free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túrókrémek mérgelődve

Borsa         Címkék: ízi, kaja, krémek, mártogatós, túrókrém 1 hozzászólás

Nem vagyunk mai gyerekek, de még mindig felbosszant bennünket, ha hülyének néznek. Egy multi kajagyár azt gondolta, bármit megeszünk, ha jó a marketingje. Mérgünkben kotyvasztottunk egyet.

Borsamunkatárs mérges. Nagyon mérges, mert kreativitásának útját állta a felelőtlen tejgyár. Pontosabban az a multinacionális cég, amely Magyarországon tejtermékeket és keksz jellegű édességeket gyárt és forgalmaz. Történt ugyanis, hogy amikor joghurtos padlizsánt készített és a receptnek megfelelően besűrítette a joghurtot, véletlenül egy kicsit tovább lógatta a csöpögtető batyut mint szokta. Így eshetett meg, hogy a sűrű joghurt helyett krémtúró gördült ki, amikor kibontotta csomagot. Nem esett kétségbe, kicsit visszahígította, viszont a fantáziája beindult és elképzelte, hogy micsoda finomságokkal lephetné meg a Borsaolvasókat, ha ezt az abszolút kalóriaszegény túrót használná, mondjuk krémek készítéséhez.



El is képzelt padlizsános ízesítésű, újhagymás, citromos-vaníliás szendvicskrémeket, sütemény töltelékeket, amelyek finomak, de a tavaszi karbantartásba igencsak beleillenek, hiszen szénhidrát és energia tartalmuk csekély. A gondolatot tett követte, megkérte Borsagyereket, ugyan ugorjon már le a boltba és hozzon hat doboz natúr joghurtot. A márkát nem jelölte meg, tekintve, hogy ő sosem veszi a francia nagyvállalat termékeit természetesnek gondolta, hogy utódja sem azt halássza majd le a polcról. Tévedett. Azt érte el, azt hozta. Sebaj, gondolta Borsamunkatárs most hagyjuk az elveket, legyen nekünk ízes krémtúrónk, ez is jó lesz hozzá. És megint tévedett.

A hat doboz joghurtból háromdoboznyi savó csöpögött ki (magyarul a cucc fele víz, tehát erősen higított tejet oltanak), de még akkor is csak sűrű tejföl állaga volt az alig két maréknyi maradéknak. Hiába lógatta, csavarta órákon át, csak nem akart besűrűsödni. Pedig ott álltak előkészítve a hagymafélék, a padlizsán, fűszerek és miegymás, látszott, hogy ebből nem lesz fűszeres túró, csak amolyan mártogatós szószok készülhetnek majd. Sűrű káromkodások között megcsinálta hát, de olyan sok anyagvesztesége lett a csöpögtetéssel, hogy az édes-vaníliás krémre egyáltalán nem is futotta. Pedig úgy képzelte, hogy egy könnyű piskótát ken majd meg vele és így lájtos édességhez jut majd. Finom lett persze így is, de nem ezt akarta. A nagyon lágy állag miatt zöldségeket, pirítós csíkokat mártogatni éppen jó, de szendvicskrémként használhatatlan.

Már csak az izgatja Borsamunkatársat, hogy mennyi idő alatt csöpögött volna ki a joghurt annyira, hogy túró állaga legyen, és mennyi anyag maradt volna a hat doboznyiból, ha sikerül rendesen kicsöpögnie. Sejthetjük, hogy nem sok. A tanulság annyi, hogy a francia multi natúr joghurtját a komolyan fogyókúrázók vásárolják, mert olyan, mintha lenne, pedig nincs is. Akik pedig túrókrémet készítenek, azok válasszák a házi aludttejet, vagy a kisebb, magyar vállalatok joghurtját.



Ha valakinek nem sikerül a túró állagot előállítania, akkor készüljön rá, hogy botmixerrel kell összedolgoznia a hozzávalókkal, mert a híg kötőanyagban nem lehet rendesen eldolgozni az ízesítőket. Ha azonban sikerül elérni a krémtúró konzisztenciát, akkor nyugodtan dolgozhatunk villával, azzal is homogénné lehet keverni krémeket.

Így készül

Mindegyik ízesítéshez két doboznyi joghurtot tiszta vászonba, vagy textilpelenkába öntünk, fellógatjuk és addig csöpögtetjük belőle a savót, amíg a maradék szilárdan összeáll és krémes túrót kapunk. Ez lényegesen energia szegényebb és savanyúbb, mint a bolti túró, ez utóbbi miatt kicsit erősebben ízesítsük.

Padlizsános: Egy kisebb, szép padlizsánt 180 fokos sütőben addig sütünk egészben, míg a héja egy kicsit elszenesedik és teljesen megpuhul a húsa. Meghámozzuk, villával teljesen szétnyomkodjuk és elkeverjük a túróval. Sózzuk. Hozzányomunk egy kövér gerezd fokhagymát és megborsozzuk, majd jól kikeverjük. Fogyókúrás alternatívája a klasszikus, olajos padlizsánkrémnek.

Újhagymás: Öt szál újhagymát nagyon-nagyon apróra darabolunk a zöldjével együtt. Két dekányi márványsajtot, némi sót és az újhagymát keverjük el a túróval. Kicsit kesernyés, markáns ízű krém, az a kevés sajt sem emeli meg nagyon a kalória tartalmát.

Citromos vaníliás: Csak egy citrom reszelt héjára, két kanál vaníliáscukorra, ízlés szerinti porcukorra van szükség és nagyon finom piskóta tölteléket, vagy kalácsra kenhető krémet kapunk. A citrom leve a fent többször említett savanykásság miatt nem szükséges.

Ez három variáció, de nyilván mindenki úgy ízesíti, ahogy a szája íze kívánja, simán csak megsózva-borsozva sem rossz.

 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés