free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Buda versus Pest

Bene Zsófia, Istvánffy Dávid         Címkék: buda, duna, élet, pest, színvonal 0 hozzászólás

A budaiak semmi pénzért nem laknának Pesten, a pestiek meg nem mennének Budára ugyanezért. Kíváncsiak voltunk az érvekre pro-és kontra, így egymásnak ugrasztottunk két Borsamunkatársat.

Nem szeretnénk jobban a főváros felé centralizálni az országot, de az a helyzet, hogy a "Pest jobb-e, vagy Buda dilemma" ugyanúgy megosztja a budapesti lakosságot, mint a "déli part-északi part kérdés" a balatoni nyaralókat és persze őslakosokat. "Sznob budaiak - bunkó pestiek!" - hangzik gyakran a közhely vonatkozó fele a Duna egyik, vagy másik oldalán élő fővároslakók szájából. Vajon mit találnak vonzónak és taszítónak a Duna által kettészelt város egyik, illetve másik felén élők saját "térfelükön", illetve mit néznek irigykedve, vagy kárörvendve a folyó túlsó oldalán?

Egyik Borsamunkatárs Buda, a másik Pest mellett és ellen érvel. Kiderült, nem kevés ellentét feszül a két oldalon élők között, ami most egy szellemi pankrációban teljesedik ki. Az ellenfelek bevonulása után kezdődik a mérkőzés!

Óvatos puhatolózás

PBM (Pesti Borsamunkatárs):
az élet Pesten zajlik. Itt van a romkocsmák, a szórakozóhelyek java, a Duna-korzó, vagy akár a magyar Champs Élysées-ként is számon tartott Andrássy út. A főbb közlekedési csomópontok is itt találhatóak, ennek köszönhetően Pesten jóval több ember fordul meg a nap bármely szakában.BBM (Budai Borsamunkatárs): Én úgy mondom még most is, hogy "bemegyek Pestre." Mert Pest egy másik, kicsit ismeretlen világ. Oda dolgozni járunk, vagy éjszakázni és színházba, de ott nem élünk. Pest azért van, hogy nekünk Budaiaknak legyen hova dolgozni, szórakozni járni.

Melyik miért is jó?  - Első menet

PBM: Ha szórakozni indulunk, nagy valószínűséggel a belső kerületek valamelyikébe vezet majd az utunk, legyen szó egy könnyű, barátokkal elköltött vacsoráról a Ráday utcában, vagy egy fékeveszett partiról, amelyből mindjárt többet is találhatunk, elég csak végigsétálni az Astoriától a Blaháig, esetleg elnézni a Trafó-Kulti (R.I.P.) tengely irányába. De a már-már valódi hungarikumként számon tartott romkocsmák között is tobzódhatunk, s szerencsére ezek elhelyezése lehetővé teszi, hogy jelentősebb alkoholmennyiség elfogyasztása után is könnyűszerrel támolyogjunk át egyikből a másikba. Hacsak nem szeretnénk kokaintól duzzadt pupillákat látni a Széna téri bevásárlóközpont tetején, vagy a Hajógyári-sziget bűnbarlangjaiban, jobban tesszük, ha a Duna keleti oldalán nézünk szórakozás után.De nem csak az alantas élevezeteket hajhászhatjuk Pesten, a kulturális események javát is itt találhatjuk, legyen szó rockkoncertről, jazz-estről, komolyzenei koncertről, operáról (nyilván), vagy színházról, az esetek többségében bizony hídon innen kell maradnunk. A nemzetközi élet java része is Pesten zajlik, s itt most nem a diplomáciai kirendeltségek működésére gondolunk. De ha turistáskodó, esetleg üzleti ügyeiket intéző külföldiek társaságára vágyunk, szintén itt járhatunk nagyobb sikerrel. Persze turistacsoportokból a Várban sincs hiány, de a pénteki buli előtt iszogató külföldi pasik/csajok csoportjait nagyobb biztonsággal lelhetjük fel a Liszt Ferenc tér, vagy a Ráday környékén. Nem is beszélve a skandináv orvostanhallgatók már-már legendásnak számító bulijaról, amelyeknek jellemzően az Alkotmány utca sarkán található ír beütésű vendéglátóipari egység ad helyet.

Bár a plázák korában ez már talán nem a legtökéletesebb érv, de mégis, ha a legújabb divatcikkekre, kiegészítőkre, vagy például egzotikus kajákra szeretnénk költeni, Pesten érdemesebb próbálkozni. A legnagyobb bevásárlóközpontoktól kezdve a legnagyobb kínai piacig - hogy a kis eldugott, belvárosi boltocskákról ne is beszéljünk - valószínűleg a belvárosban kezdjük a shoppingolást.BBM: Buda jobb, szebb, tartalmasabbb, izgalmasabb,érdekesebb, mint Pest. Tudom, mert végiglaktam az egész balpartot. Kezdtem a XI. kerületben, aztán jött a XII., megint vissza Kelenföldre, Budafok, és Tétény. A szülői házból egyenesen Óbudára mentem, hogy aztán lakjak a Margit-körút mentén, a Várban, Lágymányoson, Németvölgyben, Orbánhegyen és most Pasaréten. Budán a lakótelepek ablakai is hegyekre néznek, nem a szomszéd házba; ha szétmegy a fejed az egésznapos stressztől, Budán találsz csendet és tiszta levegőt, ahol kikapcsolhatsz; itt még -bár egyre kevésbé - kiengedheted a gyereket egyedül biciklizni, vagy a boltba. Elmondhatom, hogy ismerem a budai oldal minden zegét-zugát, engem taxis nem ver át, mert mindig tudok rövidebb utat mint ő, gond nélkül eligazodom bármelyik lakótelepen, villanegyedben, természetvédelmi területen. Mert Buda ilyen. Van igazi erdője, hegye, tava, baromi ronda, de elsőnek épült lakótelepei, rohadó, összeomlani készülő külvárosa, ultragiccs újgazdag villái, zegzugos, árnyas utcácskái Bauhaus házakkal, sugárútjai, felüljárói. Kiskocsmái, plázái, multiplexei és hársak őrizte kerthelységei. Nem tudsz olyat mutatni Pesten, amire ne tudnék egy jobbat Budán.

Miért rossz a másiké? - Második menet


PBM: Akármennyire is magyar Bevely Hillsként becézik, nem laknék a Rózsadombon. Egyrészt a rossebnek van kedve télen a meredek utcákon küzdeni az életben maradásért, másrészt a budai sznob, mint jelenség itt figyelhető meg a legnagyobb koncentrációban. Persze, nem általánosítanánk, de tetszik vagy sem, akad néhány olyan polgártársunk, aki születési helyéből kiindulva szereti fenn hordani az orrát. Persze nyilván Pesten is akad bőven taplóságból jelesre vizsgázott lakó, mégis, ha Budán megpillant valaki egy, az utca jelentős hányadát elfoglaló, tilosban vészvillogózó luxusautót, alighanem melléképzeli a medencés villában terpeszkedő fuxos "vállalkozót" is. A többi kevésbé irigylésre méltó dolog a fenti "menüpontokból" következik, amiből Pesten van több, abból Budán kevesebb. Persze ez fordítva is igaz, lássuk, mit gondolnak a Duna túlsó partján.BBM:
Kétszer próbáltam meg Pesten élni. Volt egy albérletem a Krúdy Gyula utcában, közel a Tilosaz Á-hoz. Három hónapig bírtam, hogy minden nap fáj a fejem a szmogtól, valaki mindig ordítozik az utcán, folyton hallom a villamost és nem látom az eget, csak ha kiállok az utca közepére, és erősen felfele nézek. Nem látom a naplementét, egyszer csak szürkeség, majd sötét lesz. Ahogyan kilépek a kapun, tíz centire tőlem elhúz egy autó; a hó nem fehér, hanem szürke, és a tavasz közeledtét nem a rügyek, hanem a megszaporodott kutyaszar jelzi.

1. Buda versus Pest
2. Ami a másikból kellene - Harmadik menetLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés