free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az igazság unalmas

Megyeri Nikolett         Címkék: ára, igazság, kritika, műsor, tv2 0 hozzászólás

Néhány nappal ezelőtt új műsort indított a TV2, Az igazság ára címmel. A produkció annyira gyenge, hogy még a gyomrunk sem forog, sőt még csak fel sem tudjuk húzni magunkat rajta rendesen. Kritika.

A TV2, Az igazság ára című műsora rólunk, nézőkről feltételezi, érdekel bennünket, hogy a szilikonmellű vallás-filozófia szakos egyetemista lányt megkötözték-e már szex közben, vagy hogy a kunmadarasi kisnyugdíjas özvegyasszonynak megvolt-e a postás. Ráadásul bizonyos médiafogyasztási szokások ismeretében, ez a feltételezés voltaképpen nem is mondható alaptalannak. Más kérdés, hogy érdemes-e alulmúlni azt, ami már eleve kevés? Borsa kritizál.

www.tv2.hu

A produkció voltaképpen két népszerűnek számító műsorformátum ötvözeteként is felfogható. Egyfelől, akár a műveltségi kvízműsorokban, itt is a megválaszolt kérdések arányában növekszik a megnyerhető pénzösszeg, és ha a versenyző szeretne, akkor a fordulók végén megállhat és távozhat az addig összegyujtött pénzzel. Viszont ha tovább megy - kockáztatva, hogy üres kézzel távozik - esélye van arra, hogy eljut az utolsó, huszonegyedik kérdésig, mely után húszmillió forintot vihet el. Azonban ebben a játékban nem olyasféle kérdésekre kell ám válaszolni, hogy például melyik mű nem része Proust, Az eltűnt idő nyomában című regényfolyamának, de még olyanokra sem, hogy ki alakítja a Halálos fegyver című film főszerepét? Ehelyett megjelenik a délutáni kibeszélőshow-k témavilága: a játékos magánéletére vonatkozóan tesznek fel kérdéseket, különös tekintettel a szexualitás, a család és az erőszak zaftos bugyraira. Ezeket egyébként a játékos nem a stúdióban válaszolja meg először, hanem azt megelőzően, poligráfos vizsgálat keretében. Az adásban csupán egy közömbös férfihang közli, hogy a válasz, melyet a játékos adott, igaz-e vagy hamis. A néző pedig ezt kénytelen elhinni, ugyanis ellenőrizni nem tudja.

www.tv2.hu

Nos, ha a műsort a műveltségi vetélkedőkkel akarnánk összehasonlítani, abból kiadós álértelmiségi rinyát lehetne kerekíteni, de ezt inkább most kihagyjuk. Maradnak tehát viszonyítási alapként a kibeszélőshow-k. Vegyünk példának egy olyan esetet, amikor a téma mondjuk az - mint ami Az igazság ára első adásában is szerepelt a kérdések között, nevezetesen -, hogy a delikvens szexelt-e már egyszerre több férfival? Mónika vagy Balázs ilyen esetben szólítja minimum az egyik férfit a több közül, aki az "Aki itt van mindenki húzza" ízléses dallamára vonul be a stúdióba, kezében vörös rózsával, majd szereplőnk elé térdelve közli, hogy felejthetetlen volt az élmény és szeretné megismételni, de lehetőleg most úgy, hogy a nők legyenek többségben, és feltétlenül legyen közöttük a volt felesége is, akitől még mindig nem tud elszakadni... Ehhez képest a TV2 vallatóshow-jában csak annyi történik, hogy - a magát ebben a szerepben látványosan pocsékul érző - Jakupcsek Gabriella szájából elhangzik a kérdés, a versenyző igennel vagy nemmel válaszol, a férfihang pedig bemondja hogy igaz-e vagy hamis. Ezt követően legfeljebb még annyi történik, hogy a műsorvezető feszengve kísérletet tesz arra, hogy tompítsa a szituációt, és elsüt vagy a játékossal elsüttet egy-két rövid közhelyet, majd jöhet következő kérdés és így tovább, a kiesésig. Ezt követően aztán a sírás-rívásra sem jut több néhány képkockánál, ugyanis érkezik a következő játékos. Daráló. Ennyit és nem többet kap tehát ettől a produkciótól az ilyesfajta szórakozásra fogékony néző. Aki meg saját bevallása szerint nem fogékony rá, mégis megnézi ugye - ha másért nem, hát azért, hogy meggyőződéssel tudja tagadni, hogy ő aztán ilyet sose - az pedig még fel sem tudja húzni magát rajta rendesen.

www.tv2.hu

A szerencsétlen játékost persze kiterítik, kifilézik majd feleslegessé vált maradványait félredobják. Lehet sajnálni. Feltéve, ha akarjuk. Mondjuk, legfőképpen akkor is csak azért, hogy tudatlanságból, önhittségből és/vagy a milliók reményében, képes volt és jelentkezett ebbe a műsorba, mely nyilvánvalóan a megalázásra épít. Meg azért, mert nem akadt egyetlen családtagja vagy barátja sem, aki hathatósan le tudta volna erről a lépésről beszélni. Mi több - és talán ez ennek a produkciónak az egyetlen bája - ezek közül a hozzátartozók közül négyet, még a műsorban is szerepeltetnek a játékossal együtt.

Aki nem frissen csöppent ide egy távoli és médiamentes galaxisból, annak ez a műsor meg sem kottyan. Valahol érezzük, hogy a gyomornak talán fordulni kéne, de meg sem mozdul. Megedződött már az elmúlt években elfogyasztott médiatermékeken. Épp ezért már csak az marad, hogy ezentúl szerdánként a Dr. House után azonnal át- vagy kikapcsoljuk a készüléket. Akkor pedig fel sem fog tűnni, amint "Az igazság ára"  csöndeskén alábukik majd a csatorna meglehetősen túlzsúfolt süllyesztőjében.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés