free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Piapíár

- pészM -         Címkék: alkoholizmus, ivás, , piapíár, sztereotípia 0 hozzászólás

Egy nőre mindenki hamarabb rásüti az alkoholizmus bélyegét, mint egy férfira és a nők mindig szigorúbban vizsgálják ivási szokásaikat, mint a férfiak. Nem biztos, hogy ez így igazságos.

Barátnőm édesanyja ötvenes éveinek vége felé jár, mindennap iszik. A két pohár száraz vörös a napi rutin része. Egy másik hölgyismerős, harmincas sellőforma, két(-három) pohár sörre szavaz, szintén mindennap, ugyanabban az ivóban. Ha a leírás itt megrekedne, és a honi sztereotip válaszlehetőségekre koncentrálnánk kiegészítendő a személyiségprofilt, valószínűleg IFA-nyi tipp érkezne arra, hogy előbbi kiégett, elvált, mellőzött, a nyugdíj előtti évek szorongása és a kilátástalan, magyar vérvaló okán csúszik le az a két pohárka bor, jobb híján.

Kiegyensúlyozottan

Vélt alkoholizmusAz asszociációs mezőnkben ott lapul a hölgy mellett többvödörnyi nass, erős sorozatfüggőség, talán egy bánatos szemű tacskó is a jobbján. Kettes számú szereplőnket talán otthagyta a barátja, talán szingli, talán a kollégákkal ápolt jó viszony áll a napi sörözgetés mögött, talán a céges összejövetelek s az ott gyakorolt társas nyomás áll a rendszeres sörözgetés hátterében. Megtévedt sorstárs, nehéz élethelyzetek kamikazéja, a fiatal nő magányos, alkoholba fojtott magakeresése -ismerjük. Az addiktológus szakember gondolkodás nélkül alkoholizmust diagnosztizál, mi magunk is zugivót vagy vállalt alkoholistát sejtünk, mégis milyen már, egy nő iszik, ráadásul ennyit, ejnye. Mielőtt a gyomrunk kifordul, vagy kikívánkozna egy szánakozással kevert, lemondó sóhajtás -"igen, a magyar statisztikák!", "gyengék, vesztesek"- közelítsünk rá a két nőre.

Az ötvenes főiskolán tanít, a délután többnyire a magántanítványoké, rendszeresen publikál, három (felnőtt) gyermek anyja, baromi jól főz, rengeteget olvas, ha összejön színházba megy, illetve az évi két-három menetrendszerű "csak kettesben" meglógás a papával is a program része.

Ja, ja, ez ismerős, a magyar ugar - mondhatná a kedves olvasó - , az alkoholisták legnagyobbrészt vagy az iskolázatlan, alsóbb néprétegekből kerülnek ki, vagy az értelmiség köreiből, népbetegség, na. Túlzott nyomás, stressz, megfelelési kényszer, szerepválság - szorongásos ivó, meg is lennénk. Erre azt mondanám: kiegyensúlyozott személyiségről beszélek, olyanról, akire ma a női magazinok azt mondanák, derűs, aktív, magával és a környezetével összhangban élő, önazonos (boldog) anya/feleség/munkatárs/barát stb. Hogy miért iszik? Mert szereti a bort. Mert a szertartás része, hogy hazaérve kinyitnak a papával egy üveggel (nagy öröm, ha valami igazán jóféle akad), és azt dumálás, főzés, tévénézés, olvasás közben közösen elkortyolják. Mindennap.

Nem verseny

Csaj és iszikA harmincas egy 7-8 éve összejáró baráti társaság oszlopos tagja, s ha az amúgy rendszertelen melóidő engedi (médiamunkásról beszélünk), az estéket ugyanannál az asztalnál csacsogja-politizálja-röhögi végig. Csinos, jól keres, sportoz is, és bár valóban nem várja haza pasi, sőt bár ilyen-olyan önértékelési zavarok is tarkítják a képet, nem kívánkozik pszichiáteri díványra. Okos, belevaló csaj, nem érzi, hogy az asztaltársaság férfitagjainak való megfelelni vágyás lenne a sörözgetés indítéka, nem kívánja asztal alá inni a cimborákat, bár nem ritka, hogy a péntek/szombat esték kiadósabb lerészegedéssel végződnek. A szokás hatalma? Talán. Egyszerűen jólesik.

Az alkoholproblémákkal küzdők a tagadás bajnokai is, gondosan felépített magyarázat mindig lapul a zsebben (mi azonban itt nem bíráskodunk vagy ítélkezünk, a fent leírtak az alanyok saját véleményét járták körül, amit adott esetben szakember nyilván bírna még árnyalni), azonban jelen értekezés kevésbé az iménti problémát próbálja górcső alá venni, sokkal inkább a nők alkoholfogyasztását körbeölelő társadalmi rosszallást.

Már fiatalon, a hamuba sült pogácsa mellett ott figyel a tarisznyában: a részeg nőnél undorítóbb nincs, a férfiak igyanak, azoknak szabad (sőt kell is), te meg maradjál tisztességes, jól nevelt, lányom. Ne érje szó a ház elejét!

Elutasított sztereotípia

Meghunyászkodunk

A Borsapszichológus, Fiáth Titanilla szerint a részeg nő elítélésének vannak fokozatai: a legtöbben a fetrengő, maga alá hugyozó csajokat tartják undorítónak, és nem azt, aki felszabadultan flörtöl, cseverész. A dülöngélő, "ordenáré" nő voltaképp azért számít gusztustalanabbnak, mint hasonló állapotú férfikollégája, mert durván nekimegy a nőkről alkotott hagyományos sztereotípiának; nem kedves, alárendelődő, kifinomult. Az állati ösztönök nyilvánulnak meg általa, ami a nőiség konzervatív ideológiájának épp az ellentettje.

Nem véletlen, hogy a megkeseredett, bukott férfi a statisztikák szerint inkább drogfogyasztó, alkoholista vagy antiszociális karakterű bűnöző, míg a nőknél a számok inkább a depressziót, a szorongásos zavarokat és a túlzott nyugtatófogyasztást mutatják. Vagyis az élet nehézségeiben elhasalt csajok a mi kultúránkban inkább még meghunyászkodóbbá válnak, távolabb kerülnek az élettel együtt járó társas interakcióktól, lásd a lakásából hónapok óta ki nem mozduló pánikbeteget, az elsötétített szobában sírdogáló depresszióst, a Rivotrilra kattant orvosbecsapót.

Összességében azt mondhatjuk, az egész szocializációs, neveltetési tényezőkre megy vissza. A nőket inkább arra nevelik, hogy társaiknak alárendelődő, dependens, visszafogott, az indulataikat magukban tartó személyiségek legyenek. Éppen ezért, ha egy nő olyan magatartásmintákat mutat, amit elsősorban férfiaktól fogadunk el - még ha nem feltétlenül tartjuk is kívánatosnak -, akkor hajlamosak vagyunk megbélyegezni, undorítónak címkézni.

Kicsit mélyebbre pislantani azonban sosem árt, mielőtt pálcát törünk. Egészségetekre!

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés