free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

2008-as tavaszi ékszerdivat

Borsa         Címkék: divat, ékszer, innovatív, tavasz, változás 0 hozzászólás

A formatervezett bizsuk világában fejtetőre állt a piac. Most már ökoszemlélet, tengeri herkentyűk, cérnagombolyag és hullámzó ezüst jellemzik a tavaszi ékszereket. Le a geometriával, itt az eklektika.

Azt már tudjuk, hogy építészetben és a divattervezők ruhakollekcióiban megjelentek az organikus formák, az ökodivat ismét előtérbe hozta a földközeli, élő mintákat, formákat és hangulatokat. Újdonság azonban, hogy az egyedi tervezésű ékszerek világa is villámgyorsan alkalmazkodott az új trendhez. Hol vannak már az egyszerű, minimál jegyében fogant geometriai alakzatok! A tavasznyitó WAMPfesztiválon bepillantottunk a legfrisebb holland és magyar kollekcióba, összeállításunkban bemutatjuk az idei tavaszi szezon dizájner ékszereit.

Cérna, gyöngy, kabátgombok és más furcsa alapanyagok, hosszú fűzérek és nyakörvként záródó különlegességek egyaránt megtalálhatóak a 2008-as tavaszi ékszerdivatban. Fontos az eklektika, az egyediség, a színek és formák kavalkádja, a lágyan hullámzó fémek és a természetes anyagokkal kiegészített ötvösmunkák száznyolcvan fokos szembenállást mutatnak a pár éve még egyeduralkodó minimalista koncepciónak. Nagyot fordult a divatvilág, s vele a dizájnékszerek piaca is. A LOW kulturális fesztivál kiállítással és WAMP művészpiaccal egybekötött hétvégi rendezvényén flamand és magyar fiatal tervezők munkáit nézegettük és próbáltunk következtetéseket levonni az idei szezonra.

Amikor a századik kagylóforma medált és kerámia gyöngysort forgattuk ujjaink között, már biztosak voltunk abban, hogy nem lövünk mellé, ha kijelentjük: az egyedi, iparművész ékszerek piacán is hódít az ökoszemlélet. Ha szupertrendi szeretnél lenni idén nyáron, felejtsd el a négyzetalakú medált, és a hosszúkás rudacskákból álló ezüstnyakláncodat, helyttük folyami kőre lézernyomott Mona Lisa függők, és mindenféle tengeri herkentyűkre emlékeztető nemesfémek kerüljenek az ékszeresdobozodba.

Nézegess különleges ékszereket!

A magyar és a holland tervezők munkái egységesen az új, ökoirányba mutatnak, érdekes volt megfigyelni, hogy tulajdonképpen semmiben sem különböznek egymástól a csecsebecsék, mintha a lényeges földrajzi távolság nem is létezne országaink között. Megjegyezzük azért, hogy a holland tervezők egy hangyányit bátrabbak, ami nyilván összefügg a vásárlóközönség összetételével is. Mielőtt bonyolult fejtegetésbe kezdenénk a dizájner ékszerek szerepéről a társadalmi berendezkedés leképezésében, gyorsan elő a példákkal: a flamand Women for Woman tervezőcsapat "Magdalena" fantázianevű nyakéke(kép1) például Mária Magdolna ékkőbe montírozott arcképét párosítja piros agyaggyűrűkkel és fekete gyöngyökkel. Henk Lepping amszterdami képzőművész hatalmas kabátgombokból varrt nyakbavaló ékességet(kép2), míg Jet Mous nyaklánca vékony műkőlapokból(kép3) áll. Itthon extrém ékszereknek neveznénk ezeket, a sokszínű és nyitott Amszerdamban azonban a "vidám", vagy "trendi" szavakkal is megelégednének a kritikusok.

A magyar dizájnerek munkái nem kevésbbé ötletesek: Kuti Kriszta római kori lőporos tarsolyra emlékeztető hatalmas, zöld kővel díszített nyakéke(kép4), vagy Bodor Bernadett cérnagombolyaggal kombinált ezüstgyűrűje(kép5) sem éppen a szolid visszafogottság jegyében készültek. Formavilágukban mégis átmenetet képeznek az éppen letűnt minimalista felfogás és az organikus ökodivat között, játékosságukat a letisztult formák és a meghökkentő anyagkombinációk adják. A hollandoknál ezzel szemben nincs határ: Ineke Otte fehér műanyagpatkányokból és gyöngyökből font lánca(kép6) gyakorlatilag hordhatatlan lenne Budapesten, bizonyára őrültnek néznék, aki ilyesmit visel. Persze az is biztos, hogy ezek az emberek még sosem jártak Amszterdamban, a világ legszínesebb városában, ahol a bolygó összes nációja és kultúrája keveredik egymással. Afrikai, arab, mór, skandináv hatások keverednek a merész forma- és színvilágban.

Bár a hazai tervezők munkái ennek ellenére minden tekintetben felveszik a versenyt a holland kézműves ékszerekkel, azért picit éreztük a kulturális különbségeket. Magyarország befogadó kultúra, az irányzatok nem innen indulnak, hanem - jó esetben csak pár hónapos késéssel - megérkeznek ide. Hollandia ezzel szemben a középkori idők óta forgalmas kereskedelmi központ, kulturális olvasztótégely. Látszik, érezni lehet, hogy az itt készült dizájntárgyak készítésében benne van a sok száz éves demokrácia, és a szabad, előítéletmentes szellemiség jótékony hatása.

Persze, befogadó ország vagyunk, de az internet korában azért szűkülnek a távolságok. Holland és magyar ékszerészek és divattervezők remekül megértették egymást a közös WAMP kiállításon, ugyanazt a formanyelvet beszélik, emailen, online katalógusokból tájékozódnak. Ma már nem kell személyesen jelen lenni a világ legpörgősebb városaiban ahhoz, hogy lássuk, mit csinálnak arrafelé az emberek. Elég ha megvannak a kapcsolataink, nyitottak vagyunk és tudjuk mit és hol keressünk az interneten. Nem véletlen, hogy talán még egyetlen új divatirányzat sem futott fel idehaza ilyen gyorsan, szinte egy időben Londonnal és Párizzsal, mint az organikus ökofashion. Ékszerekben is felvesszük a versenyt Európával, szóval büszkék vagyunk a fiatal magyar tervezőkre!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés