free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tyúkcomb és szakértés

izi@borsa.hu         Címkék: kérdés, konyha, levél, szakértő, válasz 0 hozzászólás

Új szakértővel bővült a borsa szakértő csapata. Tyúkcomb nevet viselő Borsamunkatársunktól lehet kérdezni bármilyen konyhai művelettel kapcsolatban. Nem profi séf, konyhás néni.

izi

Ajánló

Kérdezz a konyhás nénitől!

A borsa íz-i rovatának tyúkanyója vérbeli háziasszony, aki családanyaként magas fokon űzi a gyereknevelés, férjszeretés, munkabírás szentháromságában a konyhai műveletek sokaságát. Nem profi szakács, főzni tudó, hétköznapi családanya, aki tud. Ezért ír a borsára, és ezért lehet mostantól kérdezni tőle. Olyat is, amit édesanyádtól sem mernél. 

Írj neki:izi@borsa.hu 

Hello,

azt szeretném megkérdezni, hogy mit rontok el a besamell mártással kapcsolatban, ha miután ráöntöm a párolt brokkolira és beteszem a sütőbe egy fél órára, még mindig liszt íze van. Imádom a csőben sült brokkolit, de mostanában már nem csinálok, mert nincs kedvem lisztezett zöldséget enni és adni a családomnak.

Köszi, hogy válaszolsz,

ZitaSzia Zita!

Hú. A besamel (bechamel), más néven tejmárátás, igazi vivő mártás, és voltaképpen nem más, mint egy tejjel felhígított vaj alapú rántás. (Olyasmi, mint a zöldborsófőzelék kötőanyaga, még ha most azt is mondod, hogy fúj; sajnálom, ez van.)

Mártásként arra szolgál, hogy ízeket és nedvességet vigyen mondjuk rakott zöldségek, tésztafélék közé. Magában szinte sosem használjuk, minimum só, bors, és ha az étel úgy kívánja egy kis szerecsendió mindenképpen kell bele, de kifejezetten jó ízt ad neki némi erős ízű reszelt sajt is.

Úgy gondolom, hogy a liszt íznek két oka lehet. Vagy rossz a tej-vaj-liszt arány, vagy nem fűszerezed eléggé a mártást. Az arányokról annyit, hogy ahány deka vaj, annak fele mennyiségű liszt és kábé a vaj súlyának megfelelő tej. Tehát egy evőkanál vaj, ami olyan három deka, egy evőkanál liszt, ami kábé másfél deka és három deci tej. Mivel azonban manapság a liszt (és minden más) minősége erősen kiszámíthatatlan, azt tartsd szem előtt, hogy a besamelnek akkor is kenhetőnek kell lennie, ha kihűlt!

Azaz, nem szabad, hogy hidegen kocsonyás dermedt legyen, inkább tejfölszerű állag a megfelelő, míg melegen egyértelműen sűrűn folyónak kell lennie. Szánj rá egy kis időt és próbáld ki, hogy azzal a liszttel, amit használsz mennyi tejre van szükség, hogy a fent írt sűrűséget elérd.

A csőben sült brokkolihoz, pedig javaslom, hogy a szerecsendión kívül használj egy kis fehérborsot is, sőt a tetejére szórj mandulalapocskákat (készen kapható zacskóban), ezek a sütés végére megpirulnak; nagyon jól passzol az íze a brokkoliéhoz.

Üdvözlettel: TyúkcombLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés