free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hollandia nem csak a szabad spangli hazája

Borsa         Címkék: , bicikli, holland, kiállítás, magyar 0 hozzászólás

Nagyra nőtt az idei első WAMP művészpiac, alig találtuk meg. Holland dizájn és korabeli grafika, workshopok a háromnapos rendezvényen, ahol nemcsak vásárolni lehetett.

Idén a fesztivállá avanzsált WAMP hozta meg a tavaszt Budapesten. A LOW fesztivállal egybegyúrt többnapos rendezvényen igazi pezsgés és vidám hangulat várt bennünket, ami a rengeteg program mellett a kellemes napsütés számlájára is írható valamelyest. Az Erzsébet téri Gödör klubot rég láttuk ilyen eleven nagyvárosi találkahelynek: miközben a kiállítás és vásárra igyekeztünk, mindenfelé bicikliseket, gördeszkásokat, kézenfogva andalgó párokat láttunk a belvárosi parkban. Az emberek kimerészkedtek végre otthonról és újra birtokba vették a közösségi tereket.

Mivel a március közepéig tartó LOW holland-flamand kultfesztivál összekapcsolódott a hagyományos havi rendszerességel jelentkező művészpiaccal, a Gödör egész területén történt valami érdekes péntektől vasárnapig. Designkiállítás, szakmai beszélgetések és divatbemutató napközben, este pedig DJ fellépések, és buli hajnalig. Nem mellékesen a megszokott WAMP-ot is megtaláltuk a földalatti komplexumban, egy elkülönített teremben, csaknem 1000 négyzetméteren.

Nézegess képeket!

Itt holland és magyar képző- és iparművészek, divattervezők mutatták be saját cuccaikat: kimondottan üdítően hatott a liberális holland szemlélet és a felszabadult, fantáziadús gondolkodás eredményeit testközelből is megcsodálni. Különleges, a hagyományos flamand motívumokat extravagáns modernséggel ötvöző vázák, és kerámiák, érdekes, színes ékszerek, és dizájn-ajándéktárgyak képviselték a németalföldi kultúrát, a hazai csapat pedig fiatal divattervezőkkel, és iparművészekkel jeleskedett. Vágó Réka cipői(kép1), Artista szoknyák(kép2) és az kortárs pesti diavatvilágban már jól ismert Aquanauta kollekciók(kép3) simány felvették a versenyt a hollandus portékákkal.

Pedig a polgári demokrácia, a pragmatikus, ideológiamentes gondolkodás, a liberális drogpolitika és a biciklis kultúra otthonából fantasztikus tárgyak érkeztek a Gödörbe. Külön cikkben számolunk be a ViaMilano dizájntárlatról, mely az Erzsébet tér alatt húzódó kultúrintézmény egy korábban közönségtől elzárt, hatalmas helyiségében nyűgözött le bennünket. Míg a tér egyik oldalát világhírű formatervezők vették birtokba, a WAMP vásárban az amszterdami művészpiacok hangulatában böngészhetünk a csecsebecsék között.

Nekünk nagyon bejött a vásár hirdetéseiben is sokszor látott furcsa nyaklánc, Ineke Otte munkája(kép4). Készítője a gyöngysorra műanyag fehéregereket fűzött, melyek kétértelmű jelentéssel ruházzák fel az ékszert. Elsőre sokkolóan hatott, ahogy a szimmetrikus sorban elhelyezett díszekről kiderült, hogy nemcsak messziről látszanak egérnek, jobban szemügyre véve egyfajta morbid fogantatás-ábrázolást is beleláthat, akinek napok óta szakadatlanul bombázzák az agyát látnivalókkal. Mi minden apróságot örömmel vizsgálgattunk a fesztiválon, így nem csoda, hogy a maratoni dizájnhétvége után mindenféle furcsaságot láttunk az ártatlan iparművészeti cikkekben is. Arenyérmet adtunk volna Cindy Jeurissen színes pénztárcáinak is(kép5), ha valaki felkért vona bennünket az értékelésre, lenyűgözőnek találtuk az iPod színekbe öltöztetett hasított bőr különlegességeket.

Nemcsak egyedi ékszerek és divatcikkek, hanem lakberendezési tárgyak is szép számmal akadtak a holland-magyar barátságos dizájnmeccsen. Rebecca Potger fejjel lefelé álló napelemes lámpája(kép6), organikus gyertyatartók, vázák és egy Dracula névre keresztelt horror asztalterítő(kép7) is kellette magát. Nem ijedtünk meg tőle különösebben, bár furcsa kivágott mintái úgy hatottak, mintha nem művészkezek, hanem éles karmok hasították volna őket. Sokáig bolyongtunk a tárgyak és ruhaköltemények között, és azt is bevalljuk, hogy egy LePoP kapucnis pulcsival és egy tavaszi szoknyával gazdagabban sétáltunk át a Gödör koncerttermébe, ahol Mátrai Kriszta divattervezővel, a WAMP egyik alapítójával találkoztunk.

Megkérdeztük tőle, számíthatunk-e még hasonló, nemzetközi rendezvénysorozatra, mire határozott "igen" választ kaptunk. Kiderült, hogy már korábban, a LOW fesztivál időpontjának meghirdetése előtt is tervezte a WAMP szervezőcsapata, hogy más országok designpiacait is bemutassák Budapesten. A nemzetközivé válást jelzi az is, hogy a művészpiac szervezőit nemrég meghívták Berlinbe, ahol a Collegium Hungaricum, azaz a berlini Magyar Ház megnyitóját tették emlékezetessé a hazai fiatal kiállítók. Ahogy beszélgetés közben körülnéztünk, ismerős tárgyakat vettünk észre. Kriszta megerősítette, hogy a méhkaptár-szerűen egymásba kapcsolódó betonülőkék ai Ivánka házaspár munkái, akikról korábban már írtunk a Borsán, de újra megnézhettük a Kitchen Budapest médialabor villogó, számítógép-vezérelte lámpákból álló fénylugasát, és a KREA művészeti iskola diákjainak divatfotóit is.

Amerre fordultunk, kiállítások és dizájntárgyak vettek körül bennünket. A belső teremben a holland Lust design tartott workshopot, melyen a kozmopolita városképről, a modern városok szerepéről lehetett megtudni a legilletékesebbek véleményét. Hollandia ugyanis nemcsak a szabad spangli és a biciklik hazája: a virágzó városi kultúra, a környezetbarát szemlélet, a szerethető és élhető nagyvárosi terek igazi szakértői is Amszterdamban laknak, ahol sosem fordulhat elő, hogy egy utca felét felújítják, a kerülethatárnál pedig megáll a munka, mint Budapesten. Nem is emlékeztünk rá, hogy ekkora terek vannak a Gödörben, pedig elfért még a holland plakátművészetet bemutató tárlat is. Itt igazán fantáziadús és vidám munkákat láttunk, igaznak bizonyult a megnyitó kissé fellengzős ígérete, miszerint "a kiállításon a tolerancián alapuló holland kultúra összefonódik a grafikai tervezők szabadságával, és a szabadság ragályos érzésével ajándékozza meg a látogatókat". Nos, ha belegondolunk, valóban így történt: csak egy vidám és gazdag, virágzó társadalomban születhetnek ilyen formabontó, játékos és ötletes hirdetések. Színházak, kiállítások, bulik és évszázados családi műhelyek egyaránt felvonultak a képeken, mi pedig irigykedve néztük a háborítatlan jólét és kultúra lenyomatait.

Nézd meg a plakátokat!

A háromnapos fesztivál végén újra megkerestük Mátrai Krisztát, aki elmondta, hogy az óvatos becslések szerint is legalább nyolcezren voltak kíváncsiak a maratoni dizájnkiállításra, bulikra, művészvásárra és workshopokra. Mi is úgy láttuk, hogy sikeres volt a mini-fesztivál, a sok kíváncsi budapesti láttán pedig azon gondolkoztunk, hogy nem igaz az állítás, miszerint a pestiek komorak és rosszkedvűek. A városunk viszont sajnos egyre inkább egy szmogfelhőbe burkolódzott betonhalmazzá válik, így jócskán volna mit tanulnunk a holland pragmatizmusból és életszeretetből. A WAMP szervezői mindenesetre biztosan optimisták, talán ezért adták a fesztiválnak a "Nincs Lehetetlen" alcímet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés