free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legjobb kocsmakiállítás

Borsa         Címkék: dizájn, kiállítás, kocsma, tárgy, trendhecc 0 hozzászólás

Pesti kulthelyeken jártunk és összegyűjtöttük a rendhagyó Trendhecc kiállítás műtárgyait: fotó, graffiti, és óriási plüssvaginák a kortárs urbánus kultúra jegyében. Ötös lista a legjobb kocsmaművészekről.

Idén első alkalommal rendezik meg a Lakástrend urbánus dizájnnal foglalkozó társrendezvényét, a Trendhecc kiállítássorozatot. Budapest belvárosában tizenkilenc helyszínen, főként kávézókban, klubokban és galériákban láthatunk fotó- és képkiállításokat. Grafika, graffiti, print, stencil, mozaik, fotó, és látványterv, a Trendhecc programjába bármi belefér, ami kicsit is nagyvárosi. A különböző helyszíneken megrendezett kiállításlánc célja, hogy a jövő használati tárgyait és díszeit valóságos környezetben, közösségi terekben, mondjuk egy pohár jó bor társaságában ismerhessük meg. Felkerekedtünk, hogy bejárjuk a helyszíneket, egyrészt, mert ígéretes kiállításokra bukkantunk a szórólapon, másrészt pedig mert kíváncsiak voltunk, hogy vajon hogyan működik a szervezők elképzelése, hogyan állják meg a helyüket a mai közösségi terekben a jövő dekortermékei.
 
Bobek

A legötletesebb kiállítást a Bobek nevű kávézóban találtuk, itt ugyanis a közönség is része lehet a műalkotásnak. Az asztalok fölé függesztett Lomo fényképezőgépekkel bárki készíthet fotókat, amiket akár már másnap viszontláthat a kávézó falán. Az interaktív kiállítás ötlete tökéletesen passzol a lomográfia lényegéhez, ami nem más, mint a szándékos véletlen művészete. A Bécsből indult hullám, amely a kilencvenes évek közepén gyártott Lomo LC-A fényképezőgép "újrafelfedezésével" kezdődött, egy kötetlen irányzat, lényege nem más, mint hogy a szándékosan elrontott fotókkal különleges képi világot hozzanak létre. A lomográfusok gyakran fotóznak lejárt filmekre, vagy épp sárga, zöld vagy piros színű vakuval, hogy a fotók minél szürreálisabbak legyenek. Az elmúlt másfél évtizedben számtalan Lomo kellék, 4 és 8 lencsés, színes körvakus vagy halszemobjektíves gép született, a lomográfia pedig kulturális, művészeti mozgalommá nőtte ki magát. Ebbe a világba kóstolhatnak bele az interaktív kiállítás résztvevői, ha pedig valakit magával ragad az elrontott képek világa, a helyszínen meg is vásárolhatja a különleges fényképezőgépeket.

Boulvard és Brezsnyev

Nagy Zita másodéves MOME grafika szakos hallgató extremitásig szókimondó festményeinek a Trendhecc ideje alatt a Király utcai Boulvard és Brezsnyev ad otthont. A képek és a tárgyak, amelyeket esténkét, néha családjának bevonásával varrogat, enyhén szólva bizarr érzést kelthetnek az ártatlan szemlélőkben, legalábbis erre figyelmeztetett minket a galériában ülő hölgy, aki mielőtt beengedett volna minket, fontosnak tartotta közölni, hogy a kiállítás címe "Genitáliák és hozzátartozóik". Amikor szétnéztünk, azonnal értettük az elővigyázatosságot, mellek és vaginák meredtek ránk a vásznakról, a kanapén pedig egy vagina formájú kispárna hevert. Lelkendezésünkre a galériás hölgy elárulta, a bejáratnál 2000 forintért, eredeti Nagy Zita szuvenírt is vásárolhatunk, egy mini plüssvaginát, ami a kanapén látható párna pontos mása.

Castro

A Budapest legfinomabb csevapcsicsájáról híres Castro Bisztró nemrég a Ráday utcából a hatodik kerületbe költözött, ráadásul valahogy még a hangulatot is sikerült a Madách utcába teleportálni. A Trendhecc kedvéért a Levegő Munkacsoport rendhagyó fotókiállítása látható a falakon, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint arra, hogy láthatóvá tegyék a nagyvárosiakat körülvevő szmogot. A híres magyar fotósok képein ipari szennyezőket, gyárkéményeket és füstöt okádó építményeket, a város nem kívánatos részét, azaz a szmog láthatatlan "monstrumát" csodálhatjuk meg. A fotók tökéltesen belesimulnak a füstös kávéházi hangulatba, persze azért sokkolnak is, de csak finoman.

Carhartt

A Király utcai Carhartt - gördeszkás és street style divatcuccokat árusító - boltban, falapokból, printekből, vásznakból és cipőkből álló kiállítást találtunk, keresve sem találhattunk volna jobb helyszínt a Blik & Drez, azaz a Badroom csapat street art munkáinak. A bolt falait egyébként az 1000% művészeti csoport falfirkái díszítik, de ez csöppet sem zavarja, sőt kiegészíti a vizuális élményt. Igényesség, élénk színek, tiszta formák, különleges anyagok, na meg egy kis reklámíz jellemzi leginkább a képeket, amik a boltban található valódi marketingkommunikációs termékek mellett is megállják a helyüket. A hazai kortárs városi vektorgrafika meghatározó alakjainak művei között egy-két igazi gyöngyszemet is találtunk, amit szívesen hazavittünk volna, de sajnos a nappalink falán már nincsen több hely.


Sirály

A M.A.S. formációt 2004-ben alapította öt tervező lány és egy fotós fiú. Céljuk, hogy úgy hozzanak létre valami  izgalmasan egyedit, hogy közben amennyire csak lehet, kivonják magukat az uralkodó trendek hatása alól, ahogy ők mondják: saját személyiségük interpretálása vezérli őket. Hogy valóban lehetséges-e teljes mértékben elzárkózni az irányzatoktól, azt nem tudjuk, a végeredmény mindenesetre tényleg izgalmas lett. A csoport eddigi munkáját bemutató fotósorozat a "bölcsészkávézóként" is ismert Sirály Klubban látható, a képeken a csirkeólban pózoló modelltől a villáskulcs ihlette kompozícióig szinte minden szélsőséget megtalálhatunk. LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés