free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Transzvesztita a haverom

pszichologus@borsa.hu         Címkék: pszichológus, pszichológus, púder, transzvesztita, válasz 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

Kedves Titanilla!

A legjobb barátomról nemrég kiderült, hogy transzszexuális. Na már most, ez egy kicsit megváltoztatta eddigi világnézetem, több szempontból is. Egy: miért nem vettem eddig észre, hogy agyilag inkább nő, mint férfi.(Ugyanúgy szerelgette a kocsiját mint én) Kettő: ezentúl hogyan tovább?Azóta valahogy kevesebbet igyekszem találkozni vele. Tudom, neki az biztos sokat segitett, hogy elmondhatta valakinek ezt a dolgot, bár először el se hittem neki. Azt mondja: "Transzvesztita vagyok!" Mondom: "Ne hülyeskedjél ilyenekkel! De tényleg, mutatok magamról képeket" - válaszolta. Hát, ledöbbentem, ugyanis utánafordultam volna az utcán. Szóval, simán nőnek néztem volna. Ez is egy probléma. Ha az ember kicsit nem figyel oda, hazavisz egy pasit.

Viszont, egy kicsit érte is aggódom, mert amióta egyre több embernek elmondta, egyre kevésbé titkolja. Ha a melóhelyén megtudják, nem biztos hogy sokáig lesz munkája. Engem meg eléggé feszélyez, hogy arról már jóformán nem is beszélgetünk, mint régen - kocsi,csajok satöbbi -, hanem mesélgeti hogy milyen cuccokat vett. Én tudom persze, hogy ez genetika, elég sokat olvastam, filmeket láttam ezzel kapcsolatban. Én megpróbálom megvédeni a környezetemben a hozzá hasonlókat.

Közben meg a fene megesz, hogy a legjobb haveromró kiderült, hogy transzvesztita. Szerinted, miért tartják az emberek a nem "dobozba" tehető dolgokat furcsának, idegennek? Egyáltalán mi a normális? És ki mondja meg? Freddye Mercury például ettől még tehetésges énekes, világsztár volt. Szerinted le merjek-e hajolni a haverom előtt a villáskulcsért? Persze ez csak poén, az érdekel, hogy a travik tulajdonképpen a férfiakra, a nőkre, a melegekre, vagy a hozzájuk hasonlókra hajtanak-e? Miről beszélgessek vele ezentúl, mert jó volna, ha nem arról kellene, mint a csajommal. És még valami: A férfitársadalom nehezen fogadja el a melegeket, travikat. A leszbikusok viszont egyenesen tetszenek a legtöbb férfinak.Tehát vajon a nőknek is ekkora probléma lehet egy hasonló helyzet?

Válaszod köszönöm,  Üdvözlettel, Gomba

Szia Gomba,

bevallom őszintén, hogy nem találkoztam a szakirodalomban annak a kérdésnek a boncolgatásával, hogy aki szexuális kapcsolatot létesít egy transzszexuálissal, akkor most milyen orientációjú: heteró, és egy különleges nőt szeretne? Meleg, aki szívesen eljátszadozik a nemi identitás lehetőségeivel? Úgyhogy, egyszer nekiszegeztem a kérdést egy bárokban fellépő travi ismerősnek. A válasz - nem meglepő módon - arról szólt, hogy vannak ilyenek is, olyanok is, leggyakrabban talán azok a meleg férfiak keresik a szolgáltatásait, akik most indultak el a homoszexualitásuk felvállalásának hosszú útján (azaz szükségük van még a női jellegzetességekre ahhoz, hogy ne érezzék szex közben kínosan magukat). Akárhogy is áll a dolog, azt gondolom, hogy nyugodtan szedegesd a villáskulcsokat a földről, hiszen a ti kapcsolatotok alapvetően más: nem szexuális jellegű viszonyként indult és tartott éveken át. Ha a barátod szeretne tőled az eddigieken kívül valami mást is, azt nyilván jelezte volna akkor, amikor kitárulkozott.

Hogy mi a normális? Erre egy csomó meghatározás született az idők során. Ha a statisztika felől közelítünk, akkor a barátod természetesen kilóg az átlagból (a tipikus férfi nem hord melltartót - bár gyerekkorukban a legtöbben kísérleteznek sminkeléssel és tűsarkakon járással, míg a családi rosszallás a férfiasként aposztrofált, illő viselkedések felé nem tereli őket). Ugyanakkor attól, hogy valami elüt az átlagostól, még nem feltétlenül abnormális, "beteges". A barátod el tudja látni a munkáját, megtartotta a kapcsolatait, és jól érzi magát attól, ha az arról való meggyőződését, hogy ő valójában nő, nyíltan ki is fejezheti (az öltözködésével, a viselkedésével satöbbi). Magyarán: semmilyen társas vagy foglalkozásbeli szerepe nem károsodott, és szubjektíven sem érzi "betegnek" magát. Persze ez nem jelenti azt, hogy a tárrsadalommal való szembekerülése során ne lehetnének rövidebb-hosszabb depresszív vagy szorongásos időszakai (gondolj csak arra, hogy a legtöbb kisebbség tagjai negatív önbecsüléssel bírnak, s ettől gyakoribbak az érzelmi problémáik is - ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy mondjuk afro-amerikainak lenni betegség volna!).

És akkor el is érkeztünk lassan az előítéletek problematikájához. Egy korábbi válaszomban már kifejtettem, hogy miért fontos, hogy a sztereotípiáinknak megfelelően lássuk a világot (röviden: szívesen spórolunk meg magunknak némi agymunkát azzal, ha a "dobozainknak" megfelelően képezzük le magunkban a világot. A pasi legyen izmos és érdekeljék az autók, aki meg nem ilyen, az biztos meleg! A nők pedig ne főnökösködjenek, legyenek aranyosak és szépek. Azért vannak. Satöbbi). A transzszexualitás problematikája egy csomó izgalmas kérdést vet fel - "Akkor most mégsem a nemi szerveink a döntő fontosságúak annak meghatározásakor, hogy mi a nemi identitásunk?"; "Mit jelent férfinak/nőnek lenni manapság, vannak-e abszolút tulajdonságok, vagy mindenki magának rakosgatja össze, hogy mitől az, aki?" -, persze az emberek többsége nem szívesen agyal ilyesmiken. Viszont ha éveken át együtt voltunk valakivel, megszerettük, jóban voltunk, akkor a róla való korábbi tudásunkat összevethetjük az új infókkal: "A barátom iszonyú jó arc. Most kiderült, hogy nőnek érzi magát. Ezek szerint a travik nem ufók, ugyanolyan fazonok, mint bármelyikünk, máskülönben hogyan tudtam volna évekig cimbizni valakivel, aki totálisan más, mint én?". Bezony, az előítéleteinktől való megszabadulásnak az egyik legjobb módja a megvetett csoport egyik tagjával való szorosabb ismeretség, kapcsolat!

Végezetül: attól, hogy a barátod elárult magáról egy fontos titkot, még nem muszáj, hogy minden beszélgetés ekörül, illetve körülötte forogjon. Nyugodtan elmondhatod neki, hogy amellett, hogy elfogadod őt és kiállsz mellette, egy csomó minden hiányzik neked a korábbi viszonyotokból (bizonyos témák, programok stb.). Egyelőre nyilván próbálgatja a szárnyait - rajtad kockázat nélkül megfigyelheti, hogyan reagálnak rá/bizonyos dolgaira az emberek -, de ahogy a kezdeti időszak lendülete alábbhagy, visszakerülhet minden a régihez hasonló kerékvágásba (magyarán a te dolgaid, vagy a közös ügyeitek is szóhoz juthatnak az ő érdeklődési köréhez tartozó dolgok mellett). Kívánom, hogy sikerüljön megőrizni a barátságotokat. Egy fényponttal több ebben az előítéletektől meglehetősen setét egű országban! A leszbikusok témájáról egy külön cikkben olvashatsz rövidesen.

Üdvözlettel

Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés