free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 kaja a húsvéti asztalra

Borsa         Címkék: bevásárlás, étel, húsvét, kaja, lista 0 hozzászólás

Alábbi listát tekinthetjük bevásárlólistának is, ha valaki ma megy a piacra. Íme öt olyan étel, ami semmiképpen sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Boldog Húsvétot!

Hogy ki, mikor ül asztalhoz nagyot zabálni húsvét ünnepén, azt családi szokása válogatja. Van például, aki hagyományosan szombaton, vacsorára tolja magába a böjtöt lezáró sonka-torma-tojás szentháromságot, de sok helyen a húsvét hétfői nagy közös reggelizés a szokás. Teljesen mindegy, hogy mikor eszünk, de van néhány étel, ami kihagyhatatlan húsvétkor. Ötös lista a favoritokról.

Sonka-torma

Lehet kötözött, lehet a legtisztább színhús, vagy csülök is, a lényeg, hoyg füstölt legyen. Hagyományosan karácsony környékén vágták a disznókat, a füstölés általában a nagyböjt idejére fejeződött be, ezért aztán még lehetett negyven napig nyálcsorgatva várni, hogy végre kóstolható váljon a sertés nemes alkatrésze. Méltó párja a reszelt, friss torma, amit a legvagányabbak, csak némi sóval fogyasztanak, sőt úgy illik, hogy a méregerős gyökérből együk az első falatot, legalább egy kicsit emlékezve Jézus szenvedéseire.

Kalács

Az önmegtartóztatás utáni fényűzés, a kenyeret kiváltó kalács, amiben tojás, vaj, tej és  minden földi jó van. Bárki megpróbálhatja otthon elkészíteni, amióta van kenyérsütőgép, meg elektromos kézi dagasztó. Aki idegenkedik a kalács-hús párostól, az készítse édesebbre, tegyen bele aszalt gyümölcsöket és egye desszertként.

Retek-újhagyma

Az első friss zöldek képviselői, ezzel is köszöntjük a tavaszt és ez az első vitamin menetet az emésztőrendszerünkben.  Senki sem mondta, hogy a húsvéti menüsor egy epekímélő diéta, miért pont a retek és a hagyma lenne az. Az emésztést segítő gyógyszerek legyenek kéznél, és hajrá, minden falathoz egy kevés zöldféle!

Túró


Mindegy, hogy juh-, vagy tehén-, túrónak helye van a húsvéti asztalon. A már friss füvet legelt állat tejterméke szintén a böjt elmúltával kerülhet a tányérunkra, ugyanis az igazi nagyböjt a tejtermékeket is tiltja. Készíthető belőlük kőrözött is, ha valaki nem találná helyét a natúr túrónak a falatok megkomponálása között.

Tojás

Mi más? Sonkához, keményre főve, reggelire tükörtojásként az új élet, az örök körforgás jelképe. A festett tojásokból készült szivárványszínű rakott krumnpli  is hagyományos étel, bár nem a húsvéti, hanem az az utáni asztalon. Aki jót akar magának, az ne főzze teljesen keményre, hanem nyolc perces tojásként, a sárgáját kissé krémesre hagyva kóstolja.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés