free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Budapest 5 legrondább épülete

Borsa         Címkék: épület, legrondább, lista, öt 0 hozzászólás

Budapest építészeti sokszínűségének velejárója, hogy a gyönyörű épületek mellett számos rondaság is akad. Most azokból állítottunk össze egy ötös listát, amelyek a mi szemeinket a legjobban bántják.

Előre bocsátjuk, nem vagyunk építészek. Szépérzékünk viszont van, és azt igenis zavarja a ronda épületek látványa. Fővárosunk pedig a gyönyörűségek mellett, sajnos csúfságokban is bővelkedik. Mi leginkább a következő ötöt ítélnénk - Budapest esztétikai összképének javítása érdekében - bontásra.

Nézd meg a ronda épületeket!

A Kálvin téri irodaház-komplexum

A környezetüktől brutális módon elütő, otromba üvegkalickák, gyakorlatilag totálisan rátelepednek a Kálvin térre. Csáth Géza forog a sírjában. (Aki nem tudja, hogy ezt most miért jegyeztük meg, az kattintson ide!) Nekünk pedig marad az, hogy nosztalgiával sírjuk vissza, a tűzfalról fátyolos tekintettel lepillantó Fabulon-lányt. És ha már itt tartunk, akkor a szemközti oldalon üdítőző reklámmackót is.A Szervita téri parkolóház

A rossz értelemben vett retró építészet egyik megnyilvánulása a fővárosunk szívében éktelenkedő, rácsos betonkocka. Esetleges felújításáról az elmúlt években több terv is született, köztük például egy olyan is, mely szerint egy acél szerkezetű üvegbuborék-szerű épület kerülne a helyére, ami ugyan szintén nem passzolna különösebben oda, ám ha mondjuk már választani kellene, akkor inkább azt kérnénk.

Kőbánya-Kispest végállomás

A narancssárga rettenet a kék metró egyik végállomásaként, valamint vasútállomásként funkcionál. A Ferihegyi Repülőtér felől érkező külföldi turista még ha akarná, akkor sem kerülheti el, hiszen a város felé vezető úton minimum áthalad alatta. De, ha esetleg a Reptér-buszt veszi igénybe, majd átszáll a metróra, akkor bizony belülről is meg kell csodálnia. És még így is nagyságrendekkel szerencsésebb, mint az a több ezer ember, aki nap, mint nap - hajléktalanokat és alkalmi árusokat kerülgetve, mélyen beszippantva a kajaszaggal keveredő vaskos vizeletbűzt - kénytelen megmerítkezni, az épület kinézetéhez abszolút mértékben illeszkedő, belső atmoszférában. Jó hír azonban, hogy nemrégiben megkezdődött az építkezés, melynek során a közlekedési csomópontot 2009 végére teljes egészében átalakítják.Lehel Csarnok

A Rajk László által tervezett, a Lehel téren megfeneklett, giccses kofahajóról nem csupán a közvélemény, de a szakértők körében is megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint zseniális és fontos posztmodern alkotás, míg mások durva melléfogásnak tarják. A mi szubjektív véleményünk szerint, ez az épület még egy csiricsáré vidámparkban is irritáló látványt nyújtana. Ám mivel 2002-ben épült, valószínűleg még jó pár évig el kell viselnünk a jelenlétét.

Schönherz Zoltán Kollégium

Az Irinyi és a Budafoki út sarkán álló, a Finta József, Ybl-díjas építész által tervezett, 1981-ben átadott torony szintén a retró építészet “remeke”. Ez még csak hagyján lenne, ám a maga 20 emeletnyi, összesen 67 méteres magasságával, bizony kellően feltűnő, és ezzel egyenes arányban zavaró is a látványa. Felújítása 2007 májusában elkezdődött, ám a külső összhatásnak eddig túl sokat ez sem használt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés