free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Festett nők és gondolatmolinók

Borsa         Címkék: csernus, doktor, kiállítás, , sokkoló 0 hozzászólás

Nádor Péter festőművész és Csernus doktor közös kiállításának megnyitóján nem volt jelen a kínos feszengés, elmaradtak a felesleges körök. A sokkoló mondanivaló viszont helyet kapott a vásznon.

A meghívó, mely néhány nappal ezelőtt szerkesztőségünkbe érkezett, egész konkrétan Nádor Péter festőművész és Dr. Csernus Imre közös kiállításának megnyitójára szólt. Azt mindjárt gondoltuk, hogy előbbinek nyilvánvalóan a festményei lógnak majd a falakon, a helyszínen pedig az is kiderült, hogy a doktor részéről mit állítottak ki...

Nézegess képeket a megnyitóról!

Nádor Péter festményeivel először Csernus doki, A nő című kötetének bemutatóján, majd pedig lapjain találkoztunk először, ő készítette ugyanis az illusztrációkat a könyvhöz. Ez a kapcsolódási pont a művész és a pszichiáter munkássága között, és ennek jegyében jött létre ez a kiállítás. A kiállítás-megnyitók jó eséllyel ízléstelenek, vagy minimum kínosak szoktak lenni, azonban ebben az esetben kifogtunk egy olyat, amire ilyesmit egyáltalán nem kell mondanunk. Az esemény, valamint maga a tárlat is a VAM Design Center pinceszintjén kapott helyet. A helyiséget kényelmes mértékben töltötték meg a meghívottak, akik közül még a súlyosabb figurákat is legfeljebb, középsznob kategóriába tudtuk csak sorolni magunkban. Különösebb "celebspottingra" sem nyílt alkalom, ugyanis - az érthető okokból - a helyszínen tartózkodó Csernus Imrén kívül, összesen egyetlen ismertebb arcot véltünk felfedezni az egybegyűltek között, Herczeg Zoltán divattervező személyében.

Herczeg Zoltán divattervező is érdeklődött

A megnyitó beszédet Csernus doktor mondta, és - pozitív értelemben - ő sem pörögte túl feladatát. Igazán joviális arcát mutatta, amin mondjuk már nem lepődtünk meg, hiszen így viselkedett a novemberi könyvbemutatón is. Elmondta, hogy ezek a képek nem kifejezetten az ő könyvéhez készült illusztrációk, hanem saját életük van, és önmagukban is megállják a helyüket. Ezek után pedig, már a festményektől némileg elvonatkoztatva, köszönetet mondott azoknak, akik végigcsinálták vele azt a fél évet, míg a könyv elkészült, különös tekintettel a párjára. Mindeközben mellette álldogált Nádor Péter is, aki láthatólag olyannyira zavarban volt, hogy amikor úgy tűnt, átveszi a mikrofont, és ő is szól esetleg néhány szót, csak széttráta karjait, és inkább csöndben maradt. Ezek után nem akadt más megszólaló, úgyhogy szétszéledhetett mindenki a képeket nézegetni, meg persze pogácsázni, borozni, ahogy azt ilyenkor kell.

A "Görcs" és a "Gyerekcipőben"

A kiállítás Nádor Péter körülbelül húsz olajfestményét, valamint az ezek közé kiakasztott molinókon olvasható "Csernus-idézeteket" öleli fel. Ettől közös, ugye. Az itt látható festményeknek csak egy része szerepel a könyvben, ugyanakkor szerintünk, a kimaradtak közül is bármelyik ugyanúgy szerepelhetne. Ugyanis alapvető témájuk a nő, s a látásmódjuk is egységes. Voltaképpen, azért cselesek ezek a képek, mert vonzó színekkel és vonalvezetéssel fejezik ki a karakán és helyenként sokkoló mondanivalót. A képekhez tartozó címadásokért pedig külön riszpekt jár. És bár nem terveztük előre, hogy a kiállított alkotások közül személyes kedvencet választunk, volt egy kép - a Gyerekcipőben című -, melyhez önkéntelenül is vissza-visszatértünk, és apránként rákattantunk. A kiállítás a PszichiARTria rendezvénysorozat keretein belül, megtekinthető a VAM Design Centerben (1061 Budapest, Király utca 26.) március 18-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18, vasárnap 10 és 14 óra között.

Megyeri NikolettLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés