free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Unatkozó milliomos feleségek

Krisztina O'Brien         Címkék: feleségek, london, milliomos, pénzköltés, unalom 0 hozzászólás

Angliában a magas életszínvonalnak köszönhetően növekszik az otthonülő, unatkozó feleségek száma. Ezek a nők az értelmes tennivalókkal együtt, egy idő után a férjüket is elveszítik. Londonból jelentjük.

Egyre több az olyan feleség, akinek férje annyira tehetős, hogy neki már nem is kell dolgoznia. De vajon mivel töltik napjaikat azok, akiknek van dadájuk, au-pair-jük, takarítónőjük, szakácsnőjük és kertészük? Úgy tűnik, miután sikeresen kiszervezték magukat a saját életükből, szépen lassan megőrülnek.

Angliában a magas életszínvonal egyre több feleséget teremt, akik se nem dolgoznak, se nem vezetnek háztartást, de még csak gyerekeket sem nevelenek. Meglehet, első hallásra álomnak tűnik annak a nőnek az élete, aki hozzámegy a cukrosbácsihoz, vagy csak szimplán jó partit csinál, de igazából ezek a nők nyomorultak a semmittevéstől, és a céltalanságtól. Ismeretlenek a munkát a gyerekekkel balanszírozó anyukák világában, és nem tartoznak abba a csoportba sem, akik kénytelenek feladni a munkájukat a csemetenevelés miatt, és persze azért, hogy a háztartást valaki elvégezze.Ezek a nők nem döngethetik a mellüket azzal kapcsolatban, hogy mekkora áldozatot hoznak a családjukért (mert nem hoznak). És nem panaszkodhatnak arról, mennyire roskadoznak a fáradtságtól, mert valamikori femminista őseik kitalálták, hogy a nők simán elvégzik a háztartást, és még gyerekeket is nevelnek nyolc órai munka és kevéske házastársi segítség mellett. Szinte egészen biztos, hogy a többségük az esküvő másnapján beadta a felmondását, és a nászútról már vissza sem tért a munkahelyre, ha egyáltalán valaha is dolgozott. 

"Azok a nők, akik mindent másokkal végeztetnek, mert anyagilag megengedthetik, egy szörnyűséges helyzetbe taszítják magukat, ahol nincs munkájuk, de a gyerekeket sem ők nevelik. Vegetatív állapotban élnek, ahol az élet arról szól, milyen színűre fessük a nappalit, vagy mi legyen az előétel a legközelebbi vacsorapartin. Minden más teendőt valaki más végez, így az egyetlen döntés, ami napi szinten rájuk marad, talán az, hogy hova menjenek ebédre a barátnőjükkel." - mondja Harriet James író - aki három gyerek anyja -, a Sunday Times Style magazinjának.

Harriett ugyan dologzott az első két gyermeke mellett, nem is kevés ideig, de amikor a harmadik csemete is megszületett, abbahagyta a munkát, mert nem szorultak második keresetre. Az irodából a háziasszonnyi szerepbe csöppeni pedig dramatikus hatással volt az önbecsülésére. A háztartásra ott volt a házvezetőnője, a gyerekek egy része dadával volt, más része bentlakásos magániskolába járt. "Ha tehetős ember felesége vagy, semmi mást nem csinálsz, minthogy repülőjegyeket és karácsonyi ajándékokat vásárolsz."
Ez a modern idők egyik jelensége. Nem a feleség az, aki túl sokat csinál, hanem ő az, aki túl keveset. Meglehet, ezen nők egy részének mégiscsak van diplomája és csinos önéletrajza, esetleg álomi karrierje is, de ez nem változtat a képleten, hogy mégis a milliókon vásárolt, rusztikusra régiesített sparhelt mellé vannak láncolva, pedig talán azt sem tudják hogyan működik. Ezek a sikkes házisasszonyok általában a főiskolán, vagy a menő egyetemeken találkoznak a jövendőbelijükkel, és valahol az együttélés egy pontján (álatlában a százkarátos gyémánt eljegyzési-gyűrű átvételekor) elhatározzák, hogy feladják a karrierjüket, hiszen nem szorulnak még egy keresetre, és úgyis jönnek a gyerekek. Pasijuk marad az üzleti világban, és nyomulni kezd a karrierje csúcsai felé, egyre több befolyással és hatalommal, egyre messzebb az "otthonülő" asszonykájától.

A milliomos feleségek az anyaság egy elég extrém verziójában élnek, ahol a legfontosabb kérdés, hogy a kicsi Amy születésnapjára szervezett mini állatkerti parti az izgalmasabb-e, élő koala macikkal, vagy pedig szervezzenek műhóviharrt a buli kedvéért? Nekik nem az a fontos, hogy evett-e a gyerek, hanem az, hogy melyik árnyalatú rózsaszín gyerekruhát vegye fel a gyermek a vacsora partira.

Antje Geczy (eh, igen ez a neve) valamikor divattervező volt Karl Lagerfield oldalán, Párizsban, mielőtt bekötötte a fejét egy igen jómódú bankár pasi. Amikor abbahagyta a munkát a szülést követően, úgy érezte, az identitása teljesen elpárolgott, és csak a férjén és a gyerekein keresztül létezik. "Amikor a fiam megszületett, borzalmasan nehéz időszak volt csak "anyának" lenni. Én nem az a fajta anyuka vagyok, aki ebédelgetni jár más anyukákkal, és a szülői munkaközösség sem nekem való dolog. Na de, akkor mi maradt? Kínomban elkezdtem spanyolul tanulni, és beiratkoztam egy kézműves szakkörre, csak hogy kimozdulhassak a házból." A Milánóba és Párizsba való rendszeres utazgatásokat felváltotta a "suli-limbó". Ahogy pedig az üres élet miatti haszontalansági érzés nőtt, úgy vált a kedves, aranyos magabiztos nőből, kötözködő, keserű sárkány. A családi krízist csak azért kerülték el, mert Geczy - milliók ide-milliók oda -, újraképezte magát, mint ékszertervező, és mivel ezt az elfoglaltáságot kötetlen munaidőben végezhette, ismét dolgozni kezdett.

1. Unatkozó milliomos feleségek
2. Amikor a feleség kiszervezi magát saját életébőlIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés