free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tanácsok platform cipőkhöz

Borsa         Címkék: cipők, divat, kirakat, platform 0 hozzászólás

Jó tudni, hogy a platform cipőket már évszázadok óta hordjuk. Idén megint divatosak, de mivel egyáltalán nem mindegy, hogy ki és hogyan hordja őket, nézzük cipőkészítő borsamunkatárs tanácsait.

A platform talpról már többször olvashattatok a Borsa oldalain, mivel éppen most is a divatos ruhatár kelléke. Tulajdonképpen régóta vissza-visszatérő darabja ez a divatvilágnak: időről időre újra előkerülnek a magasított talpú női lábbelik, persze az aktuális kor igényeinek megfelelően átgondolva. Sikerének oka történetében és stílusalakító szerepében keresendő.Újra ABBA-lázValahogy úgy alakult (szüleimnek köszönhetően), hogy amikor eszmélni kezdtem, és divatra fogékony kisdiákként megkezdtem tervezői pályafutásomat, éppen a nyolcvanas évek döngettek, a tűsarkúval, meg Madonna csipkés cuccaival, és nyoma sem volt a platformnak. Legközelebb a Szombat esti láz állandó ismétlései és a retró ABBA-láz idején kerültek elő a magasított talpú cipők. Ez utóbbi, vagyis a hetvenes éveket felelevenítő diszkómódi - az egyéb irányzatokkal párhuzamosan - hozta újra divatba a magasított talpat, és ekkor már személyesen is találkozhattam ezekkel a modellekkel. Magyaroszágon csúcs mennyiséget adtak el ebben az időszakban csak csigataposónak, patacipőnek, kurvarobogónak, plázatalpnak hívott, különböző márkájú és minőségű lábbelikből. (utóbbi már tényleg egy sajátos, a plázák megjelenésével kialakuló szubkultúrára utalt).

Nézegess platform cipőket!

8 milliméter is számítMivel olyan Borsaolvasó nincs, aki emlékezne a legelső platformokra, ezért fussuk át történetüket. Tisztázzuk, hogy az angolból származó platform kifejezés magasítást jelent, tehát e névvel illetünk minden olyan lábbelit, amelynek talpa - ha magassarkú, akkor ugye nem a sarok számít, hanem a talp első része - magasított, tehát vastag (mondjuk vastagabb, mint 8 milliméter). A telitalp (az angolban wedge-nek, azaz éknek nevezett talp) az, amikor a sarok egybe van a talppal - erre sok elborzasztó példát láttunk 2004-2006 között a magyar piacon -, szintén lehet platform. Ez viszont csak akkor az, ha a talp alatti rész is vastag. A fogalmak tisztázása után, sokkal okosabban kezdhetjük meg divattörténeti barangolásunkat.MagasművészetA legelső feljegyzett és ábrázolt platformok az ókori görög színjátszásban használt koturnuszok voltak, melyeknek viselésével a férfi színészek (csak férfiak voltak) méltóságot és szoborszerűséget kölcsönözhettek alakjuknak, és emeltek is magasságukon.Keleten a nők higiéniai okokból viseltek a közfürdőkben hasonlóan magas, de falapokból készült, emelt papucsokat. Később ez a forma Európában is elterjedt, de nálunk a fejlődésnek indult középkori városok utcáin viselték a cipők felett, méghozzá a kövezetet borító bokáig érő szemét és trágya miatt. Ennek a fazonnak egyébként patten (facipő) a neve, és a mai fatalpú papucsok őse.

Középkori chopine-ok és koturnusz

A koturnusz közvetlen leszármazottja a tizenhatodik századi chopine, amiről Európa szerte beszéltek a királyi udvarokban, és az egyház sem hagyhatta szó nélkül. Olyannyira elítélték, hogy Spanyolország egyik püspöke egyenesen kötelességének érezte megbüntetni azokat a "züllött és léha" nőket, akik ilyet viseltek. Szerencsére nem voltak sokan, hiszen kizárólag az arisztokrácia hölgy tagjainak volt lehetősége arra, hogy csigatempóban jussanak el a A-ból B-be vagy, hogy egész nap tulajdonképpen semmit se csináljanak. Maximum hímezzenek. A chopine abban különbözött ősétől, hogy bőr helyett már anyaggal vonták be a cipők szerkezetét. A leszármazottakEzek a chopine-ek közel harminccentis emeléseikkel akármelyik huszonegyedik századi traveszti cipőre rávernek; szerintünk anno, támogatás nélkül nem nagyon tudtak benne tipegni, viszont remek szoborszerűséget kölcsönzött viselőjének. Ez a darab végül a velencei kurtizánokon híresült el, akik egyébként praktikus okokból viselték extravagáns, elöl nyitott szoknyás-térdnadrágos összeállításaikhoz. (Ezt a jelenséget manapság is megfigyelhetjük, minden hónap második hetében - vagyis rögtön fizetés után - igazi divattörténeti kirándulást tehetünk a Gubacsi útnál, ahol a prostituáltak lábán a mai platform csizmák széles skálája vonul fel.)De mint a dinoszauruszok, végül ezek is kihullottak az "evolúcó" során. A magasítások mérete csökkent, és a tizenhetedik és tizennyolcadik század fordulójára a tizennégycentis sarkú (tegyük hozzá, hogy ráadásul általában 32-33-as számú mérethez) cipő és egy körülbelül nyolccentiméteres külön talp lett az eltrejedt divat. Aztán jöttek mindenféle barokk, rokokó és empire irányzatok, magas sarkúkkal és balerinákkal több száz éven át. Platform viszont egy szál se.

[PAGEBREAK]

A díva színrelépKésőbb - túl egy világháborún, és túl a női ideál és alsónemű forradalmasításán - színre lépett a díva. A hangos filmek sztárja, a végzet asszonya, aki lehet Miranda, Rita Hayworth, Katherine Hepburn vagy akár Marilyn Monroe. A harmincas, negyvenes években la széles csípő, a karcsú derék, a széles váll és a hosszú platformba bújtatott láb volt a divat. A második világháború után is tartotta magát ez a vonal egészen a Dior-féle New Look-ig, ahol viszont Roger Vivier tűsarkú és hegyes orrú topánjai mindent lenyomtak.Revival foreverÉletmódunk és a kommunikáció felgyorsulása révén a divat körförgása is gyorsabb lett, csak tíz évet kellett várni, és a hatvanas évek végén megint menő lett a platform talp. 1968-ban - a diáklázadások évében - a demonstrációk válaszok voltak a gyorsuló és önmagát utolérni nem képes világ kialalkulására, amelyben egyrészt jelen van a fogyasztói társadalom jóléte, másrészt a harmadik világ országainak kizsákmányolása. Az újhullám mellett egy nosztalgiahullám is elindult, ami magával hozta a 30-40-50-es évek újjáéledését. A tervezők újra elővették a platform cipőket és jött a Flower Power, meg a hetvenes évek diszkó őrülete. A többit már mi is követhettük a kilencvenes években és az új évezred első évtizedében.

A mai platformok azért már többnyire hordhatóak

Így válasszunk magunknak!Áttekintve e lábbeli történetét könnyű megérteni miért éppen akkor kerül elő a dobozokból ez a fazon, amikor a nőiesség kerül a divat fókuszába. A jó és a rossz, a méltóság és bujaság keveredik ebben a fazonban, tehát ennek megfelelően kell viselni ezeket a cipőket. Itt jön a szomorú rész, amikor egyértelműen ki kell jelentenem, hogy a platform - főleg a telitalpú változata - nem mindnekinek áll jól, és sajnos mindenkinek tudomásul kell venni azt is, hogy ez nem csak fizikai paraméterektől, hanem habitustól is függ.Szerencsére, a divat mai állása szerint - és, mert profitorientált a divatipar -, majdnem minden vastagságban és sarokmagassággal kapható emelt talpú cipő. Ha vásárolni szeretnénk belőle, van néhány szempont, amit figyelembe kell vennünk. Először is, ezek a modellek nőiességet kívánnak. Hiába tetszik, ha micimackó járásunk van, akkor magas sarkú cipőben járó micimackók leszünk, ami nem valami vonzó. Csak akkor vállaljuk be, ha tudunk menni magas sarkúban.

Bumszli, nem bumszliHa felveszünk egy platform cipőt, nézzük meg, hogy milyenek benne az arányaink, mert az nem jó, ha túl "bumszli" a lábunk benne. Ha erősebb a testalkatunk, válasszunk filigránabb fazont, vékonyabb sarokkal, ahol inkább csak a talp része van megemelve. Ha vékonyabbak vagyunk, akkor vehetünk robosztusabb, telitalpú verziót is. Egyetlen ok van, ami kizárja ezt: az O-láb! A legkomolyabban kijelenthetem. Még a szakadt, brit vonalba sem fér bele egy telitalpú platform Ó-lábon. Sajnos erősíti az Ó-vonalat. Ez van.Gardrób mustraHa platform cipőt veszünk, nem ártana, ha egy kicsit elszakadnánk a farmertől. Oké, farmerral is elmegy, de unalmas, arról nem is beszélve, hogy teljesen kézenfekvő. Nincs kiábrándítóbb a szórakozóhelyeken, a női mosdónál sorban álló klónhadeseregnél. Ha ebben a szerkóban valaki leszólít, akkor az a valaki mindenkimást is leszólít.Ezeken túl mindenki lesz szíves kísérletezni, a ruháihoz próbálni a cipőt és bátran viselni. Ha a tükör előtt tetszik nekünk, akkor vállaljuk be, és érezzük jól magunkat új szerzeményünkben az utcán is.

VágóRékaIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés