free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legszebb pénzérme

Borsa         Címkék: fizetőeszköz, lista, nációk, országok, pénzérme 1 hozzászólás

A pénzérmék csilingelő világában is hódít a dizájn, bár elsődleges funkciójuk a fizetőeszköz státusz, azért igencsak szép darabokra bukkanhatunk a különböző nációk zsebében lapuló apró között.

A pénzérméknél nem elsődleges szempont, hogy szépen nézzenek ki, viszont mindenképpen örömteli, ha a mindennapi funkció mellé becsúszik a dizájn is a képbe. Bár a szokványos apró még a szürke hétköznapokat idézi, azért a különböző jubileumi alkalmakra kiadott érmék gyönyörű sokaságával is szemben találhatjuk magunkat. Mi most ezekből válogattuk ki a nekünk tetsző legszebb ötöt.


A nyertes ötvenes


Kezdjük mindjárt a szívünkhöz legközelebb álló darabbal, amit az idei Év Érméje versenyen a legszebbnek szavaztak meg a numismaster.com weboldal látogatói. A Magyar Nemzeti Bank 2006-ban, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából adta ki ezt az impozáns ötvenes változatot, aminek szám oldala megegyezik a sima ötvenesével, madár helyett viszont az Országház épülete látható, az előtérben pedig a lyukas nemzeti színű zászló. Az új oldalt Kósa István tervezte, és ez valóban gyönyörű lett. Összesen kétmillió példányt nyomtak belőle.

http://beautifulcoins.com A lepke- és érmegyűjtők álma

A 2005-ben kiadott díszes kanadai 50 centes frontoldalán egy színes technikával nyomott lepke feszít. A háttér fémszínű leveleiből gyönyörűen kiemelkedő Monarch-pillangó - Danaus plexippus - különlegessége, hogy minden ősszel több, mint 4000 kilométert repül, hogy a kontinens keleti partjaitól, Kanada és az USA határvidékérről eljuthasson a sokkal kellemesebb klímájú Mexikóba, ahol aztán áttelelhet. Az igazi kanadai jelkép-állattal díszített érme majdnem 100% ezüst, és ennek megfelelően csupán 20 ezer példány kering belőle a világon.

http://beautifulcoins.com A patkány érme

Az érmepiacon egy ideje már hódítanak a zodiákus témák is. 2008-ban több náció is ráfeküdt a témára, és piacra dobott patkányos érméket, amelyek ugye a kínai újév állatokkal jelölt periodikus szakaszait mutatják. Idén a patkány évébe léptünk, ami igencsak jót jelent, hiszen az okos és mozgékony állattal jelölt év általában szerencsés dolgokat hoz. A franciák sem akartak kimaradni a jóból, ráadásul a kínai év uralkodó állatát összekötötték a legnagyobb nemzeti mesemondójukkal, Jean de La Fontaine-nel, aki a pénzérme másik oldaláról kacsingat fölényesen. A negyed euró értékű érméből  mindössze 10 ezer darabot nyomtak.

http://beautifulcoins.com Éljen a királynő!

Mint a Nemzetközösségi királyság tagja Ausztrália is második Erzsébetet ismeri el uralkodójának, így nem csoda, ha trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából csodaszép pénzérmét adtak ki a tiszteletére. Az egyik oldalon a tipikus Erzsébet profil látható - ami amúgy minden díszes ausztrál érmén ott virít - a másik oldalon pedig szintén Erzsébet királynő, csak fiatal korában, lóhátról tisztelegve, körülötte pedig a vigyázba vágott angol díszőrség. Az érme névértéke 1 dollár, 99,9% ezüst tartalmú, és 2002-ben 40 ezer darabja látott napvilágot.

http://beautifulcoins.com A kanadai hópihe

Utolsó és egyértelműen a legszebbnek ítélt darabunk is nagyon fiatal, tavaly adták ki és igazi különlegességnek számít a Swarovski kristályokkal kirakott, hópelyhet mintázó oldala. Ez az a pénz, amivel biztosan nem fogunk fizetni sehol, bár annak sem nagy a valószínűsége, hogy csak úgy véletlenül belebotlanánk, mert összesen 5 ezer darab készült belőle, 20 dolláros névértékben. Igazán minimalista műremek, de annál gyönyörűbb, a témaválasztás meg természetesen a fogvacogtató kanadai időjárásnak szól.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés