free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Prágai túrós

Borsa         Címkék: desszert, húsvét, készül, prágai, túrós 0 hozzászólás

Az ünnepi asztalra ér mindig csempészni valamit, ami a menü készítőjét a gyerekkorára emlékezteti. Így könnyebben elszáll az ünnepi előkészületek fáradsága és a hagyomány sem szakad meg.

Az úgy volt, hogy Borsamunkatársnak még régebben egészen nagy családja volt. A nagymamája testvéreinek számos gyerekei és házastársaik, meg annak a gyerekeik és atöbbi és a többi. Aztán teltek az évek és valahogy elfogytak, egyre kevesebben vannak, nincs már nagyi, aki dőlt betűs, sok oldalas leveleivel, hosszas telefonjaival és utazásaival összetartsa, fenntartsa ezt a rendszert. Pedig a sok családtag az ország, sőt a világ különböző pontjain élt/él Szekszárdtól, Prágáig. Ki azért, mert oda ment férjhez, ki mert odaszólította a munkája, van, aki csak azért költözött más országba, mert úgy gondolta, ott jobb lesz.Nagyi kommunikált, írt és utazott, hozta, vitte a híreket és ismerőssé tett sosem látott oldalági rokonokat. Na, és persze hozott recepteket is. Ha valami finomat evett valamelyik meghatározhatatlan rokonnál, már jegyezte is, hogy hazahozza az ízeket hogy az itthon lévők is megkóstolhassák. Így eszik a dédunokák az Erdélyi - ki tudja már milyen - néni krumpli krokettjét és imádják a prágai hatod nagybácsi túrós-keverősét.

Hagyományosan húsvétkor készült ez a sütemény, kuglófformában sült és trónolt az ünnepi asztal közepén, míg végre-végre meg lehetett kezdeni. Pedig nem egy bonyolult, vagy különösen kifinomult édességről beszélünk, az úgynevezett egyensúly sütemények családjába tartozik és az elektromos keverőgépek korában húsz perc alatt összedobható. Egyensúly süteménynek azokat a piskótaféléket nevezzük, ahol az összes tojás súlyával (egy tojás kb. öt dkg.) egyenlő mennyiségű, vaj, liszt, cukor és egyéb hozzávaló kerül a tésztába. Ezt a szabályt betartva gyakorlatilag bármilyen ízesítésű süteményt süthetünk, mindenki azt kever még a tésztába, amit akar, csak a fent említett arányokra figyeljen oda.Mivel most hét közben készült, Borsamunkatárs kevesebb tésztát készített és muffinformában sütötte ki, de ha valaki kuglófot készítene, vagy nagyobb tepsiben sütné, nyugodtan többszörözze meg az adagot. Egy normál méretű kuglófhoz öt tojásra, 25 deka cukorra, vajra, lisztre és túróra van szükség. Túróból lehetőleg használjunk jó zsíros, házi készítésűt, de ha nincs, a bolti is megjárja. Az alábbi mennyiség 12 kövér muffinra elegendő.

Így készül

Három tojás sárgáját fehéredésig keverjük 15 deka vajjal, 15 deka cukorral és fél csomag sütőporral. Burgonyanyomón belepasszírozunk 15 deka túrót - vagy villával nagyon szétnyomkodjuk - és azt is alaposan elkeverjük a cukros, vajas tojásban. Felverjük a tojások fehérjét kemény habnak és 15 deka liszttel felváltva, óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.  A tészta felét kanállal szaggatva elosztjuk a muffinformákban, majd a maradék tésztához hozzákeverünk egy nagy evőkanál jó minőségű kakaóport, és azt is szépen elosztogatjuk a sárga tészták mellé. 180-200 fokon sütjük, tűpróbáig. A muffinok szép tehénfoltosak lesznek.

Ha azonban kuglófként sütjük, akkor a bekevert masszát a végén kétfelé szedjük és csak az egyik részt ízesítjük a kakóval, majd evőkanállal felváltva adagoljuk a tésztát a tepsibe, vagy formába. Így szép foltos kuglófot kapunk, amit egy picit meg is porcukrozhatunk a rend kedvéért.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés