free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lakótelep hangulat a Műcsarnokban

Borsa         Címkék: dizájn, kiállítás, lakástrend, műcsarnok, tárgy 0 hozzászólás

Lakástrend és Design kiállítás címén valójában egy lakótelep mintaotthonai költöztek a Műcsarnokba, és ezen még az sem segített, hogy a szervezők egy igazi sztárdizájnert is elhoztak Budapestre.

Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a lakberendezés és formatervezés hazai seregszemléjét, a Lakástrend és Design kiállítást. A szokásos helyszín, a Műcsarnok mellett, a kiállítás hazai részlege, a Made in Hungary a tavalyi fűtött sátor helyett, idén a Gödör Klubba költözött, az urbánus dizájnt bemutató Trendhecc off-line programsorozatot pedig különböző városi helyszíneken, kávézókban, bárokban és galériákban rendezték meg. 

A trendkiállítások, legalábbis tőlünk nyugatabbra, általában egyfajta irányvonalat mutatnak, a jövő irányzatait vázolják fel. Budapesten ezzel szemben inkább a jelen uralkodik, ha nem épp a múlt, ezt már tapasztalatból tudjuk, éppen ezért általában nem is várunk túl sokat egy ilyesféle mustrától, hacsak nem azt, hogy legalább egy kicsit más legyen, mint a tavalyi.


Nézegess képet a Lakástrend kiállításról!

Az idei Lakástrend első blikkre bíztatónak tűnt, a múzeum előtt ugyanis közszemlére tették Ora Ito, világhírű sztárdizájner panel konyhabútorát, aminél futurisztikusabbat álmodni sem lehet. A Heinekken luxuspalackját és a legtrendibb Swatch órát megálmodó francia formatervező személyesen is eljött a kiállítás megnyitójára, még egy ok, hogy azt higgyük, ez most más lesz. Reménykedtünk, hogy idén a tavalyinál színvonalasabb, merészebb enteriőröket láthatunk majd, szembetalálkozhatunk a legújabb trendekkel, megtudhatjuk azt, hogy hogyan élnek majd a gazdagok két év múlva New Yorkban. A külföldi sztárvendég, az utcán kiállított konyha és a névadó támogató, a 360° lakópark fényes, nehéz papírra nyomatott sajtóanyaga azonban ügyes reklámcsel volt csupán. Nem hogy extrém újdonságokat nem láttunk, de Ora Ito letisztult Gorenje konyháján kívül, szinte alig akadt olyan bútordarab a kiállítótérben, amivel tavaly ne találkoztunk volna.A bejáratnál hipermodern Ora Ito konyha (kép1), vele szemben a szocialista időkből megörökölt próbababák (kép2) pózolnak a vízesésekkel és minőségi giccsel telepakolt Goa részlegben, átellenben mini csempe és burkolat bemutatótermet rendeztek be (kép3). Ijesztő kép, minket azonban sem a rezignált tekintetű babák, sem a márványlapok nem tántoríthattak el attól, hogy megtekintsük a kiállítást, a reklámanyagban ugyanis a jövő lakberendezési trendjeit ígérték.

Nagy levegőt véve, sikeresen átvergődtünk a belső termekben lebegő fürdőszobaszalonnal megfűszerezett dómuszhangulaton, hogy eljussunk a Műcsarnok szívébe, a legújabb irányzatok állítólagos lelőhelyére. Legnagyobb meglepődésünkre azonban a főszponzor, a 360° ingatlanfejlesztő promóciós standjához jutottunk, egy négy részre osztott körszínpadhoz - igen kör, azaz 360 fok, még egy utalás a névadóra, a legnagyobb Duna-parti lakópark építtetőjére. Ekkor már kezdtünk aggódni a jövő miatt, már ami a trendeket illeti. Sajnos aggodalmunk jogos volt, kiderült ugyanis, hogy a jövőben csupán négyféle irányzat közül választhatunk, legalábbis erre az eredményre jutottak a legújabb trendkutatások.A körszínpadon mind a négy irányzat materializálódott, az "Eco", "Urban" "Pure" és "Classic" stílusban berendezett enteriőrök falára segítségképp még a stílusok kulcsszavait is felragasztották, így ha épp nem tudjuk, mit akarunk, könnyebben tudunk azonosulni az egyik vagy másik trenddel. Meglepő módon a szobák az új Duna-parti lakóparkban választható lakástípusok - "Eco", "Urban" "Pure" és "Classic" - hangulatát adják vissza.

A Pure (kép4) nem más, mint a még mindig hódító minimál, a szobában szokatlanul kevés bútort, egy hófehér kanapét és pár szintén fehér illetve ezüst színű kiegészítőt, és lámpát találtunk. Az Eco (kép5) enteriőr, ahogy ezt a név is sejteti, természetes, organikus anyagokkal operál, a szobába rattan bútor, szobanövény, és egy bacilus kinézetű állólámpa is helyet kapott. A hagyományok alapján megújulást kereső Classic stílus (kép6) a részletekre, a kifinomultságra helyezi a hangsúlyt, és mi más is lehetne klasszikusabb, mint a fekete és az arany színkombinációja. Éppen ezért a klasszikus enteriőrt fekete kanapéval, fekete vázákkal és teljesen használhatatlannak tűnő, arany puffokkal rendezték be. Az ellentmondásos Urban stílushoz (kép7) kitűnően passzolt a műgraffiti és a babzsákfotelt imitáló kanapé, ide még egy városi használatra feltűnően alkalmatlan bicikli is jutott.A négy irányzat sehol máshol nem jelent meg a kiállítótérben úgy, ahogy a körszinpadon. Mintha időgépbe léptünk volna, egymás után jöttek szembe a már jól ismert ágyak és fotelek, amiket egyébként kevésbé szépen dekorált környezetben bármikor megnézhetünk a Király utcai és az Andrássy úti bútorboltokban. 25 kiállító képviseltette magát idén a Műcsarnok 3000 négyzetméterén, ennek ellenére alig volt újdonság. Akárcsak tavaly, idén is leginkább a neobarokk, és a minimál uralkodott, az urban stílusnak nyomát sem találtuk. Voltak viszont csaptelepek és mosdókagylók (kép8) szép számmal, sőt a legjobban berendezett standok szinte egytől-egyig fürdőszoba felszerelést (kép9) reklámoztak. A Kludi már tavaly belopta magát a szívünkbe, akkor ugyanis pantomimművész zuhanyozott a láthatatlanul csobogó víz alatt. Most sem csalódtunk, megint ez volt a legötletesebb stand, bár pantomimes nem volt, helyette viszont lézerdiszkóban (kép10) bulizhattak a legszerencsésebb csapok. A konyhabútorok (kép11) között akadt pár említésre méltó darab, azonban egyik sem versenyezhetett a bejáratnál kiállított Ora Ito konyhával, valahogy túl éles volt a kontraszt. De legalább volt kontraszt, elindult valami, így talán jövőre egynél több érdekességet állítanak majd ki a Műcsarnokban.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés