free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha tapad az anyós

borsa         Címkék: anyós, pszichológus, púder, tapad, válasz 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla!

Tanácsért fordulok hozzád, főleg azért, mert 28 éves vagyok, és soha életemben nem voltak ilyen jellegű problémáim. Igaz, kicsit visszahúzódó voltam világ életemben, de akikkel régóta kapcsolatban álltam, azokkal képes voltam határozottan viselkedni. Kivéve az anyósomékat...Júliusban mentem férjhez. Bár korábban is voltak problémák - mindenbe beleszóltak az esküvő előtt, aztán a lakásvásárlásba is -, de úgy gondoltam, hogy a házasságkötés után majd visszafogják magukat, belátják, hogy most már külön család vagyunk. Tévedtem. Amióta "feleség" vagyok, szüntelenül programokat szerveznek nekünk. Szinte valamennyi hétvégét a családi nyaralóban töltjük, ami úgy szokott kinézni, hogy péntek este megjelennek nálunk, "szívesen" invitálnak, erősködnek, amíg azt nem mondjuk, hogy miért is ne, tulajdonképpen semmi konkrétat nem terveztünk a hétvégére. Szombat-vasárnap közös főzőcske, beszélgetés, ez-az. Nem mondom, hogy undokak lennének, mégis, hétfőn úgy megyek be a munkahelyemre, mint egy zombi. Úgy érzem, megállás nélkül szerepelnem kell, nem engedhetem el magam (ami nemcsak arról szól, hogy nem ölelgetem-csókolgatom a férjemet előttük, hanem hogy egyszerűen nem juthat eszembe, hogy hú, most ugorjunk el moziba vagy valami, mert ott ülünk velük a világ végén a tévé előtt). A férjemnek sem tetszik ez az egész, látom, de valahogy nem kerül szóba közöttünk hétköznap, amikor végre együtt lehetünk. Így, hogy végre leírom ezt az egészet, nagy vonalakban látom is, hogy mit csinálok rosszul (a kommunikáció, ugyebár), mégis, hátha van valami jó ötleted, hogyan kezeljem a helyzetet.

Előre is köszönöm, üdvözlettel: Marietta

Kedves Marietta,

az első lépést tulajdonképpen megtetted: nevén nevezted, meghatároztad a problémát (a kommunikáció, ugyebár). Magad is elismered, hogy ahelyett, hogy tevőlegesen részt vennél az élethelyzeteid alakításában, passzívan alárendelődsz az anyósodék kívánságainak. A továbbiakban meg kell tanulnod úgy képviselni a saját érdekeidet, hogy az ne legyen bántó, sértő a számukra. Miután leírtad, megfogalmaztad a konfliktust, el kell kezdened a problémamegoldást a gyakorlatban is. Azt írod, hogy másokkal nem voltak hasonló gondjaid, vagyis ki tudtad mondani az igényeidet. Nos, talán érdemes lenne egy-egy barátnak, illetve a férjednek elmondanod, hogy számodra mi a zavaró / feszültséget keltő abban, ahogy az anyósodék viselkednek veletek (hogy finom módszerekkel ugyan, de rátok erőszakolják az akaratukat, és helyettetek döntenek). Ha sikerül egy-egy közeli ismerősnek és a párodnak elmondanod, mi a probléma, a következő lépésben úgy állhatsz a rokonság elé, hogy már alaposan begyakoroltad a "megfelelő kommunikációt". Amit megpróbáltál a barátaidnak elmondani, végül előadhatod az anyósodéknak is úgy, hogy a próbálkozások során már szereztél némi rutint a megfelelő fogalmazásban! Hasznos technika lehet, ha magadban végiggondolod, hogy "a legszívesebben azt mondtam volna akkor, hogy…" / "ha ezt válaszolja, akkor a legszívesebben azt mondanám, hogy…". Amikor erősen szorongunk vagy dühösek vagyunk, sokszor képtelenek vagyunk kimondani azt, amit igazán gondolunk. Ebben segíthet, ha azt képzeljük el, hogy mit tettünk volna / tennénk a legszívesebben. Az éles helyzetben megpróbálkozhatsz a "megakadt lemez" technikával is. Bármilyen érvet hozzanak is fel az anyósodék - le kell vágni a füvet a telken, fantasztikus új sorozat indul a kereskedelmi tévében satöbbi -, udvariasan mondhatod, hogy bizony, mindez izgalmasan hangzik, és kecsegtető, ámde mégis úgy döntöttetek, hogy ezt a hétvégét a baráti társasággal /kettesben/egy pilisi gyalogtúrával stb. fogjátok eltölteni. Akármilyen határozottan lépjenek is fel, te hasonló energiával állhatsz ki a saját döntéseid mellett (s voltaképp nem csinálsz mást, mint a megkarcolt lemezhez hasonlóan szajkózod ugyanazt a mondatot). Remélem, beválik, és végre sikerülhet saját házaséletet élnetek a férjeddel.

Sok sikert kívánok, üdvözlettel:

Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés