyszerre. A beszélgetésből az is kiderült, hogy igenis igény van itthon a magyar underground zenére, és ha összevernek egy szerep kedvéért, és te azt bevállalod, az még nem mazochizmus.

Péterfy Bori: Külföldi turnéról jöttünk a Krétakörrel, nagyon fáradt vagyok... De nem sírok, nemsokára Damaszkuszba megyünk!Borsa: Nyelvi, kulturális problémák adódnak-e ilyenkor? Péterfy Bori: Ha ez olyan ország lenne, ahol lenne nemzetközi színházfesztivál, akkor nem kérdeznél ilyet, teljesen egyértelmű lenne, hogy felirattal nézed. Meg sem fordulna a fejedben. Egyébként a rendezésen nagyon sok múlik, illetve a karakter erősségén.

Kedvenc nőalakok, akikre jó visszagondolni, bárhol, bármikor, fürdőkádban, koncert előtt...- Nekem a két Mudruczó Kornél rendezés, a Nibelung-lakóparkban Brünhilde - ezTérey verses drámája, vagy nem is tudom igazán milyen műfaj, nehéz behatárolni -, és a Jégben Nyikolajeva szerepe.

Az egy elég durva szerep, amiben prostituáltat alakítasz. Érdekes választás. Miért vált fontossá? - Akkor egy kemény időszakon és durva kapcsolaton voltam túl, nőként is nagyon megérintett a dolog. Ezt a témát eljátsztani kicsit meghasonlott érzés volt, érzelmileg nagyon felkavart. Az egyik jelenetben nagyon összevernek, részemről ez is egy színészi bevállalás volt, kőkeményen. Végül is, ha már a színészi munkát úgyis a sporttal szokták összehasonlítani, miért ne lehetnék bokszoló egyszer?

Ezek után mi volt a legkeményebb kritika, amit kaptál és igazán padlóra küldött? - A színészi szakma olyan, hogy nagyon sok kritikát kap az ember, és azzal, hogy valaki kiáll az embereke elé, már bevállalja a kritikát. Ha különösebben foglalkoznék ezekkel, akkor nap, mint nap érne negatív élmény. Az internet nagyon érdekes fórum erre, mert arc és név nélkül bármit lehet mondani, nem kell vállalni a felelősséget. Volt olyan szakasza a pályámnak, amikor azt éreztem, hogy nem úgy vagyok "használva" ahogy kellene, vagy ahogy szeretném, ez akkor természetesen nehéz. De ezek azok az időszakok, amik megérlelik az embert.

Akkor az érési folyamathoz, mint performansz rész, a teljes meztelenség is hozzátartozik?- A meztelenség akkor jó, akkor vállalható, ha semmi öncélúság nincs benne. Ez a lényeg. Mivle én nem vagyok egy meztelenkedő típus, csak olyan munkákban dolgoztam ahol annak helye és célja volt. Olyan társulatokkal dolgoztam együtt, ahol nem fordulhatott elő, hogy csak úgy, a közönség csalogatásaként, ostobaságok miatt levetkőzzünk. Nyilván, ha olyan helyzetbe kerülnék, ahol valami hülye rendező minden magyarázat nélkül azt kérné tőlem, hogy vetkőzzek le, borzasztóan érezném magam...

A tested a munkaeszközöd. Szépészeti beavatkozások egy szerep kedvéért, vagy extrasmink és tőled távolálló stílus egy "tanácsadó" kérésére, hogy állsz ezekkel? - (Kac-kac - vágja rár) NEM! Műtétet nem! (Aztán elgondolkodik.) Egyelőre nem gondolom úgy, hogy szükségem van rá, de nem zárom ki, nyilván plasztikember soha nem leszek. Egyszer, amikor még zenekarom volt, meghívtak egy magazinfotózásra, ahol a stylist egy habos fehér, romantikus stílust talált ki nekem, ugyanilyen jellegű háttérrel, én meg odamentem a bőrdzsekimben. Na, ott próbáltam bujtogatni a fotóst, hogy találjunk ki valamit, "véletlenül" leöntöm magam valamivel, na, az szörnyű volt. De mivel színész vagyok, alapvetően minden stílust szívesen kipróbálok. Egyébként mindig saját magam sminkelek, mivel a színházban nincs smink, és a koncerteken sem csinálok ebből nagy ügyet, van úgy, hogy civilben, a saját ruhámban állok ki.

Ha valaki azt mondja neked, hogy sem színház, sem éneklés nincs többé, de lehetsz cukrász, űrhajós, fogorvos, bármi, mit választanál? - Megölném azt, aki ilyet mond! Egyébként ezerféle dolgot tanulnék, ha több életem lenne. Na, pont ez a bajom, hogy bele kell törődni, ha az ember felteszi az életét valamire, akkor az iszonyú mennyiségű lemondással jár. Igazából én még szerencsés vagyok, mert nem csak egy dologban vagyok jelen, de akkor is, ezen nagyon sokat szoktam gondolkodni mostanában. Olvastam egy írást Lovasi Andrásról, amikor megjelent a 20 éves jubileumi lemezük. Akkor azt mondta, hogy ez az ő életének a fele, és ha visszagondol a régi időkre, akkor az életének az első felében történtek az igazán fontos dolgok. Az ember sok jót kap, ugyanakkor lemarad egy csomó dologról.

Kikapcsolódásképpen, milyen újságot olvasol, melyik adót nézed, Milyen rádiót.. Bori: (élénken közbevág) NEM NÉZEK TÉVÉT! Rádió, persze, azt igen, hallgatok. Mostanában inkább interneten olvasgatok újságokat, egyébként meg az ÉS-t, a Narancsot. Általában az értelmiséginek nevezett újságokat szoktam.

Péterfy Bori legjeiA világ 5 legjobb dala: Lou Reed: Perfect Day, Chris Isaak: Wicked game, KT Tunstall: Hold on, Bizottság: Már megint itt van a szerelem, David Bowie: Rock'n'Roll Suicide Legjobb édessége: Crembrule, marcipán Itala: whiskey, ásványvíz ( éljenek a végletek! ) Legjobb csajos cucca: Camper cipő Legjobb filmje: Alejandro González Inárritu: 21 gramm Legjobb pasija: "úúú várjál ki most a szerelmem? Mmm...Most nem tudom, de David Bowie." Legjobb helye: Törökfürdő (bármelyik)

Milyen egy "értelmiségi", alternatív énekesnő ízlése a zenében? Kiket hallgatsz szívesen, magyar vonalon?- Hmm... Na köszi a tréfát. Nos, Belgát, Copykont, inkább az ilyen viccesebbeket, meg a Barabás Lőrincet (Barabás Lőrinc Eklektic - a szerk.)

Az említett kedvencek közül kivel dolgoznál szívesen? Az Amorf ördögök után saját projekt, ahol te választod ki a zenésztársakat? - Mókás lenne a Belga meg én... De egyébként a saját zenekarommal dolgoznék szívesen. Nem akarok magam köré más zenészeket, nem olyan énekes vagyok, aki gyűjtögeti maga köré a nagy neveket és így építkezik, tehát Tövisházi Ambrussal és Tariska Szabolccsal.

[PAGEBREAK]

Mi az a motor, ami hajtja ezt a zenekart, amitől jó lehet a munka végeredménye, és amire harapnak az emberek? - Ez egy erős, működő dolog, én pedig alapvetően a csapatmunkában hiszek. Jókor, jó pillanatban született meg a lemez, várakozáson felüli sikere volt, az Ambrus, a Szabolcs és a Lovasi, meg én is, mindenki jó pillanatában volt "művészileg". Persze inkább színészként állok a feladathoz, így lehet, hogy ettől is más az egész. Persze nem szabad megfeledkezni a két kulturális "csodáról" a Magyar Zenetévéről meg a Petőfi Rádióról sem, nagyon sokat köszönhetünk nekik, nagy űrt töltöttek be itthon.

Hogyan működtök együtt, ha munkáról van szó, ki volt az ötletgazda, illetve hogyan kezeltétek a felmerülő problémákat a slágerszámotok klipforgatása alatt? - A technikában két fotós fiú, az egyik a férjem (Merényi Dávid) a másik pedig Nagy Gergely, de közösen ötleteltünk, közös munka volt. Az egyébként minimális büdzséből készült kliphez nagyon sok segítséget kaptunk barátoktól, ismerősöktől, a Krétakör és Nagy Fruzsina stylist barátnőm is közreműködtek. A technika ördöge pedig folyamatosan kitolt velünk. A méregdrága kölcsönzött körvaku elfüstölt, így elég nehéz volt megoldani a képsorozatokból álló jeleneteket, de aztán sikerült. Pár óra alatt, félnapi, ismétlés nélküli munkával kellett megoldani, de egyébként nagyon jó hangulatban telt a forgatás.

Min dolgozol most? - Elkezdtük a következő klipet tervezni, Mudruczó Kornél fogja rendezni, és az új koncertre a vetítéshez szükséges az anyagot összerakni. A Krétakörrel pedig megyünk most Damaszkuszba, úgy tűnik, hisz ebben a formájában megszűnik, utoljára játszunk így együtt. A Sirály című előadásunk utolsó turnéja. Ez lesz a 29. ország, ahol játszunk, és a 204. előadás.

Péterfy Bori akkor énekesnő, színésznő, egy Andrássyn bringázó csaj...- (nevetés)... Most épp nagyon fáradt... Egyébként meg egy munkamániás exhibicionista, aki szeretné hasznosan tölteni az időt, kihasználni az energiákat, FIGYELNI, JELEN LENNI, az ország mostani rossz, beteg állapotán javítani, valami pozitív pluszt beletenni, némileg példát mutatni, jelen lenni az agyakban...

Akkor egy kicsit honpolgár, világmegváltó, aki… Milyen irányzatot képvisel? - Kicsit ezt is, kicsit azt is, remélem... ( kacagás) Alapvetően utálom, de valamennyire mi is politizálunk nem kerülhetem meg. A Fekete ország és a Hazám-hazám nagyon jó példa erre, mert markánsan véleményt mond. Szerintem egy művész nem lehet kitaszító vagy korlátolt. Nagyon elkeserít az itthon kialakult helyzet. Liberálisnak vallom magam, még ha száz százalékosan nem is lehet ezt megvalósítani. Szerintem, akkor lehet, ha valaki ül egy szobában, be van zárva, és nem érintkezik emberekkel, mindezek mellett pedig egy őrült zseni...

Szerinted, változhat a helyzet itthon? Egyáltalán miben hiszel? - A változás nem kizárt, de egyelőre nem úgy látom, hogy jó irányba haladnának a dolgok. A kulturális, alkotó körökben itthon divat lett az, ha valaki elér valamit, akkor rögtön elkezdődik a "ikázás" rögtön irigyek vagyunk a fotelből, még ha ezer éve egy sort sem írtunk, vagy nem léptünk fel sehol, akkor is. Így a legegyszerűbb lereagálni valamit. A korlátoltság, a humortalanság, a butaság nagyon idegesít, és sajnos ez itthon mind nagyon jellemző, ugyanis elkeserítően gondolkodnak sokszor a magyarok. Amit csodálok, ami fontos, és amiben hiszek, az pedig a bátorság, kíváncsiság, szabadság, nyitottság, nagyvonalúság, rugalmasság, és (azonnal kimondja)... sajnos magamban nem eléggé... Nálam AZ ÖNBIZALOMHIÁNY az, ami nagy hiányjel.

Egy dizőz önbizalom-hiányos? - Viccet félretéve, szinte minden nap színpadon állok, és egyfajta misztérium az, hogy mitől jó egyik nap az előadás, és mitől van úgy, hogy másnap ugyanaz már nem működik. Volt olyan koncert ahol nagyon rosszul éreztem magam, sokan pedig azt mondták, hogy semmi nem látszott. Nem tudtam megmagyarázni, hogy miért, de nem úgy ment, ahogy akartam. De azért a koncert az akkor is MÁS. Az egész EGY energiaszálra van felfűzve, a közönség összegyűlt ereje nagyon sokat ad, viszik magukkal az egészet. Egyfajta TRIP...

Üzenet a világhálón?- Nem szeretek üzengetni, nem akarom, hogy olyan iskola fílingje legyen... De talán annyit, hogy a kis lépések visznek előre, ezekből is lehet figyelemreméltót alkotni. Ja, és sokkal több humort, odafigyelést, és rugalmasságot mindenkinek!

Vanyuscsák BettiLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés