free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A kínai olimpia kérdései

Borsa         Címkék: dalailáma, diktatúra, kína, olimpia, szabadság 0 hozzászólás

A világ legjobb sportolói az egyik legtöbbet támadott diktatúra földjén mérkőznek majd meg a fair play és a szabadság szellemében. Ezzel viszont erőteljesen szembemegy az ország jelenlegi helyzetével.

kínai olimpia

Ajánló

A dalai láma kész lemondani a tibetiek szellemi vezetőjének tisztéről, ha elfajul az erőszak, és ellenőrizhetetlenné válnak az események Tibetben. A Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet szerint Kína tévesen okolja ezekért a láma híveit, és a tibeti vezető egy német lapnak nyilatkozva maga utasította el a játékok esetleges nemzetközi bojkottját.

A dalai láma ugyanakkor elutasítja a nyári pekingi olimpiai játékok esetleges nemzetközi bojkottját. A dalai láma hangsúlyozta: Tibet lakossága a kínai kormánnyal és nem a kínai néppel áll konfliktusban. S épp ezért a kínai népet nem szabad megfosztani az olimpia élvezetétől - vélekedett az indiai száműzetésben élő tibeti vallási vezető.

 

 

Elsőként talán a legaktuálisabbat, a tibeti zavargásokat lehetne említeni. Mint ismeretes, az egykori buddhista állam már közel 60 éve küzd a függetlenségéért, többek között az Indiában székelő emigráns kormány és az állam első emberének tekintett Dalai Láma erőfeszítésein keresztül. A múlt hét hétfőn kitört zavargások a legsúlyosabb efféle megmozdulások azóta, hogy a nyolcvanas években a diktatúra vérbe fojtotta a felkelőket. A kínai reflexek most is működésbe léptek, a régióban leállították a tévéhíradásokat, megszüntették az internet elérést, s a világ sajtójának képviselőit is a térségből való távozásra szólították fel. Az itt-ott feltűnő felvételeken látható sérülteket pedig "erőszakos radikálisoknak" bélyegezték. A helyzetet jól jellemzi, hogy az emigráns kormány több mint száz halálos áldozatról tud, míg a hivatalos kínai közlés szerint összesen 12 “"ártatlan civil áldozatról”" beszélnek, akik java részt a “"szélsőségesek"” akciói következtében veszítették életüket, amelyet - megint csak kínai közlés szerint - "a demokratikus kormányok is megengedhetetlennek tartanának".
A lehető legrosszabbkor jött ez az incidens az ázsiai nagyhatalom vezetőinek, ugyanis már eddig is számos kényes kérdést igyekeztek szőnyeg alá söpörni. Többek között a kínai kormány dárfúri szerepvállalását. Mint ismeretes, Kína az afrikai országban etnikai tisztogatásokat és tömegmészárlásokat is elkövető szövetségi kormány legfőbb fegyverszállítója, s mint ilyen, meglehetősen aktívan tesz a Dárfúrba telepített ENSZ-erők erőfeszítései ellen. A kínaiak efféle közreműködése olyan mértékű tiltakozást váltott ki, hogy többen is – köztük a New York Times egyik publicistája - “a "fajgyilkosság olimpiájaként"” (Genocide Olympics) bélyegezték meg a pekingi játékokat.

A szudáni szerepvállalás elleni tiltakozásként idén februárban lemondott az ötkarikás játékok művészeti vezetői posztjára felkért Steven Spielberg, aki felszólította a kommunista államot, hogy változtasson Dárfúrral kapcsolatos politikáján és fogadja el az ENSZ-csapatok szudáni közbelépését. Érdemes megjegyezni, hogy az Oscar-díjas filmrendező azután szánta el magát erre a lépésre, hogy a Dárfúr-ügyben igen aktív Mia Farrow Hitler "“udvari filmeséhez"” Leni Riefenstahlhoz hasonlította a Schindler listája rendezőjét.

Mindazonáltal nem ez az egyetlen szégyenfolt a kínai olimpia hófehér lobogóján. A tibeti helyzetet már említettük, s akkor itt az ideje, hogy sorra vegyük, milyen konkrét problémák adódnak a sporteseményeknek helyt adó létesítményekkel. Az emberi jogok harcosai szerint már az sem volt túlságosan emberbarát, ahogy a kínai kormány - jó szokásához híven - majd' egymillió embert telepített ki otthonából, hogy megkezdhessék az építkezéseket. Aki nem akart menni, az is ment, igaz nem újonnan kijelölt lakásába, hanem a börtönbe. A CNN tavaly bemutatta egy polgárjogi aktivista esetét, aki a mai napig rács mögött tölti napjait, felesége pedig kétségbeesetten próbálkozik, hogy kiszabadítsa a diktatúra börtönéből.

A csillogó-villogó stadionok és csarnokok tehát elkezdtek kinőni a földből, dacára a polgárok tiltakozásának. A Nagy Fallal a kínaiak már bemutatták, hogy nyersanyagot és emberéletet nem kímélve képesek lélegzetelállító mérnöki csodákat létrehozni, s ez nincs másként a pekingi ötkarikás játékok esetében sem. A Sunday Times internetes változatának értesülései szerint ugyanis legalább tíz, de feltehetően több munkás vesztette életét a futurisztikus, madárfészket idéző stadion építése során, mivel a kormányzat hihetetlen nyomás alá helyezte a kivitelezőket, hogy biztosak lehessenek benne, a nyitóünnepségre minden elkészül. Az újságnak névtelenül nyilatkozó munkások szerint nem volt ritkaság az állványzatokról lezuhanó embereket látni. A balesetek helyszínét minden esetben szinte hermetikusan lezárta a rendőrség, amíg a holttestet el nem távolították az építkezésről, az esetleges szemtanúkat pedig szankciókkal fenyegették, ha bárkinek elmesélik, mit láttak.

Emellett azonban többek között a forgalmi dugókkal és a légszennyezettséggel is meg kell majd küzdenie a pekingi olimpia rendezőinek. Ez utóbbi helyzet annyira súlyos, hogy az olimpiai bajnok hosszútávfutó, az etióp Haile Gebreselassie bejelentette: nem áll a maratoni futás rajtjához, mert a súlyos szmog miatt félti saját egészségét. A kínai kormány azt tervezi, hogy az olimpia idejére egyszerűen kitiltja a hazai autósokat a városból, ez azonban feltehetőleg nem teszi szimpatikusabbá a szabadságjogokat rugalmasan kezelő ország vezetését a világ többi része számára.

www.time.com, http://therawfeed.com

Az egészségi okok mellett a korrupcióval is gondjai vannak a kommunista kormánynak, elég csak a tavaly az egész világot - de legfőképpen az Egyesült Államokat - érintő botrányra gondolni, amikor egyre-másra jöttek a hírek a rossz minőségű, ólmot és egyéb mérgező anyagokat tartalmazó, kínai gyártású játékokról, fogyasztói cikkekről. A pekingi vezetés nem habozott, a szálak felgöngyölítése után 2007 júliusában pikk-pakk kivégezték a kínai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet vezetőjét, akinek a nyakába varrták a szabványok figyelmen kívül hagyását.

Jelenleg még korai megmondani, hogy mi lesz a pekingi olimpia sorsa, azonban valószínűtlen, hogy teljesen elmaradjon, illetve, hogy a meghívott országok jelentős hányada bojkottálja az ötkarikás játékokat. Ilyenre legútóbb 1984-ben volt példa, amikor a keleti block országai - moszkvai rábeszlésére - nem vettek részt a Los Angeles-i olimpián.

http://picasaweb.google.com

Ennek legfőbb oka, hogy számos jelentős gazdaság - többek között a jelenleg a recesszió szélén táncoló USA- is komoly export-függőségi viszonyban áll Kínával, a területén értékesített fogyasztói termékek jelentős részét ugyanis az ázsiai nagyhatalom gyártja. Persze sok múlik azon, hogy mi történik most Tibetben, mindenesetre nem túl nagy az esélye, hogy olyan drasztikus dolgokra kerüljön sor, mint 1989-ben a Tiananmen téri tüntetések leverésekor.

Ennek ellenére még számos buktatón kell átverekednie magát a kínaiaknak, ha azt szeretnék, hogy az általuk rendezett olimpia szellemiségén ne essen - túl nagy - csorba. Erre pedig addig lesz jó esélyük, amíg valamelyik nagy nevű sportoló hivatalosan be nem jelenti, hogy bojkottálja a játékokat. Gebreselassie visszalépése politikai tekintetben még nem tekinthető bojkottnak. S bár a különböző sportágak prominensei rendre hangoztatják, hogy a sportnak és a politikának nem lenne szabad keverednie, az ötkarikás játékok történetében számos olyan eseményre emlékezhetünk, amelyek ennek az ellenkezőjét igazolják.

1. A kínai olimpia kérdései
2. A politika mégis megjelenikLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés