free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tavaszleves

Borsa         Címkék: ízi, könnyű, leves, tavasz 0 hozzászólás

A tavasz ígérete annyira elvette munkatársunk józan eszét, hogy az eredeti főszerkesztői kérést simán felülírta és így főzött. Tudta, hogy még nincs itt a primőrök ideje, viszont nagyon vágyott a tavaszra.

Az úgy volt, hogy Borsamunkatárs és főszerkesztője gondosan megállapodtak a következő heti menüben és megjelenésekben, minden szépen rendezett és dokumentált volt, fotós egyeztetve, szóval ment minden, ahogyan annak egy jól szervezett szerkesztőségben mennie kell. Aztán Borsamunkatárs kiment a piacra és borult az egész.


No, nem azért, mert az árusoknál halmokban állt volna a primőr - ne feledjük, hogy bár nyakunkon a húsvét, mégiscsak március eleje van - , de mégis, az egész piacnak olyan friss, üde tavasz hangulata volt már, mintha hetekkel később járnánk. És Borsamunkatárs nem akart már mást, csak egy kicsit végre a szájában is érezni a tavaszt. Még akkor is, ha ez még tényleg nem az igazi. Bóklászott a standok között, látott epret görögből, paradicsomot spanyolból, aszott répákat itthonról, és kereste, hogy mi is lenne az, amivel egy kicsit megsürgetheti az időt.A zöldhagymák még sok árusnál nem újhagymák, hanem hagymacsírák, a retkek már igaziak, de abból mit főzzön, töprengett, tanakodott magában és végük kompromisszumot kötött. Biztos volt benne, hogy azok a zöld karalábék, amiket sok pulton látott kitéve, még közel sem szabadföldiek, napot nem is láttak, csak amikor a kamionból kipakolták őket. De az észrevehető volt rajtuk, hogy biztos nem lehetnek fásak, aszottak belülről. Az áruk persze az aranyéval vetekszik, ezért csak két darabot engedélyezett magának, de az meg semmire sem elég, maximum egy kis rágcsálásra, ki kellett hát egészítenie valamivel, hogy legalább egy levest összeüthessen belőle a családjának. Felmarkolt hát még egy csokor újhagymát (annak mondott hagymacsírát) és emlékeztette magát, hogy a mélyhűtőjében áll még egy zacskó, igen jó minőségű mirelit zöldborsó. Innen már meg is volt fejében a recept, aminek alapját Christine Nöstlinger egyik könyvében olvasta, igaz az köret volt, ő viszont levesben gondolkodott. Magához vett hát még némi házi tejszínt, és megfőzte azt a levest, amiben egyetlen valódi primőr sincs, mégis a tavaszt idézi igazán. (Persze májusban készülhet friss borsóból és napot látott karalábéból.) És, hogy nem csak ő vágyott ennyire a friss ízekre, remekül bizonyítja az, hogy a leves családja hazaérkezése után húsz perccel nyom nélkül eltűnt.

Így készül

Zöldjével együtt felkarikázunk egy csokor újhagymát, és apró kockákra vágunk két friss karalábét. Kevés olajon enyhén megpirítunk egy csapott kávéskanál cukrot, rászórjuk a hagymakarikákat, és kevergetve, egy pár percig együtt pirítjuk a cukorral. Ekkor beletesszük a karalábé kockákat, és azt is átforgatjuk a hagymával együtt. Rászórunk egy kávéskanál lisztet, és feleresztjük egy kevés vízzel, majd félpuhára pároljuk a zöldséget. Ekkor hozzászórunk a karalábéval közel megegyező mennyiségű fagyaszott, zsenge zöldborsót, egy marék nagyobb darabokra vágott petrezselymet, sózzuk, picit borsozzuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi puhára főzzük.Amikor minden megpuhult, annyi vízzel pótoljuk az elpárolgott levet, hogy kellemes állagú levest kapjunk, ekkor szaggathatunk bele apró, vajas galuskákat, majd lassan hozzácsorgatunk egy deci tejszínt. Ekkor már nem forraljuk, csak felforrósítjuk, és már tálalhatjuk is. A vajas galuskához egy kisebb tojást elkeverünk fél kávéskanál puha vajjal, pici sóval és annyi liszttel, hogy jó sűrű, ragacsos legyen. A levesbe mártogatott kiskanállal egészen apróra szaggatjuk, pillanatok alatt megdagad és megfő.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés