free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Húsvétkor nincs mérték

Borsa         Címkék: díszek, dizájn, húsvét, körkép, tárgyak 0 hozzászólás

Az élő nyuszik kínzásáról szerencsére kezdünk leszokni, ehelyett ortodox ikonokkal díszített, és karácsonyfadíszből átalakított ajándékokat adunk húsvétra. Húsvéti körkép megdöbbentő leletekkel.

Amikor elhatároztuk, hogy idén is terepszemlét tartunk a húsvéti tárgypiacon, és elindultunk a pesti belváros üzleteinek kínálatát feltérképezni, igazi déja vu élményünk volt és ettől filozofikus hangulatba kerültünk. Úgy döntöttünk, a Kazinczy utcai Bobek kávézóban melegítünk az előttünk álló élmények befogadására, mert Marci, a fotósunk ódákat zengett a hely cappuccinojáról. Odabent épp azon merengtünk, vajon hányféle tojás- és nyúlformára öntött műanyag dísztárgyat találunk az ünnepi kínálatban, amikor észrevettük, hogy hatalmas tapsifüleket formáz a Bobek logója. Persze: Bob és Bobek, ismerjük a rajzfilmet, volt gyerekszobánk, a kávézóban sem először jártunk, de azért senki sem tudhatja meg - gondoltuk -, hogy húsvéti tárgykutató expedíciónk első állomásául egy nyuszicégéres kávézót választottunk.

 

Pedig új kerthelyiség és melegkonyha is csábítja a vendégeket amióta utoljára itt jártunk, a rózsaszín festésű, tejhab illatú enteriőr pedig ideális kiindulópont húsvéti vadászathoz. Miközben a valóban világklasszis kávé ízével a szánkban a szeles Király utcában bandukoltunk, már azon morfondíroztunk, vajon hogyan lett Jézus feltámadásának keresztény ünnepéből nyuszis-tojásos giccsparádé. A barkával és tavaszi virágokkal díszített kirakatok láttán azután megkaptuk a választ: a húsvét mára a tavasz beköszöntének ünnepe lett a fogyasztói kultúrában. Fehér, sárga és világoskék színekben pompázik majd minden üzlet utcafrontja, a megújuló természettel együtt változó termékskála is az üde, halvány színekkel váltja fel az ünnepélyes téli bordót, aranyat és sötétzöldet.

Persze nem kellett sokáig sétálnunk a hűvösen szemerkélő márciusi esőben míg az első tojásdíszt megláttuk. Egy virágot és mindenféle lakásdekorációt árusító, elegáns bolt kirakatában száraz ágakra aggatva lógtak a tyúktojások(kép1) - fehérek, bézsszínűek és barnák, tökéletes harmóniában a gallyak természetes színével. Ilyen a kifinomult ízléssel összeállított húsvéti asztali dísz: nincs hivalkodó harsányság, bonyolult mintázat, vagy naív mesekarakterek.

A barkával kombinált dekoráció kiválóan mutat egy hófehér sarokkanapé mellett a dohányzóasztalon, és kérjük, senki se akadjon ki azon, hogy az egész úgy néz ki, mint valami tavaszi karácsonyfa. Jelentsük is ki határozottan: húsvétkor ugyanúgy mindent szabad, mint az összes többi ünnepen. Ilyenkor semmi sem számít giccsesnek, vagy túl soknak, nem érték a mérték, a jó ízlés sértődötten kényszerszabadságra vonul.


A fenti állítás helyességét még ugyanabban a Király utcai üzletben próbának vetettük alá, és nem kellett csalódnunk. Aki a letisztultnak (vagy unalmasan egyhangúnak?) mondott szín és formavilágot kedveli, az a harmónia jegyében cserépkaspóba rendezett madárfészket is vásárolhat fürjtojásokkal(kép2), melyek közül az egyik minden esetben szándékosan törött. Talán ez jelképezheti a megújulást, a tavaszi újjászületést, de ha a tervezőnek nem is voltak ilyen mélyen szántó hátsó gondolatai, a macskákat biztosan hiú reményekkel tölti el a kompozíció. Ahol üres tojáshéj van, ott kiscsirke is lesz valahol - gondolhatják a cicák joggal, mert sosem hallottak még a minimálról vagy a feng shui filozófiában alapkövetelményként megjelenő szimmetrikus elrendezés fontosságáról.Mi már tudjuk, hogy húsvétkor csak a jóféle sonka az igazi, tormával és fehér kenyérrel, minden egyéb műanyag hamis. Szemünk sem rebbent akkor sem, amikor az Andrássy úton egy ajándékboltban tollpihékkel szegett, bolyhos műanyagtojásokra bukkantunk(kép3), csokorba rendezett nyuszilufik kíséretében(kép4). Idén szilveszterkor bizonyára sok kreppdísz maradhatott a kereskedők nyakán, ezeket jó érzékkel újrahasznosították: most tojás- és nyusziformában lehet vásárolni belőlük(kép5), már, ha valakinek maradt még pénz a tárcájában, miután visító csemetéjét megnyugtatta egy héliummal töltött malaccal, vagy kutyussal(kép6). Ezek a gravitációs luficsodák az idei kedvenceink: rugalmas lábakon állnak - mit állnak: lebegnek pár centivel a padló felett, és amikor fonott bőrkorbáccsal közelítettünk feléjük, pánikszerűen rebbentek szét.

A hagyományos húsvétoláshoz természetesen nincs szükség egyetlen fentebb említett termékre sem. Idén utánajártunk, milyen a vidéki húsvét, milyenek az ünnepi dísztárgyak ott, ahol nincs minimál stílusban berendezett nappali, vagy feng shui kompozíció, a virágboltot "Aranka szalonnak" vagy "Zsuzsi virág"-nak nevezik, és a húsvét legfontosabb kiegészője a jóféle pálinka. Nos, vidéken ez az ünnep is sokkal kevesebb pénzből hozható ki, és legalább annyira gazdag, mint a pasztell színekkel nagyzoló városi világban.

A Fővám téri Vásárcsarnokban kutattuk a húsvéti népszokások nyomait, sonkát úgyis minden évben itt vásárolunk. Megdöbbenésünkre a csodálatosan festett hímes tojások és csokikülönlegességek mellett bizonyítékot találtunk arra is, hogy a Nyuszi és a Mikulás partidrogok hatása alatt pszichedélikus összjátékot űznek a gyanútlan ünneplők háta mögött.A mai napig nem tudjuk feldolgozni azt az érzelmi sokkhatást, amit a karácsonyfadíszből készült, gazdag ornamentikával díszített üvegtojások látványa okozott, némelyikről ráadásul görögkeleti ikonosztázok másolatai néztek vissza ránk. Ehhez képest az apró fémcirádákkal patkolt tojások(kép7), vagy a 800 forintos, kínai típusú bonbonierek(kép8) az ünnep spártai puritánságát hirdetik. A vidéki jellegű húsvét legfontosabb kelléke a megfelelő mennyiségű rövidital mellett természetesen a pirostojás, és ebből idén is sokfélét találhatunk a Vásárcsarnokban. A legszebb talán a fényképen látható, fehér mintákkal díszített darab volt(kép9). Néhány ilyen tojással húsvéti hangulatot lehet varázsolni bármilyen lakóingatlanban, ráadásul a belvárosban látott dizájndíszek árának töredékét kell az ünnepi dekorációra költenünk.Mielőtt tehetetlenül megadtuk volna magunkat a füstölt sonkák csábításának, még kötelességtudóan körbenéztünk a több-kevesebb joggal csokoládénak nevezett édesipari melléktermékek piacán is. Nem meglepő módon nyuszikat és tojásokat találtunk(kép10) minden elképzelhető méretben és formában, talán még a karácsonyi szaloncukor piacnál is nagyobb választékban. Ennek az lehet az oka - gondoltuk, miközben magatehetetlenül sodródtunk a nemzetiszínű trikolórral díszített hentespultok felé -, hogy míg szaloncukor nem minden családnál kerül a fára, húsvétkor úgyszólván kötelező a csokifogyasztás és ajándékozás a locsolkodó fiúknak. Mindez azonban csak húsvét hétfőjén kerül a napirendbe, előtte pedig vár ránk egy kiadós vasárnapi sonkaebéd: ennél távolabb most nem is gondolkodnánk.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés