free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kallódó kis testrészek

Borsa         Címkék: kortárs, kultúra, kultúrtripp, regény, román 0 hozzászólás

A kortárs román kultúra csak az utóbbi időben kezd átszivárogni hozzánk is, jellemzően nyugati kerülővel. Filip Florian frissen megjelent regénye írói érdemein túl, mint diplomata is igen jól teljesít.

Filip Florian története - ahogy mondani szokták - igazi sikersztori. A 68-as születésű író a napisajtó taposómalmában kezdte az ipart, tudósította például a Szabad Európa Rádiót és a Deutsche Wellét, de munkatársa volt a romániai Cuvintul című kulturális magazinnak is. Aztán egy váratlan örökség révén nyugdíjazhatta magát, és otthagyva a büdös városi forgatagot a hegyekbe költözött családjával.

www.casa-romanilor.ch 

Itt kezdte el írni Kisujjak című misztikus realizmussal sűrűn átitatott regényét, ami hatalmas siker lett Romániában, de világszerte sokfelé. Elsőként nálunk jelent meg fordításban, méghozzá Bartis Attila közreműködésével, akinek Nyugalom című briliáns regényéből nemrégiben Alföldi Róbert rendezett ellentmondásos mozifilmet. De hamarosan lefordítják angolra, németre, lengyelre, és talán érdemes megemlíteni azt is, hogy az amerikai Harcourt kiadó több tízezres nagyságrendű euróért vásárolta meg a könyv kiadásának világjogát, ezelőtt ilyen még sohasem történt román szépirodalmi művel.

Tehát hatalmas az érdeklődés Florian könyve iránt, ami nem is csoda, mert egy igazán és velejéig aktuális művészi munkáról van szó, átszőve csipetnyi miszticizmussal, humorral és vaskos politikakritikával. Ettől azonban nem kell megijedni, mert a több szinten is parádésan működő regény politikai oldala olyan gyönyörű szimbolikával jelenik meg az oldalakon, hogy kritikai éle nélkül is élvezhetjük, ha akarjuk, igazi erejét azonban mégiscsak ez a pimasz beszólogatós attitűd adja.A történet egy ásatás viszontagságos pillanatait követi végig, melyben az Ó-Románia és az Osztrák-Magyar Monarchia egykori határvidékén, egy csöppnyi üdülővároskában régészek kis csoportja hatalmas tömegsírra bukkan egy római erőd feltárásakor. Igen ám, de honnan is származnak ezek a csontok? Milyen idősek és hogyan kerültek oda? És persze hova tűntek el azok a bizonyos kisujjak? Elindul a nyomozás, ami azon túl, hogy több meglepő fordulattal is szolgál, menet közben szórakoztatóan elanekdotázgat. Sőt, néhol már filozófiai mélységekben turkál, és igen, a politikai háttérbe is bele-belekap. Elképesztően izgalmas krimi, miközben igazán nem is erről szól, Florian regénye inkább költészet, mint próza és sokkal inkább filozófia és lélekelemzés, mint szimpla történetmesélés.


Az író saját bevallása szerint munkája a kiábrándultság könyve és a tehetetlenség kiírása magából. Florian ugyanis terápiás céllal kezdett bele a könyvírásba, a média minden erejét elszívta, és a benne eltöltött 9 év teljesen bedarálta a lelkét. Hiszen, ha az ember ennyire közel mozog a tűzvonalhoz, jobb esetben hamar rájön, hogy nincs hatással a dolgokra, írhat, beszélhet, gondolhat akármit, de tehetetlen a dolgok alakulásával, változásával kapcsolatban.

 
 

Ez az igen ambivalens és kínzó érzés jelenik meg a művében is, és bár súlyos kérdéseket feszeget, egy pillanatra sem csap át panaszkodóba, vagy túlzottan ideologizálóba, stílusa halálian könnyed tud maradni. Talán ez a legtiszteletreméltóbb benne. Úgy látszik, a kortárs román művészet az utóbbi időben igen határozottan tör előre, emlékezzünk csak a cannes-i győztes 4hónap, 3hét és 2nap című Cristian Mungiu mozira - erről mi is írtunk -, vagy Cristian Nemescu Kaliforniai álom című filmjére. Nem arról van szó, hogy eddig ne lett volna jó a román filmművészet vagy éppen az irodalom, csak buta falak korlátozták mindkét oldalról az ismertséget. Filip Florian regénye is egy újabb "faltörő kos" ebben a játszmában, remélhetőleg jó messzire jut majd, mert az ilyen könyveknek igazán kijár a világhír.

Kisujjak / Degete mici
Szerző: Filip Florian
Kiadó: Magvető Kiadó
Oldalak száma: 256
Kiadás éve: 2008
Bolti ára: 2490 Ft
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés