free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Zsebmozik

Borsa         Címkék: filmezés, filmkészítés, forgatás, mobil, művészet 0 hozzászólás

Egy jobb mobil megvételével ma már egy egész forgatócsoport lapulhat a zsebünkben, a mobilfilmezés napjainkra gyerekcipős művészeti ággá nőtte ki magát, ugyanakkor rengeteg etikai problémát is felvet.

A technikai fejlődés nemcsak a friss tudósnemzedékeknek nyit új kapukat, de a művészet is bőven profitálhat, és bővülhet az addig ismeretlen forma- vagy eszközvilággal. A történelem folyamán ez nem egyszer meg is esett, elég csak a legnagyobb áttörést hozó rögzített képi technikára, a fotózásra gondolni, és rögtön megértjük, hogy mekkora lökést tud adni a művészvilágnak egy új vizuális nyelvi eszköz felfedezése.Természetesen a mobilmozik és mobilkamerák nem művészetreformáló módszerek, legalábbis még nem azok, viszont kétségtelenül a XXI. század legérzékenyebb pontján ragadják meg az aktív befogadói réteget. A rohanó élethez alkalmazkodó, praktikus és többfunkciós kis készülékek nem elég, hogy egy szempillantás alatt bárhol filmrendezővé és egyben operatőrré avanzsálhatnak bennünket, de még a közösségi élmény hatásmechanizmusát is kiaknázhatóvá teszik az azonnal szétküldhető és megosztható opcióikkal. Tehát igencsak fogyasztóbarát tulajdonságokkal képviseltetik magukat a szférában, művészi értékük pedig kizárólag rajtunk áll.

Vagyis nem kell hozzá vagonnyi stáb, méregdrága kamera és nyersanyag, vagy hosszúra nyúló, megfizethetetlen utómunka külön személyzettel. Igazából még a legújabb technikás mobilt sem igényli a dolog, hiszen manapság már szinte alapfelszereltség egy telefon esetében a kamera.

Ezek a szimpatikus tulajdonságok keltették fel pár kísérletező elme figyelmét, akik aztán rögtön rácsaptak a témára, és néhány év leforgása alatt igazi mozgalommá duzzasztották a mobilfilmezést. 2004-ben Chicagóban rendeztek neki először fesztivált, aztán jött Párizs, Lisszabon, Torontó, és természetesen mi magyarok sem maradhattunk ki a sorból. A hazai ötletguruk közül Márta István zeneszerző-színigazgató és Sáfár Zoltán, a Godot Galéria művészeti vezetője voltak azok, akik megrendezték 2006-ban az első hazai Mobiltelefon Filmfesztivált a Művészetek Völgyében, egyben mindketten lelkes mobilfilmesek is. Sáfár például számtalan kísérleti kisfilmet készített mobillal, amik a film hőskorát idéző technikai fogásokat vetettek be a gyorsított filmidőtől egészen a homemade partvisos statív-megoldásokig. Egyik ilyen kísérlete volt Tereskova botrányt keltő Magyarország című átiratdalának internetes klipje is, ahol mobiltól egészen szokatlan kameraállásokat figyelhetünk meg.A mobil filmezésnek egyik legnagyobb előnye a bármikor előkaphatóság, vagyis egy-egy tetszetős és érdekes témát nem kell reprodukálni, ott helyben lefilmezhetővé válik, később aztán számítógépen egy szimpla programmal vágható, és természetesen interneten azonnal közzé is tehető. Mostanában már senki sem néz bután, ha valaki vloggereket emleget, akik a bloggerek vizuális alteregói.

Természetesen ez a bármit és bármikor lefilmezhető funkció elég kemény etikai problémákat vet fel. Ugyanis egyértelműen személyiségi jogokat sért valakit csak úgy, a tudta nélkül lekapni az utcán, majd azt terjeszteni a neten, vagy olyan helyen filmezni, ahol amúgy nem lenne szabad, de az apró méretű és hangtalan kamera ezt gond nélkül lehetővé teszi. A mobillal való garázdálkodásnak is megvannak a szabályai, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, bármennyire is vonzó a megörökíthető pillanat.

A filmek és média világában már a nagy profik is felfigyeltek az új lehetőségekre, hiszen a kifejezetten mobilra terjesztett filmecskékben új bevételi forrás rejlik, még kiaknázatlan reklám-lehetőségek, a kreatívabbaknak rendezett fesztiválok pedig kitűnő promók a különböző mobilcégeknek és telefongyártóknak. Ez persze a pénzről szól, de ne felejtsük el, hogy ez az önérdekből betámogatás kitűnő lehetőség magának a műfajnak a fejlődésére.

A szűkös látvány-, hang- és időkeretek közé szorított mobilmozik a film igazi hőskorát idézik, amikor még az ötlet és a kreatív megvalósítás volt a lényeg, ez pedig örvendetes régi-új utakat adhat a filmek világának, popularitásával párhuzamban pedig igazi formanyelvi újítóvá válhat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés