free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ébren a műtőasztalon

Borsa         Címkék: altatás, éberen, megtörtént, műtét, púder 0 hozzászólás

Sokan rettegünk attól, hogy egy esetleges műtét közben felébredünk, érezzük a fájdalmat, halljuk amit a sebész mond. Vannak azonban olyanok, akiknek ez nem egy szürreális álom, hanem átélt trauma.

Hányan álmodtuk már azt, hogy műtét közben felébredünk, érezzük a fájdalmat, halljuk amit a sebész mondd, esetleg azt, ahogy a dolgok tragikusra fordulnak operációnk közben, de semmit sem tehetünk mert a testünk nem engedelmeskedik. Nos, néhány embernek - nem is olyan kevésnek - ez nem csak egy szürrealista rémálom, hanem valóságban megtörtént esemény. A trauma pedig kiheverhetetlen.

Altatási éberség

A szakirodalom szerint az altatási éberség akkor történik, amikor az általános altatás alatt, hirtelen magához tér a páciens és hallja, érzékeli, hogy mi történik körülötte. Ez általában amiatt lehetséges, mert az altatóorvos elbaltázza az altató adag mennyiségét, és túl keveset ad ahhoz, hogy a szer az egész operáció idejére kiüsse a beteget. De ez akkor is megtörténhet, ha a gép, amivel altatják a pácienset, hirtelen bedöglik vagy éppen rosszul adagol.

Az izomlazító szerek, amelyek az altatóval kerülnek az operált szervezetébe, meggátolják az illetőt, hogy hirtelen felugorjon a műtőasztalról, és kitépve magából az infúziót és/vagy az érfogót, elszaladjon. De ugyanakkor azt is meggátolják, hogy a beteg jelezni tudja a dokiknak és a nővérkéknek, hogy valami nagyon nem stimmel.

A Royal College of Anaesthetists (RCA, az altatóorvosokat kiképző intézet) állítása szerint, minden ezer emberből, egy vagy kettő tapasztal valamilyen fokú éberségi állapotot a műtétje alatt. Szerencsére az altató koktél általában egy harmadik komponenst is tartalmaz, amitől nem érezi a műtött a fájdalmat, ezért az esetek többsége fájdalommentes. Ennek a kis százaléknak azonban van egy kis hányada, akiknél még ez is rosszul sül el és érzik, ahogy nyiszatolják a testüket. Vagy van fájdalom, vagy nincs, azok a szerencsétlenek, akik ébren vannak az operációjuk alatt, általában maradandó sokkot kapnak és éveken át kezeltethetik magukat poszt-traumatikus stressz szindrómával.   

Carol Weihrer, akinek kivették a jobb szemét

Carol Weihrer évekig szenvedett egy komoly betegséggel, amelyben a jobb szemének a szivárványhártyája gyakorlatilag elsorvadt. A betegséget kínzó fájdalom kísérte, ezért a nő belement, hogy a jobb szemét eltávolítsák. Akkor még nem tudta, hogy ezt a műtétet soha nem felejti el, amíg él. "Emlékszem, arra ébredtem, hogy diszkó zenét hallok, majd hallottam, ahogy a sebész rászól a segédre: vágjon mélyebbre. Rájöttem, hogy ébren vagyok és a műtétem még csak most kezdődött” - mesélte az USA Today, amerikai napilapnak Weihrer.

http://abcnews.com, www.aolcdn.com
Carol Weihrer a kép jobb oldalán

A nő megpróbált pislogni, hogy jelezze az orvosoknak, hogy ébren van, de a fejét sem tudta mozgatni. Ezután megpróbált visítani, teljes tüdőből, de egyetlen hang sem jött ki a torkán. A nő ébren szenvedte végig a teljes műtétet, ahogy a szemgödréből a szemgolyóját eltávolították. Amikor a műtét után kivergődött a paralízisből, három napig üvöltött teljes torokból, hogy: ébren voltam, ébren voltam, ébren voltam, végig ébren voltam, és teljesen összetört lelkileg. A pszichológusnak mindent elmesélt, amit a műtőben hallott, csak hogy ne foghassák az orvosok az altató utóhatására és meg is nyerte a pert a kórház ellen, amikor az idegorvosok poszt-traumatikus stressz szindrómával diagnosztizálták. "Hat és fél éve nem aludtam ágyban, mert képtelen vagyok lefeküdni" - mesélte Weihrer, aki azóta egy székben alszik, és aki kétszer egy héten konzultációra jár egy pszichiáterhez. Segélyszervezetet is alapított, Anesthesia Awareness Campaign néven, és 4000 altatási éberségen keresztül esett emberrel beszélt már.

Linda Hinchliffe császármetszése

Hinchliffe a császármetszése alatt ébredt fel, hallott mindent. Azt is, ahogy a dolgok tragikusra fordulnak a kisbabája körül, de semmit sem tehetett paralizált testével. Az első dolog, amire éber lett az egy óriási csörömpölés volt. Majd az orvos megszólalt: Maria, hülye vagy? Szedd már fel őket azonnal! Világos volt, hogy a nővérke leejtett egy tálca steril műtőeszközt, és az orvos leszúrta. Hinchliffe azt hitte, felugrott az asztalról ijedtében, de aztán rájött, hogy nem tud. Arra gondolt álmodik, de az egész túl valós volt ahhoz hogy így legyen.

"Nem éreztem fájdalmat, még csak gyömöszölő, húzó érzést sem. Még szerencse, mert ismerek néhány embert, akivel ez az egész úgy esett, hogy minden egyes késvágást érzékelt. Totális agónia. Az egész a szerektől függ, amit kapsz, ugyanis ez egy háromrészes dolog: alvás, fájdalommentesség, és paralízis. Én nem kaptam eleget az első komponensből" - magyarázta Hinchliffe az ébrenlétét a Sunday Times-nak.A nő ott feküdt és folyamatosan azzal próbálkozott, hogy jelezze az altató orvosnak, hogy ébren van, de az orvosok nyugodtan beszélgettek. Hinchliffe hallotta, amint a telefon csörgött, és a nővér odaszólt a sebésznek, hogy egy kipukkant petefészek-ciszta várja a sürgősségi osztályon. Aztán teljesen hétköznapi beszélgetésbe kezdett az orvos a Portugál nyaralásáról.

Mindeközben Hinchliffe kétségbeesetten próbálta, lerázni a karjáról az infúziós tűt, de nem ment. Amikor a kisfia világra jött és hallotta, amint az orvos azt mondja "Kisfiú, de hívd a gyerekorvost, mert nagyon lapos. Lehet, hogy lélegeztetőre kell tennünk", akkor a nőt a horror érzése markolászta. Úgy érezte, egyre hosszabb idő telik el, mozdulatlanul és még mindig nem hallja a kisfia sírását. A szülésznő is egyre idegesebb lett, a gyerek haldoklott.

1. Ébren a műtőasztalon
2. Nem hittek nekiLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés