free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Filmművészet Lottópénzből

Krisztina O'Brien         Címkék: kultúra, london, lottópénz, u2 0 hozzászólás

Angliában minden eladott lottószelvény után 29 pennyt fordítanak jótékony célra. Így jut pénzhez például a UK Film Council is, ami sikeres avantgárd és művészfilmeket finaszíroz. Lehetne tanulni tőlük.

Az angol lottó nyereségből elkülönített pénzből, két hete került bemutatásra az angol mozikban, a filmtörténelem első digitális 3D filmje, ami a U2 együttes, Vertigo turnéjának a 2006-os Buenos Aires-i koncertjét dokumentálja. A mozifilm hosszúságú anyag elképesztő vizuális élményt nyújt, és nem ez az első sikere a lottó nyereségből fenntartott UK Film Council-nak (Film Tanács). Meghökkentő mennyiségű filmsiker köszönhető a lottózó angol állampolgároknak, hogy mennyi is? Nézzük...

Egy lottószelvény ára az Egyesült Királyságban 1 font (350 forint), ami nem kevés összeg öt szám megjátszására, amikor az esélyünk a lottó ötösre csekélyebb, mint hogy a villám belénk vágjon, egy viharban való séta kellős közepén. De ennek ellenére az angol lottó igen népszerű, ugyanis a bűntudat enyhítéséül, abból az egy fontból, a játékot tulajdonló Camelot részvénytársaság 28 pennyt jótékony célokra szór szét. A 28 penny első hallásra talán nem tűnik túl soknak, pedig országos szinten ez óriási összeg, több mint 20 milliárd font.

A lottóból finanszírozott UK Film Council

Ha elővesszük a matek tudásunkat, látható, hogy a művészeti célokra felhasználható rész több, mint három milliárd font, amiből a UK Film Council évi 27 millió fontot kap, amihez egy kevéske pénzt a kormány is hozzárak. Az alapítványnak több tucat folyamatos projektje van, támogató programokat és pályázatokat indít, továbbképzéseket szervez, fiatal tehetségeket karol fel, technikai fejlesztéseket végez. Egyszóval minden filmmel kapcsolatos előrelépést szponzorál, ami a pénzből kitelik.Ha nem is a legnagyobb, de az egyik leglátványosabb teljesítmény ott látható, hogy komoly pénzeket költenek az angol produkciók technikai hátterének turbósítására. A cél az, hogy az angol filmek is hasonló körülmények között készülhessenek, mint az amerikaiak. Emelett a mozik népszerűsítése körül is hasonló hűhót csapnak, mint Hollywoodban, és a kritikusok által elismert alkotások, amelyek nem tudják magukat önköltségen észrevetetni, vaskos kötegeket nyernek reklámozásra. Óriási összegeket áldoznak arra is, hogy a támogatott, független filmeket minél több vidéki mozihoz leszerződtessék. Ennek köszönhetően ma már vetítenek avantgárd és művészfilmeket minden nagyobb mozikomplexumban Brighton-tól, Belfast-ig, pedig ezek régen csak a londoni szubkultúra art mozijaiban voltak láthatóak.

Ez pedig felhizlalja az angol mozibevételeket, és a nemzetközi figyelmet is felcsigázza az olyan független berkekben készült filmek iránt, melyekre amúgy a közönség rá se bagózna (nem csupán a sekélyesség miatt, hanem mert, hogy azt sem tudja, hogy az alkotás létezik). Az UKFC a külföldi alkotásoknak is teret ad, akármennyire is fanyalog a feliratos filmekre az angol közönség, és ennek eredménye van. A Council megfogalmazása szerint:
"A mozi jelenleg sokkal népszerűbb az Egyesült Királyságban, mint az elmúlt 30 évben bármikor, de a múltban gyakran nagyon korlátozott volt a mozifilm kínálat, főleg Londonon kívül. A népszerűsítési stratégia része, hogy egy szélesebb angol és nemzetközi filmskála jusson el minél több nézőhöz, és az ország minél több mozijába.” 

Lottófilm sikerek


Kezdetekben a lottópénzből népszerűsítették a Csavard be mint Beckham című filmet is. Ez volt az az alkotás, amiben Keira Knightley-t kiszúrta Hollywood, Paraminder Nagra-t pedig kihalászta Bollywood (indiai filmipar) és a tinik elindultak a világhír felé. Aztán a neves rendezőt, Paul Greengrass-t is az angol lottón nyertük a Véres Vasárnapért. Ezt követte a Gosford Park, amely talán a lottó-filmek között a legnagyobb visszhangra lelt, hiszen soha sem kapott volna hét Oscar-jelölést, ha az agresszív reklám kampánya miatt nem híresül el.

www.imdb.com

2002-ből említhetnénk a Magdolna nővérek-et, amely ugyancsak az extra lottó lökésnek köszönhette a nemzetközi népszerűséget. A 2003-as filmek közül pedig nem is egyre, mi is bizonyára emlékszünk. A Swimming pool, a Belleville randevú , a Francia Rémes és az emlékezetes Leány gyöngy fülbevalóval, mind népszerű alkotások voltak művész berkekben. Ugyan komoly díjazásban csak A Barbárok a kapuk előtt című film részesült - ami bezsebelhette a legjobb külföldi filmnek járó Oscart -, az osztogatás azért nem volt hiábavaló, ugyanis 2004-től a nemzetközi filmszakma már tudatosan figyelt a UKFC által szponzorált filmekre.

A támogatás kitűnő stigma lett, és a lottópénzen népszérűsödött  a Zuhanás a csendbe, a Young Adam, a Che Guevara: A motoros naplója, A bukás - Hitler utolsó napjai, a Vera Drake és a Pityergő teve története mind Oscar-jelölést kaptak. Pedro Almodóvar, spanyol rendező  is UKFC pénzzel ugrott ki a BAFTA díjkiosztón, Rossz nevelés című filmjével. A következő évek filmjeit felsorolni pedig már nehéz lenne, mert egyre több független alkotás jelentkezett, és kapott a mézes csuporból, de azért Az elszánt diplomata  című filmet még meg kell még említenünk, mert Ralph Fiennes remekül demonstrálta, hogy a jó színész, és a független film párosítása egyenlő a sikerrel.

1. Filmművészet Lottópénzből
2. Az idei eredményekIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés