free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az erőszak diadala

Borsa         Címkék: coen, film, kultúra, oscar, testvérek 0 hozzászólás

Ha másra nem is, reklámnak kitűnő egy elnyert Oscar, mióta a Coen-tesók átvették szobrocskájukat, azóta mindenki a Nem vénnek való vidékről beszél. Lássuk, mi a rendkívüli ebben a moziban!

Rögtön le is lőjük a poént, mert semmi rendkívüli nincs a filmben, hacsak nem az a végtelenül kiábrándult és morbid költői látásmód, amit a Coen testvérek egyszer régen már a Fargóban pedzegettek. Aztán némi langymeleg kitérés után most ismét a durva és brutális mindennapokba repítenek vissza, ahol igazából egyikünk sem szeretne lenni. Ez a feszültség az első pillanattól fogva végigkíséri a mozit; olyasmit látunk, amit nem akarunk, ami kellemetlen és félelmetes, ebbe az alaphangulatba vackolja be magát az izgalmas sztori és a már emlegetett coenes hangnem, ami igazán szépen reflektál magára az alapműre. Merthogy a Nem vénnek való vidék Cormac McCarthy azonos című regényéből született, és ha nem is szó szerinti adaptációja, de hűen őrzi az eredeti mű nyers durvaságát, sivár képeit és kiüresedett életeit.

A film ebből a szempontból tökéletes átirat, mi azonban bajban vagyunk, mert szívünk szerint a könyvet ajánlanánk elsősorban. A mű a filmpremierhez igazodva már nálunk is megjelent a Magvető könyvkiadó gondozásában, és még így fordításban is remekül átjön az író szándékosan vakolatlan stílusa, ami elsősorban a műveiben megjelenő világot jellemzi kitűnően. Egészen egyedi, már-már parasztos - odakint ezt cowboyosnak vagy vidékinek becézik - formanyelv, a központozás szabadszellemű kezelése, az abszolút filmszerű élmény és a lebilincselő történet az, amitől McCarthy műve furcsán bizsergő érzéseket gerjeszt. És sokkal hatásosabban teszi ezt, mint a film. Viszont a filmes változat is bővelkedik formai finomságokban, tehát aki nem olvasta, és nem is szándékozik elolvasni McCarthy regényét, az minden bizonnyal értékelni tudja majd a mozit is.

A történet szerint egy Moss nevű ízig-vérig vidéki fazon véletlenül egy balul sikerült drogüzlet utáni véres leszámolás helyszínébe botlik. A döglött pitbullok és hörgő hullák övezte helyszínről vérnyomok vezetnek addig a 2 millió dollárig, amit hősünk botor módon magához vesz. Persze egy mexikói drogbanda viszonylag ritkán mond le rongyos 2 milláról, így Moss nyomába erednek, de nemcsak ők, hanem egy amerikai megbízó által felbérelt fejvadász is, aki elvek szerint él, gázpalackkal gyilkol, és feldobott pénzérmékkel dönt életről és halálról. Ő Anton Chigurh, akinek megformálásáért Javier Bardem zsebelhette be az Oscart. Bardem valóban zseniális, azonban azt ne felejtsük el, hogy egy őrült pszichopatát megformálni nem olyan nagy kihívás. De térjünk vissza a sztorihoz, és a már menekülő Mosshoz, akinek immáron a rendőrség is a nyomában van, és aki abszolút tisztában van tette súlyával, hidegfejű vietnami veterán, és talán még élvezi is az unalmas lakókocsi-spleen helyébe lépő pörgő helyzetet.

A cselekményszál lassan halad, sok a kitartott csönd a filmben, ami persze nem haszontalan, hanem egészen konstruktív némaság. Kapunk pár váratlan fordulatot, elvágott részeket, amik után csak kérdőjelek maradnak, és néhány kétségbeejtően kiüresedett párbeszédet is. A vidéki fásultság legjobb példája a helyi serif alakja, akit Tommy Lee Jones formál meggyőző hitelességgel.

A rengeteg igazi hitchcockos fogás és karfaszorongatóan feszült helyzet ellenére Coenék filmje nem igazán thriller, számtalan műfaji elem vegyül benne. A legmegrázóbb alapakkordja mégis a menthetetlen dráma, ami folyamatosan egy síkban mozog, nincs felütés, nincs csúcspont, és nincs katarzis, csak az egész testet hosszú görcsben tartó kétség, ami a mozi után is csak lassan múlik. Nem embernek való vidék, és nem szép lelkeknek való film ez...

Nem vénnek való vidék / No Country for Old MenSzínes feliratos amerikai thriller, 2007Rendező: Ethan Coen, Joel CoenÍró: Cormac McCarthyForgatókönyvíró: Ethan Coen, Joel CoenZeneszerző: Carter BurwellOperatőr: Roger DeakinsProducer: Ethan Coen, Joel Coen, Scott RudinVágó: Ethan Coen, Joel CoenSzereplők: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald, Stephen RootJátékidő: 122 percHazai mozibemutató: 2008. március 6.Forgalmazza: UIP-Duna FilmIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés