free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha nem segít pszichológus

pszichologus@borsa.hu         Címkék: kényszerbetegség, pszichológus, púder, szakértő, válasz 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Tita!
Egy kicsit össze vagyok zavarodva, most már végképp nem tudom, kihez forduljak, ezért is írok Neked. Évek óta kényszerbeteg vagyok, most már ki merem mondani, vállalom, alávetem magam bárminek, ami segíthetne abban, hogy megszabaduljak a bogaraimtól. Nagy nehezen rávettem magam, hogy elmenjek pszichológushoz (a bogyóktól irtózom, nem akarok rászokni semmire). Az egy dolog, hogy egy csomó pénzt odahordtam a terapeutának. A nagyobbik baj az, hogy semmi változás nem történt. Igazából csak hümmögött a székéből felém, úgy éreztem, nem is érdekli az egész, csak lesi, hogy mikor telik le az ötven perc. Végül otthagytam az egészet a francba, mert nem láttam értelmét, hogy a fél fizetésemet erre költsem, és még lehangolt is legyek a csóróságom miatt. Persze elég lehangolt lettem így is: ha már a pszichológus sem segít, akkor végképp nem tudom, mitévő legyek.

Csak ennyit akartam, üdv, Maja

Kedves Maja!

Mindenféle rafinált vizsgálatok alapján, arra jutottak a pszichoterápia eredményességéért felelős tényezőket kutató szakemberek, hogy módszer/felkészültség/képzettség ide vagy oda, a legfontosabb a terapeutával való kapcsolat. Lényegében ezért történhet meg, hogy totálisan különböző elméleti alapállásról startoló terapeuták - jungiánusok, ortodox freudisták, táncterapeuták, pszichodramatisták, családfaállítók és így tovább - is hatékonyan tudják a pszichés problémákat kezelni. Kicsit olyan ez, mint a fogyókúra: csinálhatod az Atkinst, a testkontrollt, a kalóriaszámlálást, a lényeg, hogy testhezálló legyen. Hogy képes legyél elfogadni és követni az adott szabályrendszert.

A terapeutának és a páciensének kölcsönösen egymásra kell hangolódnia - csak így jöhet létre az a terápiás szövetség, amelynek bázisán a kliens egyre őszintébben be mer számolni a problémáiról, az érzéseiről vagy az életeseményeiről. A jó kapcsolat a gyógyulás alapfeltétele. Számos magánpraxisban dolgozó terapeutánál tapasztalhatjuk, hogy az első interjú ingyenes. Ezt követően a páciens dönthet arról, hogy képes-e ezzel a szakemberrel terápiás kapcsolatot kialakítani, és elkezdődjék-e egyáltalán a terápiás folyamat (magyarán visszajöjjön-e a következő terápiás ülésre). Ugyanígy a pszicholóusok is eldönthetik, hogy vállalják-e az adott esetet, vagy inkább továbbküldjék egy olyan kollégához, aki kompetensebb az adott panaszok kezelése terén (vagy akiről tudják, hogy az ilyen típusú személyekkel jobban fel tudja venni a kontaktust).

A leveled alapján úgy gondolom, hogy elkövetted az "egyedi esetből az általánosra következtetés" hibáját. Csupán egyetlen terapeuta stílusából, illetve a kettőtök közötti össze nem illés mértékéből vontad le a konzekvenciát, hogy nyilván nem neked való az egész pszichoterápia. Én viszont inkább azt mondanám, hogy célszerű lenne olyasvalakit keresned, akiben megbízol, vagy akinek a módszerei testhezállóbbak. Ha például dühít, hogy nem kapsz folyamatos visszajelzést - azaz, ha az említettnél aktívabb terapeutát szeretnél -, akkor olyasvalakit válassz, aki direktebb, kognitív-viselkedésterápiás módszerekkel kezeli a kényszeres zavart (példákat említ, házi feladatokat ad, segít az egyes viselkedésformák begyakorlásában satöbbi).

A kényszeres zavarok kezelésében manapság nagyon jó eredményeket érnek el a terapeuták. Mivel azt gondolom, hogy ennél sokkal jobb segítség nem áll rendelkezésünkre - pláne, ha nem akarsz gyógyszert szedni -, azt tanácsolnám, hogy fuss neki még egyszer (vagy készer, háromszor is akár, amíg meg nem találod azt a szakembert, aki igazán megfelelő). Mindehhez kitartást és sok sikert kívánok!

Üdvözlettel

Fiáth Tita

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés