free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kívánatos leszbikusok

Fiáth Tita         Címkék: elfogadás, leszbikusok, lojalitás, pszichológus, púder 0 hozzászólás

Bár a leszbikusok testi szerelme jóval elfogadottabb, mint a meleg férfiak közötti szex, sajnos nem állíthatjuk, hogy a leszbikus nők életformájával - örökbefogadás, házasság - is toleránsabbak lennénk.

Heteroszexuálisoknak szánt pornóvideók kihagyhatatlan szcénája az egymásnak feszülő szilikonpárnákkal, összegabalyodó műkörmökkel és az alfától az omegáig elviselhetetlen visongással jellemezhető "leszbikus" jelenet (a "melegpornó" intés kizárólag a férfiszereplőkkel operáló alkotásokon szerepel!). Első blikkre úgy tűnik, mintha konzervatív, szingliellenes és családbarát kultúránkban a nőszerelem valahogy átugrotta volna a lécet. Amíg a szivárvány alatt vonuló meleg férfiaknak az ötven botütés volt a minimum, ami Budapesten kijárt, addig a csajokkal mintha elnézőbbek lennénk: két nő szeretkezése a közvélekedés szerint "olyan szép"; magára valamit is adó Tutti Frutti hölgy igyekszik becserkészni egy barátnőt, akivel igényesebbeknek élőképeket is előad, és a pinceklubokban bujkáló meleg srácokkal ellentétben a technópartiktól az emokoncertekig láthatunk tizenéves csajokat, akik éppen smárolnak, és mit nézel má', nincs abba' semmi.Nem volt ez mindig így. A görögöknél a szexualitás a férfibarátság természetes velejárójának számított, s egyes kultúrákban a mai napig hétköznapi esemény például a beavatásra váró, fiatal fiúk közötti szex. Nyilvánvaló, hogy az, hogy mit tekintünk esztétikusnak, sőt, izgatónak, nagyrészt attól a kultúrától függ, amelyben élünk. Kérdés tehát, hogy manapság miért fogadjuk el a leszbikusokat, ha a férfiak egymás iránti vonzalmáról jobb esetben tudomást sem akarunk venni, rosszabb esetben az irtózásunkat tettlegességgel is kifejezésre juttatjuk? Érdekes dolog ez, hiszen a feminista kritikusoktól a multifunkci családanyákig mindenki a kizsigerelt, elnyomott, lenézett nők férfiakkal szembeni hátrányos helyzetére panaszkodik. Létezne egy olyan terület, ahol végre nem a nők szívnak nagyobbat?

Közelítsünk más irányból: vajon attól, hogy a heteró pasik igyekeznek rávenni a feleségüket, ugyan próbálná már ki a dögöscica szeretőjükkel egy leseskedés erejéig, elengedik-e a leánygyermeküket Ösztrosokk buliba? Ha eltúlzott kamu minden, a leszbikusokkal szembeni előítélet, akkor miért mutatkoznak be rendszeresen testvérekként, csoporttársakként, kolléganőkként az együtt élő nők a legszorosabb baráti társaságokban is (a hivatalokról, kórházakról, munkahelyekről már nem is beszélve)?

 

Attól, hogy a szexuálisan kívánatos, elfogadható, tolerálható gyakorlatok skálája egyre terjed - gondoljunk például az orális szex után az anális praktikák diadalútjára és egyre népszerűbbé válására! -, vagyis hogy a nő nővel felállás megbélyegzett helyett immár erotikusként értékelődik, a szexualitás tartományán kívül még semmivel sem jobb az együtt élő leszbikus párok helyzete a meleg férfiakénál. (Természetesen az, hogy a leszbi-jelenetek egyre elterjedtebbekké váltak a szexiparban, elsősorban a férfiúi nézőpont dominanciájának, a férfifantázia kiszolgálásának köszönhető - azaz ahelyett, hogy a leszbikus nőkkel szembeni nagyobb toleranciát látnánk a jelenségben, ismét a kőkemény, férfiközpontú kultúrába koppan a fejbúb.)


Míg a női orgiák a férfiúi önkép számára veszélytelenek, addig egy pasi–pasi páros jócskán megzavarhatná a gyanútlanul pornózgató férfinézőt. A maszkulinitás normarendszerébe - amely többé-kevésbé még mindig a keménység fogalma köré szerveződik - egyszerűen nem fér bele egy másik, azonos neművel folytatott szexuális aktus, sőt, maga a vágy sem (annak ellenére, hogy egyes felmérések szerint a férfiak 31%-nak van más férfiaval szerzett szexuális tapasztalata - miközben a melegek aránya kb. 5%!).A férfiak közötti szexualitás társadalmi megítélése nagyon markánsan kirajzolódik a börtönben. Annak ellenére, hogy egy-egy "menő" időnként szexuális kapcsolatot létesít a társaival, addig nem tekintik melegnek, amíg sikerül elhitetnie a többiekkel, hogy az aktus lényegében erőszak volt, s ő inkább az agresszivitás élvezte, mint a másik férfivel folytatott szexet. Ha kiderülne, hogy erotikusan is vonzódik egy fogvatartott társához, elveszítené a rangját, a nehezen megszerzett presztízsét.

Annak ellenére tehát, hogy a leszbikusok testi szerelme jóval elfogadottabb, mint a meleg férfiak közötti szex, sajnos egyáltalán nem állíthatjuk, hogy a leszbikus nők életformájával - közös háztartás, gyerekvállalás, örökbefogadás satöbbi - is toleránsabbak lennénk. A pornószínésznőkkel ellentétben - akik leszbikus szerepükben is voltaképpen a kíváncsi férfinézőt szolgálják ki - a férfiaktól elszakadó, önálló, független életet élő, mások szexuális vágyait ki nem szolgáló leszbikusok elfogadása még mindig várat magára. 

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés