free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hihetetlen építmények

Borsa         Címkék: egyedül, építenek, épületek, tárgy, zsenik 0 hozzászólás

Azt mindenki tudja, hogy egy átlagos épületen több ember dolgozik, mire elkészül. Viszont azt nem sokan gondolnák, hogy vannak olyan álmodozó zsenik, akik akár egyedül is felépítenek egy palotát.


Egyedül házat építeni nem lehet valami könnyű dolog, de azért megvalósítható. Na de teljesen egyedül megtervezni és felhúzni egy palotát vagy felhőkarcolót, az igazi bravúrnak számít. Ennek ellenére a világ minden táján találhatunk olyan épületeket, amelyeken nem munkások és mérnökök százai, hanem csupán egy-két ember dolgozott. Hosszú évtizedek kitartó munkája kellett ahhoz, hogy felépüljenek a világ legfurcsább, legőrültebb vagy épp legzseniálisabb palotái.

http://deputy-dog.com

A világ egyetlen fából készült felhőkarcolója minden bizonnyal a legőrültebbek közé tartozik. A tizenhárom emeletes toronyház Oroszország egyik eldugott kisvárosában, Arkhangelskben található. A házat Nikolai Sutyagin ex-gengszter építette saját kezűleg, mielőtt még börtönbe vonult volna. Annak idején ő volt a leggazdagabb ember a kisvárosban, így az eredetileg kétemeletesre tervezett házra ráépített még tizenegyet. Hogy miért pont fából, azt ő maga sem tudja, egyszerűen megszállta valami. A világ egyetlen fából épült felhőkarcolója azonban sohasem készült el, Nikolajnak ugyanis börtönbe kellett mennie, a pénze pedig idő közben elfogyott. A félkész épületért - bár hírnevet hozott a városkának - mégsem rajonganak az ottaniak, szerintük ugyanis veszélyes. Bármelyik pillanatban összedőlhet, ha pedig kigyullad, a tűz gyorsan átterjedhet a többi faházra.

http://sadtomato.net

Nemcsak a bűnöző életmód vezethet megszállott házépítéshez. Egy Lyon melletti kis faluban Hauterivesben épült meg az a palota, ami nem csak Andre Bretont, a szürrealizmus atyját inspirálta, de többek között Pablo Picassot is. A Palais Ideal-t egy egyszerű postás, Facteur Cheval építette fel, szintén saját kezűleg. A munkának 1879-ben, 43 éves korában kezdett neki, méghozzá azért, mert megihlette egy gyönyörű kő formája, amiben munkába menet megbotlott. Cheval több mint 30 évig építette a palotát, amelyet istenek és istennők szobrai, szökőkutak és tornyok díszítenek, a falakon a postásból lett művész versei olvashatóak, amik javarészt az álmokról és arról szólnak, hogy kemény munkával bármit el lehet érni.

www.citynoise.org

Valószínűleg ez lehet a mottója Justo Gallego Martineznek is, aki már több mint harminc éve építkezik egy Madrid melletti kisvárosban. A volt szerzetes nem palotát, nem is felhőkarcolót, hanem katedrálist épít a szüleitől örökölt telken. Néha unokaöccsei is besegítenek, de a munka oroszlánrészét egyedül végzi, saját tervei alapján. Persze ahogy a többiek, ő sem rendelkezik építészeti múlttal, a szerzetességen kívül, csupán a mezőgazdasághoz ért. Éppen ezért le sem rajzolta a terveket, állítása szerint minden a fejében van. Építési engedélye nincs, sőt, a katedrális terveit a katolikus egyház sem támogatja, de Martinezt ez kicsit sem zavarja. Az építkezést saját pénzből, illetve adományokból fedezi, s hogy minél olcsóbban jöjjön ki, újrahasznosított alapanyagokat használ. A negyven méter magas katedrális megosztja a falu lakóit, vannak, akik pozitívan állnak hozzá, de olyanok is akadnak, akik szívük szerint akár már holnap leromboltatnák.

www.geocaching.hu

Nem kell azonban messzire menni, nálunk is akadnak megszállott, önjelölt építészek. Taródi István 1953 óta építi saját középkori várát, Sopron mellett. A vár húsz méteres tornyait szinte teljesen egyedül építette, a környéken található kövekből. Az eredtelieg szobafestőként dolgozó Taródi az elmúlt ötven év alatt kövenként hordta össze a fantasztikus épületet, amit élete fő művének tekint. Már egészen fiatalon csak a váraknak élt, később családjával minden évben hosszú biciklitúrákra indult - várak, erődök után kutatva. Húszévesen elhatározta: ha lesz valaha saját telke, kővárat épít rá. Ma Sopron környékének egyik fő turistalátványossága a Taródi-vár, csaknem 5000 négyzetméteren, felvonóhíddal, szobrokkal, csigalépcsőkkel.

www.bory-var.hu

Leghíresebb magyar várépítőnk mégsem a soproni szobafestő mester, hanem egy székesfehérvári építészmérnök, szobrászművész és polihisztor, Bory Jenő, aki a dunántúli városban emelt mesepalotát. A Bory-vár különleges építészeti, szobrászati műalkotás, melyet a mester kizárólag saját elgondolásai, tervei alapján, két keze munkájával hozott létre. Emléket emelt művészi álmainak, a munka- és a házastársi szeretetnek. Mint kutatót és szakembert a beton széleskörű alkalmazása foglalkoztatta. A vár építőanyaga túlnyomóan beton és vasbeton, de számos szobra is az egyszerű kötőanyagból készült. A várat benépesítette szobraival és domborműveivel, olyan érzés köztük sétálni, mintha egy tökéletes állapotban megmaradt középkori lovagvárban volnánk. A műteremben saját és felesége alkotásain kívül neves művészek képei is megtalálhatók. A magánvárnak saját honlapja is van, jelképe pedig egy láncon függő, hatalmas kard, ami a bástyára kilépő látogatókat fogadja.


Nos, fogalmunk sincs, milyen késztetés vezeti ezeket a többnyire egyszerű embereket arra, hogy karcsú tornyokat, bástyákat és felvonóhidakat építsenek. Egyszercsak gondolnak egyet és belevágnak, hogy azután mindent félretéve, hatalmas áldozatok árán, évtizedekig csak a palotán dolgozzanak. Komoly megszállottságról van szó, ami talán összefügghet mindannyiunk legbelsőbb vágyával: valami maradandót szeretnénk hagyni magunk után a világban. A kő és a vasbeton pedig biztosan túlél bennünket jópár évtizeddel.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés