free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Azt hiszik, meleg vagyok

Borsa         Címkék: kérdés, másság, meleg, pszichológus, válasz 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla!

23 éves fiú vagyok, időnként benézek a borsára, mert egy csomó olyan cikket írtok, ami bárkit érdekelhet (bár talán még ez is probléma, lásd később). Amiért tanácsért fordulok hozzád, egy olyan dolog, ami egészen iskolás korom óta zavar. Világ életemben jól kijöttem lányokkal, csomó lánybarátom van. Egyesek szerint én is elég nőiesen nézek ki (vékony alkatú, "lányos" arcú vagyok, nem az a kiköpött macsó típus). Szívesen eldumálgatok "lelki dolgokról", szeretem, ahogy a lány haverjaimmal kivesézzük a dolgokat (fiúkkal is lehet, persze, csak valahogy ritkábban teremtődik ilyen alkalom).

A problémám abból adódik, hogy egy csomóan azt gondolják rólam, hogy meleg vagyok. Egyesek - a nagyszájúbbak, vagy bulikon az alkohol jótékony hatása miatt gátlástalanabbak - nyíltan nekem is szegezik a kérdést. Sajnos ettől teljesen zavarba jövök, sőt, amikor már azzal kezdi valaki, hogy "Kérdezhetek valami bizalmasat?", hevesen verni kezd a szívem, elvörösödök, tiszta kínban vagyok. Persze a másik ezt egyértelműen annak bizonyítékaként értelmezi, hogy na, lelepleztem a "másságát"...

Félre ne érts: semmi bajom a melegekkel, de nekem soha semmilyen szexuális kapcsolatom nem volt a saját nememhez tartozókkal. Igaz, aktuálisan nincs barátnőm, de már túl vagyok két komoly kapcsolaton is (az egyik egy, a másik másfél évig tartott). Persze kicsit parázok attól is, hogy elterjed rólam a hír társaságban, hogy nem a lányokhoz vonzódom, és ezért senki sem fog úgy tekinteni rám, mint "potenciális partnerre", de egyelőre nem stresszelem magam ezen. A kérdésem végül is csak annyi, hogy miért piszkálnak ezzel az emberek, ha nincs alapja? Vagy lehet, hogy nekik van igazuk? És az elvörösödésem is azt mutatja, hogy tudat alatt a férfiakat szeretem?
Köszönöm, hogy elolvastad, azt meg pláne, ha válaszolsz is.

üdv, Tapper

Kedves Tapper,

kezdjük az első kérdéseddel: miért piszkálnak az emberek ezzel a melegtémával? A hétköznapokban sajnos túl lusták vagyunk a nap huszonnégy óráját árnyalt gondolkodással tölteni. Kényelmesebb a sztereotípiákhoz folyamodni, így nyerünk némi plusz energiát az esti kvízműsorig. A sztereotípiák funkciója, hogy leegyszerűsítsék számunkra a világot: könnyebb minden szőke nőt idiótának nézni, és ennek megfelelően viselkedni velük, mint minden egyes hidrogénezett hajú csajszit bemérni, és a magatartásunkat örökösen megújítani, igazgatni.

A melegekről alkotott elképzeléseink egyik fontos eleme, hogy nőiesek (hajlamosak is vagyunk összemosni őket a transzszexuálisokkal - a magukat nőként definiáló férfiakkal). Akárhányszor meglátunk valakit, aki egyszerre vállaltan meleg ÉS feminin külsejű is, a sztereotípiánk hízik, növöget. Csakhogy: szeretjük figyelmen kívül hagyni a Rambo külsejű meleg férfiakat, illetve azokat a nőiesebb alkatú srácokat, akik heterók. Nem férnek bele a szterotípiába, mihez kezdjünk velük? Csak nem fogjuk az egész, szépen felépített okosságunkat megkérdőjelezni? Nem! Inkább azt mondjuk a heteró srácra is, hogy a fiúkat szereti, csak azért, mert úgy tudjuk - illetve, hogy továbbra is úgy tudhassuk! -, hogy minden vékony alkatú, elegáns pasi meleg.

Az elvörösödésed lehet egyszerű társas szorongás. Mivel egy olyan identitással akarnak felruházni, ami a kultúránkban sajnos még mindig egy elutasított, sokak által vállalhatatlannak tartott önmeghatározás, elképzelhető, hogy a kirekesztéstől, a megbélyegzettségtől való félelmed jelenik meg a zavart viselkedésedben (a szorongás természetes testi tüneteivel karöltve, mint amilyen az izzadás, elpirulás, heves szívverés stb.). Mindettől függetlenül azonban fontosnak tartom azt is, hogy a szexuális orientáció a valóságban nem annyira fekete-fehér dolog, mint amennyire hinni szeretnénk (hogy vannak a melegek meg a heterók, és ennyi). Az egészet inkább úgy kell elképzelni, mint egy számegyenest: egyik végén áll a kevés számú, "vegytiszta heteró", akik soha, semmilyen körülmények között nem hálnának azonos neművel, a másik végponton pedig a "színmelegek", akik épp az ellenkező nemmel létesítendő szexuális kapcsolat gondolatától borzadnak. A legtöbben azonban középre esünk! A prototipikus meleg és a prototipikus heteró közé! A kultúra az, amely meghatározza, hogy a vágyaink megjelenhetnek-e a viselkedésünkben, vagy szigorúan tiltottak (gondoljunk arra, hogy napjainkban egyre elfogadottabb két nő testi kapcsolata - lásd például a pornófilmek kötelező leszbikus jeleneteit -, míg az ókori görögöknél a férfiszerelem számított mindennapi gyakorlatnak).

A lényeg, hogy attól, hogy valaki időnként elgondolkozik azon, hogy képes lenne-e a saját nemével szexelni, sőt, a vágyait egyszer-kétszer, kísérletképpen realitásba is fordítja, még nem kerül át a másik végpontra/nem változik meg az alapvető beállítódása. Azt írod, te eddig is lányokkal létesítettél tartós kapcsolatokat, és a fiúkra elsősorban a csúfolódás miatt gondoltál. A meleg identitás ettől azért különbözik. Ahogy a maszkulinitás sem feltétlenül azon múlik, hogy ötvenes-e a karvastagságod, vagy hogy szép arcú, őzgidaszemű férfi vagy-e.
 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés