free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 helyszín, amit hiába keresünk

Borsa         Címkék: átírtak, eltűntek, kultúrtripp, utcanevek 1 hozzászólás

40 év kommunizmus és egy rendszerváltás alaposan átírta az utcák, terek nevét, s az 1989 után születettek néha csak pislognak. Az alábbiakban öt átnevezett környékről emlékezünk meg. Lista.

Osztapenko

Ez az egyik legjellegzetesebb, s egyben legmaradandóbb, van aki zsenge kora ellenére is így jegyezte meg az M1-M7 autópálya közös szakaszának kezdetét, a Budaörsi út végénél. Aki még emlékszik rá, az tudja, hogy a két sávot elválasztó terület elején állt a szovjet kapitány szobra, aki a legenda szerint parlamenterként ment a körbezárt Budapestet védő német csapatokhoz, akik azonban a fehér zászlót nem tisztelve agyonlőtték. Szobra hosszú ideig jelképezte a fasiszta rezsim miatt mártírhalált halt szovjet hőst. Amióta az emlékművet áttelepítették a Szoborparkba, helye üresen áll, s bár számos elképzelés született már, hogy mi kerüljön a helyére, tényleges tettekre még nem került sor.

Martinelli tér

A Budapest egyik legocsmányabb - és azon belül is legrosszabb helyre felhúzott - épületének otthont adó teret manapság Szervita térként ismerhetjük. Sokáig az egyik legfőbb Merkúr-szalon és a hátborzongatóan ronda parkolóház volt a jelképe, s ma is sokan csak úgy ismerik, hogy „tudod, az a kis tér a Deáktól a Váci utca felé, ahol az a rémisztő parkolóház van”. Ha tehát szüleink, vagy nagyszüleink – bár utóbbiaknál nagyobb az esély, hogy az általunk is ismert, eredeti nevén emlegetik – Martinelli térként hivatkoznának rá, magabiztos mosollyal nyugtázzuk, hogy tudjuk, miről van szó.

Lumumba utca

A szocializmus kongói hőséről a szocializmus időszakában több magyar városban neveztek el utcát, s így járt a zuglói Róna utca is, amelyet szintén ez utóbbi néven ismerhetnek a fiatalabb generációk. Érdekesség, hogy a moszkvai Népek Barátsága Egyetem a mai napig viseli Patrice Lumumba nevét, a síelők pedig a Stroh rummal belülről megerősített forró csokoládé hívójeleként találkozhattak már vele. Ha azonban tájékozódásról van szó, maradjunk a Róna utca névnél.

Tolbuhin körút

A Vörös Hadsereg marsalljaként a magyarországi felszabadítást is levezénylő parancsnok is megkapta a maga utcatábláját Budapesten, azonban a rendszerváltás után korábbi neve, a Vámház körút került újra az utcasarkokra. A főváros ostroma során látványos sikereket elérő katonatiszt emlékét szintén több városban is megőrizték.
Engels tér

A kommunizmus elmélét Marxszal együtt kidolgozó filozófus-szociológus központi alakja volt a rendszerben hívő rezsimeknek. Nem meglepő tehát, hogy Budapesten is egy meglehetősen központi helyszín őrizte a nevét évtizedeken át. Az Engels teret ma már hiába keresnénk, helyette Erzsébet teret érdemes mondani a taxisofőrnek, bár ő nagy valószínűséggel könnyedén megoldja az „átkonvertálást” rendszerváltás előtti és utáni nevekre. A lényeg, hogy az egykori Engels téren ma leginkább a Gödör nevű szórakozóhely és a már előző nevének idejében is meglévő buszpályaudvar a fő attrakció.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés