free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kívánatos leszbikusok

Fiáth Tita         Címkék: elfogadás, leszbikusok, lojalitás, pszichológus, púder 0 hozzászólás

Bár a leszbikusok testi szerelme jóval elfogadottabb, mint a meleg férfiak közötti szex, sajnos nem állíthatjuk, hogy a leszbikus nők életformájával - örökbefogadás, házasság - is toleránsabbak lennénk.

Heteroszexuálisoknak szánt pornóvideók kihagyhatatlan szcénája az egymásnak feszülő szilikonpárnákkal, összegabalyodó műkörmökkel és az alfától az omegáig elviselhetetlen visongással jellemezhető "leszbikus" jelenet (a "melegpornó" intés kizárólag a férfiszereplőkkel operáló alkotásokon szerepel!). Első blikkre úgy tűnik, mintha konzervatív, szingliellenes és családbarát kultúránkban a nőszerelem valahogy átugrotta volna a lécet. Amíg a szivárvány alatt vonuló meleg férfiaknak az ötven botütés volt a minimum, ami Budapesten kijárt, addig a csajokkal mintha elnézőbbek lennénk: két nő szeretkezése a közvélekedés szerint "olyan szép"; magára valamit is adó Tutti Frutti hölgy igyekszik becserkészni egy barátnőt, akivel igényesebbeknek élőképeket is előad, és a pinceklubokban bujkáló meleg srácokkal ellentétben a technópartiktól az emokoncertekig láthatunk tizenéves csajokat, akik éppen smárolnak, és mit nézel má', nincs abba' semmi.Nem volt ez mindig így. A görögöknél a szexualitás a férfibarátság természetes velejárójának számított, s egyes kultúrákban a mai napig hétköznapi esemény például a beavatásra váró, fiatal fiúk közötti szex. Nyilvánvaló, hogy az, hogy mit tekintünk esztétikusnak, sőt, izgatónak, nagyrészt attól a kultúrától függ, amelyben élünk. Kérdés tehát, hogy manapság miért fogadjuk el a leszbikusokat, ha a férfiak egymás iránti vonzalmáról jobb esetben tudomást sem akarunk venni, rosszabb esetben az irtózásunkat tettlegességgel is kifejezésre juttatjuk? Érdekes dolog ez, hiszen a feminista kritikusoktól a multifunkci családanyákig mindenki a kizsigerelt, elnyomott, lenézett nők férfiakkal szembeni hátrányos helyzetére panaszkodik. Létezne egy olyan terület, ahol végre nem a nők szívnak nagyobbat?

Közelítsünk más irányból: vajon attól, hogy a heteró pasik igyekeznek rávenni a feleségüket, ugyan próbálná már ki a dögöscica szeretőjükkel egy leseskedés erejéig, elengedik-e a leánygyermeküket Ösztrosokk buliba? Ha eltúlzott kamu minden, a leszbikusokkal szembeni előítélet, akkor miért mutatkoznak be rendszeresen testvérekként, csoporttársakként, kolléganőkként az együtt élő nők a legszorosabb baráti társaságokban is (a hivatalokról, kórházakról, munkahelyekről már nem is beszélve)?

 

Attól, hogy a szexuálisan kívánatos, elfogadható, tolerálható gyakorlatok skálája egyre terjed - gondoljunk például az orális szex után az anális praktikák diadalútjára és egyre népszerűbbé válására! -, vagyis hogy a nő nővel felállás megbélyegzett helyett immár erotikusként értékelődik, a szexualitás tartományán kívül még semmivel sem jobb az együtt élő leszbikus párok helyzete a meleg férfiakénál. (Természetesen az, hogy a leszbi-jelenetek egyre elterjedtebbekké váltak a szexiparban, elsősorban a férfiúi nézőpont dominanciájának, a férfifantázia kiszolgálásának köszönhető - azaz ahelyett, hogy a leszbikus nőkkel szembeni nagyobb toleranciát látnánk a jelenségben, ismét a kőkemény, férfiközpontú kultúrába koppan a fejbúb.)


Míg a női orgiák a férfiúi önkép számára veszélytelenek, addig egy pasi–pasi páros jócskán megzavarhatná a gyanútlanul pornózgató férfinézőt. A maszkulinitás normarendszerébe - amely többé-kevésbé még mindig a keménység fogalma köré szerveződik - egyszerűen nem fér bele egy másik, azonos neművel folytatott szexuális aktus, sőt, maga a vágy sem (annak ellenére, hogy egyes felmérések szerint a férfiak 31%-nak van más férfiaval szerzett szexuális tapasztalata - miközben a melegek aránya kb. 5%!).A férfiak közötti szexualitás társadalmi megítélése nagyon markánsan kirajzolódik a börtönben. Annak ellenére, hogy egy-egy "menő" időnként szexuális kapcsolatot létesít a társaival, addig nem tekintik melegnek, amíg sikerül elhitetnie a többiekkel, hogy az aktus lényegében erőszak volt, s ő inkább az agresszivitás élvezte, mint a másik férfivel folytatott szexet. Ha kiderülne, hogy erotikusan is vonzódik egy fogvatartott társához, elveszítené a rangját, a nehezen megszerzett presztízsét.

Annak ellenére tehát, hogy a leszbikusok testi szerelme jóval elfogadottabb, mint a meleg férfiak közötti szex, sajnos egyáltalán nem állíthatjuk, hogy a leszbikus nők életformájával - közös háztartás, gyerekvállalás, örökbefogadás satöbbi - is toleránsabbak lennénk. A pornószínésznőkkel ellentétben - akik leszbikus szerepükben is voltaképpen a kíváncsi férfinézőt szolgálják ki - a férfiaktól elszakadó, önálló, független életet élő, mások szexuális vágyait ki nem szolgáló leszbikusok elfogadása még mindig várat magára. 

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés