free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Húsbavágók

Borsa         Címkék: átváltozás, húsbavágó, önelfogadás, plasztika, segítség 0 hozzászólás

Nem újdonság, hogy a plasztikai sebészeket a végsőkig kifacsaró, átváltozás-függőek önelfogadásával problémák vannak. A pszichológus arról értekezik, hogy hogyan szeressük meg magunkat. Első rész.

Valami nagyon nem klappol a lehetséges világok legjobbikával, ha plasztikai sebészek és szépségszalontulajok egymást kicselezve, lélekszakadtan rohannak a pszichó-segítőkhöz, ugyan szabadítanák meg őket a Gonosztól, egy-két hepciáskodó klienstől. Nem is értem: nem kell a nagy lóvé, a zsíros jatt? Csak húzzon már az ismét követelőző operáció-addikt tokástól, hájasbokástól a francba?

Néha nekik is sok

Nem sebész kell ide"A dolog azért nem ilyen egyszerű"-magyarázza egy elgyötört sebész, aki így folytatja: "Elvégre magam is orvos volnék, aki nem a legújabb sportautókra, hanem mások segítésére esküdött fel. Amikor egy évek óta hurcolt, az életet vagy az élet teljesebb élvezetét megkeserítő, megakadályozó problémán sikerül segítenem, az óriási élmény. Csakhogy vannak betegeink, akiknek inkább a pszichológusdíványra volna szükségük, nem a műtőasztalra." Ilyen például az a páciens, aki évekig kuporgatott, hogy "mellkasának furcsa alakját"- melyet ő egy meghajlított frizbihez látott hasonlatosnak - sikeresen korrigáltassa. Megvolt a műtét, huhh, fellélegzett a panaszáradattal sokkolt, és a pozitív visszajelzések vég nélküli hajigálásától ugyancsak megviselt környezet. Ennyi jutott nekik. A páciens a következő héten már az "előemberéhez hasonlatos tarkója" miatt akart halálnak halálával halni, minden problémájáért, beilleszkedési nehézségeiért és társtalanságáért "állati fejformáját" okolta. Na, ez az a pont, amikor a köszönetre és sikerélményre ácsingózó plasztikai sebész - lévén maga is esendő, humán lény - a lélekbúvárhoz fordul.A kocka elvetéseA plasztikai sebészet és egyéb, korrekciós szépészeti beavatkozások, mint bizonyára tudjuk, jelentős addiktív potenciállal bírnak. Magyarán nem nehéz rájuk cuppanni, sőt! Egy lézeres szőrtelenítés, egy ajak körül futó, tetovált, barnás csík vagy egy combleszívás érvényessége nem tart az evolúció végéig; időről időre póttoldásokkal, a kopottak erősítésével, vagy az egyre hatékonyabb, új technológiák bevetésével kell számolnunk. A kocka el van vetve, a sulyok nemkülönben.

A problémát nem elsősorban a félévente esedékes botoxszuriért kopogtató, gyűrődő hámú "kor-exiások" jelentik. Sokkal inkább az a lány, aki a fenéklecsapolását, a vádlifeltöltését, orrának és állának eltörését, majd újraszabását, a harmadik szívtájéki szilikonpárnacserét és hallucinált szarkalábainak eltüntetését követően most a szeméremajkait szeretné "megkisebbíttetni", merthogy amióta "teljesen leborotválja az intim zónáját", észrevette, hogy "nagy és kényelmetlen ott". Felmerül a kérdés, hogy ha valóban égető és - amint azt a fent idézett doktor úr mondta - az "életet megkeserítő" problémákat okozott egy rossz helyen hullámot vető zsírpárna vagy harmóniagyilkos pigmentfolt, miért nem érte el a műtét a célját? Ahelyett, hogy a beteg gyógyultan távozott volna, miért fordult elő / történik meg a mai napig számos esetben, hogy a páciens - a bukszavastagságtól függően - két héten belül ismét rátenyerel a klinika kapucsengőjére, mert újabb beavatkozást akar?

Pedig nem rossz

Az út a lényegAz olvasók közül nyilván sokaknak ismerős a diéta utáni melankólia érzése: leolvadt a kitűzött 6-8 kiló, máma már nem hasad tovább az a repedés a farmer ülepén, hiszen nem is feszül olyan kritikátlan mértékben, mint pár hete; nem támadnak többé ránk viperával a terepjáróból kiugró pasik, amiért átmentünk előttük a zebrán, mi több, egy káfféra is meghívnak. Minden frankó, mégis szomorúak vagyunk: mintha sikerült volna valami, de igazából mégsem az, amire számítottunk. Talán nem is azzal volt baj, hogy dagadtak voltunk? Talán nem is voltunk dagadtak? Talán az egész dagadtságügy egy felfújt lufi, egy eltúlzott baromság, amire akkor jön rá az ember, amikor éppen örülnie kellene, mert kibírta a kilencven napos káposztaléivó szuperkúrát?

Nos, hasonszőr érzés a posztoperációs szitu is egy olyan személynek, akinek voltaképpen nem a testével, hanem a testéről alkotott képével akad problémája. Az úgynevezett testdiszmorfiós zavar - melynek vezető tünete a test valamilyen képzelt hiányosságával, rútságával, torzulásával való állandó foglalkozás - szinte népbetegség a modern társadalomban. Az anorexiás lányoktól kezdve, akik harmincnyolc kilósan is Lang Györgyit látják önmaguk helyett a tükörben, a Kelemen Anna-féle plasztikfüggőkig, akiknek mindegy, mit csinálnak velük, csak semmi se legyen többé természetes rajtuk (hiszen éppen ezáltal látszik, hogy törődnek magukkal, a testükkel, a küllemükkel, ami napjainkban óriási presztízsértékkel bír), szóval alig találunk nőtársaink között valakit, akinek rendben volna, vagy a realitáshoz közel állna a testéről alkotott saját, belső képe. Ami nem jelent mást, mint hogy alig akad pár ember, akinek stimmelne az önértékelése.

Sokat tud

A pasik isNo jó, ne csak a nőket áztassuk, szenvednek a pasik is szép számmal. Annak ellenére, hogy az anorexia hússzor gyakoribb a hölgyeknél, bizony akadnak rendszeresen koplaló, önmagukat bödönfejű napközisként észlelő srácok is. A férfiak többsége körében azonban az újabban inverz anorexiának elkeresztelt zavar hódít. A probléma lényege, hogy a - többnyire testépítéssel foglalkozó - pasi a napi tízórás, intenzív súlytologatást, több kiló szteroid bevételét, komplett szusibárok felfalását követően is soványnak, gyenge izomzatúnak tartja magát. Egyik páciensem például olyan napok után, amikor nem volt ideje a konditermi edzésekre, összeaszottnak, gyengének, körülbelül felakkorának látta magát, mint egyébként, és sűrű könnyhullatások közepette panaszolta, hogy törékenysége nyilván az egész világnak feltűnik.

No jó, és mit mond ilyenkor a pszichológus? Hogy fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk; igaz? Okés, naponta két tábla szalonnát eszem meg két doboz szaloncukorral, három csomag talpas Munkást szívok rá, és nem merek metróra szállni, mert úgy érzem, megfulladok a tömgtől és a bezártságtól. Csípem magam. Ezt kéne elfogadni? Mi a francot jelent ez tulajdonképpen!? Ne türelmetlenkedj, folyt. köv.!Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés