free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rákos a barátnőm

Borsa         Címkék: barátnő, levél, pszichológus, rákos, válasz 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla!

Az elmúlt két hónapban egy meglehetősen tragikus eseménnyel kellett megbirkóznom (vagyis azóta is kell, folyamatosan). A legjobb barátnőmnél rákbetegséget diagnosztizáltak. Egyelőre kezeléseket kap, tehát úgy tűnik, meggyógyulhat, mégis, már maga a hír is borzasztó volt, és nagyon megrázott (részben azért, mert csak 34 éves). Voltaképpen nem magam miatt kérek tanácsot, szerencsére sokat segít a férjem, meg tudom osztani vele a fájdalmamat, a félelmeimet és a rossz érzéseket. Inkább azért írok, abban szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan viselkedjek a barátnőmmel.Nagyon sokat változott a viszonyunk, bár inkább azt kellene írnom, hogy folyamatosan változik. Egyszer rám kiabál, hogy hagyjam őt békén, szálljak már le róla, jobb neki egyedül, máskor magához ölel, megköszöni a segítséget és azt, hogy mellette állok. Mivel a családomban szerencsére sohasem volt még súlyos beteg, annyira esetlennek érzem magam ebben a helyzetben. Sokszor fogalmam sincs, mit mondhatnék, mi lenne a leghelyénvalóbb, ha vele vagyok. Tudom, hogy ez az egész nem rólam szól, próbálom is a háttérbe szorítani a szorongásaimat, de pont azért, hogy a legnagyobb segítséget tudjam neki nyújtani, szeretném megkérdezni, hogy hogyan viszonyuljak hozzá.Előre is köszönöm a választ, üdvözlettel: Ildi

Kedves Ildi!

Mivel a rákbetegséggel való küzdelem különböző állomásain más-más feladataik vannak a betegeknek - és természetesen különböző gondolataik, érzelmeik stb. -, a segítőknek és a hozzátartozóknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy éppen milyen fajtájú támogatás volna az adott helyzetben a legcélszerűbb. Mivel a barátnőd már kezeléseket kap, elsősorban a gyógymódok elfogadására, az orvosokkal való együttműködésre, és az életmód előírt megváltoztatására kellene biztatnod.Az említett konkrét, gyakorlati feladatok mellett azonban a segítésnek más dimenziói is fontosak. A rákbetegekre jellemző, hogy ingadoznak a düh - "Miért pont velem történik mindez?!" -, a kétségbeesés és reménytelenség -"Legjobb volna feladni, rajtam már úgysem lehet segíteni!" -, illetve a szorongás és félelem - "Mi lesz velem, ha meghalok?" állapotai között. Időnként úgy érzik, mindenkinek a terhére vannak, máskor, amikor sikerült megnyugodniuk, és bíznak a javulásban, örömmel és hálával fogadják a hozzátartozókat, ismerősöket. Mivel a súlyos betegség alapvetően változtathatja meg az értékrendet, a személyes kapcsolatok még a korábbinál is fontosabbakká válhatnak.Mindezt azért írom, hogy képes legyél megérteni: az időnként jelentkező harag elsősorban nem neked szól. Bár aktuálisan ugyan feléd irányul az indulat, annak hátterében az élet igazságtalansága miatti elkeseredettség, illetve az erős félelem állhat (akár a haláltól, akár a kezelések következményeképpen megváltozott testképtől, az új életmódtól stb.). Ha képes vagy dühkitörések ellenére is szeretettel fordulni a barátnőd felé, azt élheti meg, hogy betegen is megérthető és elfogadható személy. Ez a tapasztalat hozzájárulhat a pszichés állapota javulásához, és hosszú távon a betegségből való felgyógyuláshoz, vagy az életminőség javításához is.Fontos, hogy tudjatok ugyanolyan őszintén beszélgetni, mint korábban. Bár a súlyos betegek gyakran kerülik az aggodalmaikat érintő témákat, általában mégis megkönnyebbülést jelent, ha sikerül valakivel nyíltan beszélniük a félelmeikről, a negatív fantáziaképeikről is. A beszélgetés során úgy érdemes fenntartani a reményt, a kezelésekbe és a gyógyulásba vetett hitet, hogy közben nem tagadjuk meg / utasítjuk vissza a beteg saját érzéseit (Az "Á, miket nem mondasz, úgyis meggyógyulsz, ne gondolkozz hülyeségeken!" típusú mondatokkal minden jóindulatunk ellenére is azt érjük el, hogy a beteg magára marad a legkínzóbb gondolataival, és úgy érzi, a környezete nem kíváncsi arra, ami őt leginkább nyomasztja).Amellett, hogy a férjed támogat, esetleg szükséged lehet arra, hogy a nehézségeidről beszélgess valakivel. A Magyar Hospice Alapítvány nemcsak beteggondozással, hanem a hozzátartozók támogatásával is foglalkozik (részletes információk a www.hospicehaz.hu honlapon). Mind a barátnőddel való együttlétekhez, mind az átéltek feldolgozásához türelmet, kitartást és nagyon sok sikert kívánok!Üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés