free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Infohippi meg a webkettő

Kosztolányi Éva         Címkék: bloggerek, infohippi, internet, konferencia, webkettő 0 hozzászólás

Tegy fel a kezét az, aki csípőből vágja a webkettő definicióját? Hogy mindenkinek tiszta legyen, mit takar ez a kifejezés, beépültünk, egy a múlt héten zajló webkettes konferenciára. Tanultunk is.Szerettük volna fenti beszélgetést tovább gondolva, egy kicsit közelebb hozni Borsaolvasóhoz az igazi bloggerek motivációit és egy példával is illlusztrálni, milyen blogból lehet például könyv és annak szerzője mit gondol az én-blogokról általában. A legtöbb blogíró, ahogy Pohly Ferenc is elmondta, csak hobbiból, kedvtelésből írja a blogját szorgalmasan, és nem gondol arra, hogy ezért pénzt is kellene kapnia. Általában nem azzal a céllal indít valaki blogot, hogy egyszer majd könyv legyen belőle (bár ilyenre is van példa), nem pénzt akar keresni, hanem valamilyen formában meg akarja mutatni magát. Esetleg ki akarja írni magából lelki vagy egyéb problémáit, vagy tagja akar lenni a blogközösségnek. Rájön, hogy amit ír, azt mások olvassák is, és ha pozitív hozzászólásokat kap, akkor az tovább lelkesíti. Ez neki elég is, és hamar függővé válik.

Megkérdeztük erről az első magyar blogkönyv szerzőjét, Vincze Zitát, alias Hamarannát, aki alátámasztotta fentieket. Blogja, az India Gyógyszálló nem klasszikus blog. Napló, mégis a történtek után hónapokkal íródott. "Ennek ellenére a megírása közben a blogolás teljesen bekebelezett - mondta el a szerző a Borsa kérdésére. Igaz, ez leginkább a blogom írását jelentette, de a hozzászólások révén bekerültem a "blogfalu" életébe is. Olvastam a szomszédok blogjait, hozzászóltam és kukkoltam. Úgy tűnik, napi bulvárigényünket szívesen éljük ki blogtársaink életén.."

Az én-blogokról

A blogger naponta foglalkozik a blogjával, megválaszolja a hozzászólásokat, a pozitív visszajelzések tovább lelkesítik. A blogger 6-8 hónap után azonban kiég. Az aktív szakaszt mindig komoly elfordulás követi, a bloggerek ilyenkor a teljes blogjukat is képesek megsemmisíteni. Ennek oka, hogy az állandó figyelemmel kísért önkifejezés sok energiát követel a bloggertől, amibe egy idő után belefárad. Az én-blog egyáltalán nem könnyű műfaj.  A blogokhoz hozzá lehet szólni és minél olvasottabb, népszerűbb egy én blog, úgy jelennek meg rajta a durva hozzászólások is. Ezt gyakran nem tudja feldolgozni az, aki néha a legbensőbb gondolatait tárja olyan mennyiségű olvasó elé, amivel a legtöbbször nem számol.


Dobó Mátyás blogger a konferencián levetített kisfilmben úgy nyilatkozott, hogy a felhasználók ma már sokkal tudatosabban indítanak blogokat, mint korábban, ezért a hazai blogfszféra most jutott el oda, hogy felemelkedhessen. Nagy jövőjük van a gasztroblogoknak és az irodalmi szegmens is kezd előtérbe kerülni. Az én-blogok még mindig nagyon népszerűek, de csak azok, melyeknek szerzője élvezetesen, szórakoztatóan ír. Ezeken kívül pedig még mindig sokan olvasnak tematikus blogokat: film, mozi, zene, játékok stb. Azok száma sem elhanyagolható, akik ezeket a tartalmakat előállítják, ma a magyar neten naponta 5-6000 post, azaz blogbejegyzés születik.

Rengeteg előadást meghallgatva sem kaptunk meggyőző bizonyítékot arra, hogy az internet a legújabbkor kizsákmányoló eszköze, viszont azt mindenkinek őszintén tudjuk ajánlani, hogy ismerje meg az adott közösségi oldal veszélyeit, s ha ez megvan, előnyeit is ki fogja tudni használni.
 

1. Infohippi meg a webkettő
2. Bloggerek és amit akarnakLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés