free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Meseország az Iparművészetin

Borsa         Címkék: formatervezés, generáció, jövő, tárgy 0 hozzászólás

A fiatal magyar divat-és formatervező generációnak minden képessége és készsége megvan, hogy megváltoztassa a magyar valóságot. A művészképzősök kiállításán sajnos kiderült, ez még odébb lesz.

 
Egy másik Magyarországot találtunk az Iparművészeti Múzeumban, ahol az emberek ötletes és szép tárgyakkal veszik körül magukat, adnak a megjelenésükre, és olyan sorokkal kedveskednek szerelmüknek, aminek senki sem tud ellenállni. Művészegyetemisták állítanak ki formabontó tárgyakat és divatkollekciókat március 16-ig az intézmény aulájában, ahol még Te is elkaphatod ennek a nem létező országnak a hangulatát.

Igazán nem panaszkodhatunk a fiatal magyar divat- és formatervező generációra, megint elkápráztattak benünket. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Kozma Lajos kézműves és iparművész ösztöndíjasok most az Iparművészeti Múzeum auláját foglalják el kiállításukkal: szerelmes vers az ékszereken, pesti homlokzatdísz a szoknyán, üvegrakéta és golyós ügyességi játék bizonyítja, hogy van élet a bevásárlóközpontok tucattermékein kívül is.

Mostanában gyakran találkozunk a nemrég végzett, vagy még egyetemista magyar iparművészek munkáival különböző kiállításokon. Miközben az eszköz, ékszer, vagy ruhaterveket nézegetjük, egy másik Magyarország képe bontakozik ki előttünk. Ebben a Magyarországban az emberek odafigyelnek arra, hogy milyen ruhákat és kiegészítőket viselnek, megválogatják használati tárgyaikat is, csupa ötletes, praktikus és környezetbarát anyaggal veszik körül magukat(kép1). Ergonómikus irodaszékben(kép2) ülnek, dizájnvitorláson hajókáznak, szerelmes verseket küldenek egymásnak és modern szobrokban gyönyörködnek a magyarok ebben a csodás és vidám valóságban, az iparművészek és divattervezők pedig nem győznek eleget tenni a számtalan megrendelésnek.Mindenki egyedi cuccokat akar: olyan ékszereket, amiket mások nem hordanak, rafinált cipőket, különleges, cseppalakú táskákat és andalító fényű, színes lámpatesteket rendelnek, a városokban pedig egymás után nyílnak a dizájnboltok, ahol a méregdrága, hamisított Provence-i parasztbútorok helyett, hazai művészek árulják portékáikat.

Hát, ez a Magyarország nem létezik. Tudjuk mi van helyette, a művészeti egyetemisták mégis mindent megtesznek azért, hogy megmutassák nekünk ezt a másik, alternatív valóságot is, ahol bizony magyar márkanevek szerepelnek a hi-tech cuccok árcéduláin is. Az Iparművészeti Múzeumban ergonómikus, minden ízében szemet gyönyörködtető és praktikus, csúcskategóriás irodaszéket láttunk, amit itthon valószínűleg sosem gyártanak majd, külföldön annál esélyesebb az a tervező, aki ilyen ötlettel a portfóliójában érkezik egy munkamegbeszélésre. Volt dizájnvitorlás(kép3) is, könnyűfémből és összehajtogatható elemekből, amit abban a bizonyos, fiktív Magyarországban az emberek könnyűszerrel felszerelhetnek autójuk tetőcsomagtartójára, amikor a Balaton partjára indulnak víkendezni.Izgalmas gyerekjátékokat(kép4) is találtunk, amik ahelyett, hogy a legújabb mozifilmek karaktereit mintázták volna, színes gömbökből, lapokból, rudakból és különféle bonyolult alakzatokból álltak, hogy a legkisebbek játék közben fejleszthessék kombinációs készségüket, szépérzéküket és ízlésüket. Végtére is, pár évtized múlva ők terveznek majd a következő generáció számára. Divatban a fiatal hazai tehetségek nem ismernek lehetetlent: színes mesefilmekbe illő tündérruhák, trendi nagyvárosi cuccok(kép5), hatalmas garbógallérok(kép6), és balkáni színkavalkád jellemzi a kiállított kollekciókat. Némelyik darab olyan, mintha egy nem létező etnikum ünnepi népviselete(kép7) lenne, szigorúan fenntartva, hogy ez az etnikum nem valami szerencsétlen sorsú, közép európai csoport, hanem egy büszke és vidám, hagyományait őrző, modern társaság.A romantikus vallomásokat is szeretnék szebbé tenni a MOME tervezői, erre a célra olyan gyűrűkölteményeket(kép8) készítettek, melyek a legszebb magyar szerelmes versek részleteit rejtik magukban. "Etess, nézd - éhezem. Takarj be - fázom. Ostoba vagyok - foglalkozz velem. Hiányod átjár, mint huzat a házon" - olvassuk József Attila csodálatos sorait a különleges kiegészítőkön, és már tudjuk, hogy nagyon szeretnénk olyan Magyarországon élni, ahol mindez a szépség, ötletesség és kompromisszum-mentes luxus elérhető és természetes az embereknek.

Azt is tudjuk persze, hogy ez a világ még nagyon messze van tőlünk, ha egyáltalán valaha megtapasztaljuk. Erre a múzeum jegykezelő személyzete is számos alkalommal figyelmeztetett bennünket, miközben minden lépésünket dárdatekintettel követte. Újságíró igazolvánnyal mentünk be a kiállításra jegy helyett, és ez nyilván nagyon nem tetszett nekik. Sebaj: ha ők nem kellemetlenkedtek volna, talán túlságosan elbízzuk magunkat és azt gondoljuk, hogy amit a kiállításon láttunk, valósággá válhat. Pedig sajnos ez korántsincs így.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés