free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kalács a sonkához

Borsa         Címkék: húsvét, így, kalács, készül, sonka 0 hozzászólás

Nem kötelező szeretni a kalácsot a húsvéti sonka mellé, de ha életünk párja él-hal ezért a kombinációért, próbálkozzunk egy cseppet sem édes kaláccsal. Hátha a végén még nekünk is bejön.

Amikor Borsamunkatárs gyerekkorában először hallotta a Marie Antoinette-nek tulajdonított mondást, miszerint is, ha a népnek nincs kenyere egyen kalácsot, érezte a felháborító cinizmust, de legalább ennyire érezte a gondolat nem csak financiális értelemben vett kivitelezhetetlen voltát. Úgy vélte ugyanis, hogy kalácsot nem lehet mindenhez enni. A kolbászhoz, gulyásleveshez, felvágottakhoz egyértelműen kenyér kell, kalácsot csak lekvárral, mézzel, vajjal eszünk. Na meg persze kakaóval.A húsvéti sonkához dukáló kalács számára valami felháborítóan ízléstelen dolognak számított, nem is értette hogyan van gusztusa bárkinek is nem kenyérrel enni a főtt, füstölt húst. Aztán szálltak az évek, és Borsamunkatárs rájött, hogy vannak, magukat embernek tartó ufók, akik minden további nélkül tesznek szalámit, párizsit is a vajas kalácsra. Sosem tudta ezt sem megérteni, sem megszeretni, de talán mostanra valamennyire megszokta, hogy ezt is találhatja finomnak valaki.

Na, persze, az élet is rákényszerítette ezt a nyitottságot, ugyanis élete párja él-hal a húsvéti sonkához kínált kalácsért. Nagy élvezettel helyezi a húst, retket, hagymát a foszlós, kelt tésztára, és számára akkor jön el igazán a tavasz, amikor az első harapással mindenből küld egy adagot a szájába. Így aztán Borsamunkatárs is kénytelen volt valami olyan kalács recept után nézni, ami számára is elfogadhatóvá teszi párja barbár szokását. Így találta ezt a leírást, amelybe ízlés szerint lehet adagolni a cukrot, és édesítés nélkül egy különösen finom kenyérnek tűnik, míg nagyobb cukor mennyiséggel uzsonna kalácsnak is kiváló.

A Desszert kalácsról már ejtettünk szót a borsán. Az alábbi recept azonban, főleg, ha csínján bánunk a cukorral, leginkább egy igen ízes és lágy kenyérhez hasonlít, amihez valóban jól illenek a húsfélék. Természetesen ebbe is lehet mazsolát tenni a dagasztás befejező mozdulataként, de vigyázzunk, ne nehezítsük el a tésztát vele! Egyébként a kelt tészták többször leírt általános szabályai most is érvényesek: szobahőmérsékletű hozzávalók; meleg konyha és kelesztőhely;a sütő aljában tál víz a gőz kedvéért.

Így készül

Fél kiló lisztet elkeverünk egy tasak szárított élesztővel, csipet sóval. Hozzáütünk egy egész tojást, és egynek a sárgáját, és alacsony fordulatszámon dagasztani kezdjük a robotgép spirális karjával. Folyamatosan adagolunk hozzá két és fél deci langyos tejet, amiben elkevertünk ízlésünk szerinti cukrot. Ez egy és öt kávéskanál között szabadon eldönthető, de annál több ne legyen, egyre pedig mindenképpen szükség van. Egyre nagyobb fordulatszámon dagasztjuk, és amikor kezd összeállni, beledolgozunk öt deka felolvasztott, de langyos vajat. Jól kidolgozzuk, míg szálasan válik el az edény falától. Ekkor megszórjuk a tetejét egy kevés liszttel, letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük.Lisztezett deszkán nagyon alaposan átgyúrjuk, három részre szedjük, rudakat sodrunk a harmadokból, és összefonjuk, mint a copfot. A két végét egy picit aláhajtjuk a tésztának, és a sütőlemezre emeljük. Még egyszer hagyjuk kelni, és 180 fokon lassan megsütjük. A tetejét meg lehet kenni tojással, hogy fényes legyen, de Borsamunkatárs ezt mindig megspórolja, mert neki jobban tetszik a matt kalács. Sose volt a nagyon csillli-villi dolgok barátja.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés