free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bemutatjuk a semmit!

Borsa         Címkék: design, dizájn, hungary, kiállítás, tárgy 0 hozzászólás

Vannak kérdések, amelyekre akkor sem találjuk a választ, ha belegebedünk, pedig jó volna tudni, hogy kik és miért gondolják, hogy átverhetnek bennünket. Made in Hungary.

Vajon designkiállításnak számít-e, ha múzeumba visszük a boltok kirakatait? Vajon egy ország designkultúráját bemutathatjuk-e néhány konyhaszékkel és beépített szekrénnyel? Vajon miért nem kaptak lehetőséget a legtehetségesebb magyar formatervetők a Made in Hungary közép európai designkiállításon? És végül: vajon miért nekünk kell feltenni ezeket a kérdéseket?

Idén is volt Lakástrend és design kiállítás, a magyar formatrvezők újdonságait bemutató Made in Hungary szekció azonban ez alkalommal nem a Műcsarnokhoz épített pavilonban, hanem az Andrássy út másik végén, a Gödörben kapott helyet. Ez önmagában persze nem jelentett gondot, legalább nem kellett átverekedni magunkat a designbemutatónak álcázott bútorvásáron ahhoz, hogy lássunk valami érdekeset is. A nagyobb baj az volt, hogy a hazai és közép európai designerek munkáit bemutatni hivatott társrendezvény is annyira gyengére sikeredett, hogy megkockáztatjuk: a Borsa szerkesztőségében tartalmasabb belsőépítészeti bemutatót szervezhettünk volna, a költségek töredékéért.Pedig azt gondoltuk, kimondottan jót tesz majd a tavaly meglehetősen színvonalas eseménynek a különcködés. A Lakástrend kiállítástól ugyanis 2008-ban sem vártunk csodákat a Made in Hungary ezzel szemben tavaly igazán tehetséges hazai formatervezők és designerek alkotásait vonultatta fel, a papírbútoroktól az egyedi gyerekjátékokig, a soha meg nem valósuló velencei-tavi yacht-tervtől a magyar tervezésű designsportkocsiig. Kíváncsiak voltunk, hogy idén milyen újdonságokkal rukkolnak majd elő a magyar ipar és formatervező művészek, merre fordult a designpiac, milyen trendeket ajánlhatunk a tavaszi-nyári szezonra. Magyar termékeket, elérhető áron.

Nos, az Erzsébet térre érkezve kiderült, hogy a megközelítésünk igencsak naívnak bizonyult. A Gödör impozáns kiállítótermébe lépve ugyanis először azért döbbentünk meg, mert nem láttuk a kiállítástól a kiállítást. Négy hatalmas, láthatóan olcsó és csúnya szőnyeg(kép1) foglalta el a föld alatti helység közepét, ‘oszt jónapot. Hol vannak a magyar és közép európai designerek? – kérdezgetük egymást a fotós kollégával, de amikor végre megtaláltuk a nemzetközi együttműködés jeleit méginkább elszomorodtunk.

A kiállításon ugyanis gyakorlatilag semit sem mutattak be a kurátorok szomszédaink designkultúrájából, az egyes országokat - írd és mondd - egy-egy konyhaszék és csővázas fotel képviselte. Igaz, ezek a székek elképesztően csavarodtak, tekeregtek, organikus formákba rendeződtek és a legkülönfélébb színekben pompáztak, egy ország formatervezői piacának bemutatására azonban meglehetősen kevésnek bizonyult az ülőalkalmatosságok mustrája. Már leírni sem merjük, hogy a rendezvényen jelen volt a mostanában ipari méretekben nyomuló WAMP művészpiac, és néhány magyar divattervező látványos kreációja, designbizsuk  és konyhai kiegészítők, az apróságok mellett azonban csak a székek és néhány furcsa berendezési tárgy kapott helyet a méretes kiállítótérben.

Ahogy egyre bejlebb merészkedtünk a Made in Hungary termeibe, egyik meglepetés a másik után ért benünket. Szlovénia például, ez a hihetetlenül sikeres balkáni ország, ahol már mindenki euróval fizet és valahogy el sem jutottak hozzájuk a térséget érintő gazdasági problémák, mindössze egy hatalmas molinóval, azaz a plafonról lógó poszterrel volt jelen a kiállításon.

A Ljubjanai Formatervező Akadémia munkáit bemutató képek láttán komolyan elgondolkoztunk azon, hogy magunk is hasonló tárlatot szervezünk majd a jövőben: "ha nem tudod elhozni a tárgyakat, állítsd ki a képeiket!“ - lehetett a kurátorok jelszava ez esetben. Csehország mindössze néhány műanyag székkel(kép2) képviselte magát, noha az ország designkultúrája rendkívül sikeres a világban. Míg tavaly New York-ban nagy sikerű designhetet szervezett a Cseh Intézet, ahol az ország legmenőbb stúdiói állították ki újdonságaikat.
 
Budapest úgy tűnik nem érdekli őket annyira. Lengyelországból egy meglehetősen fura, de érdekes, az északi design jegyeit magán viselő, letisztult beépített szekrény érkezett(kép3) a Gödörbe. A Poznani Képzőművészeti Akadémia  hallgatóinak munkája - bár édeskevés ahhoz, hogy képet kapjunk a kortárs lengyel designról - érdekes látnivaló volt, hiszen sokkal jobban hasonlított a finn Marimekko termékeire, mint más közép-európai formatervre.

Az idei Made in Hungary pavilon színvonalát talán jól jellemzi, ha eláruljuk, kedvenc kiállított tárgyunk Koroknai Máté porszívója(kép4) volt, egy végtelenül finom vonalú, színes műanyagdarab, ami leginkább a tavaszi földből kihajtó tulipánlevélre hasonlított. A többi magyar formatervező biztosan bosszankodott, amiért kimaradt a Műcsarnokból (ahol idén egy lakótelep lakásmintái uralták a kortárs tereket) és csak a Gödörben kapott helyet. Koós Daniella franciaágya(kép5), vagy az R5 stúdió zöld konyhai garnitúrája(kép6) bármelyik belvárosi bútorboltban megtalálható lehet, így korántsem nevezhető iránymutatónak.

Egy designkiállítás ugyanis nem termékbemutató, annak ellenére sem, hogy tudjuk: a design alkalmazott művészet, ami csak a piaci megrendelések vonatkozásában életképes. Egy designkiállítás alapvető koncepciója, hogy bemutasson valamit: a tervezői szemléletet, az új trendeket, irányokat a szakmában. Azokat a folyamatokat, amiknek eredményeképpen jövőre termékek készülnek, épp úgy, ahogy az autókiállításokon is a koncepciókocsik aratják a legnagyobb sikereket. Milyen lesz a jövő autója/designbútora/használati eszközei? Erre a kérdésre vagyunk kíváncsiak, amikor jegyet veszünk egy ilyen rendezvényre.

Bevinni a kirakatokat a múzeumba azonban teljesen felesleges erőfeszítés, legfeljebb a butikos vállalkozók örülnek a lehetőségnek. Ha Budapesten ezt képtelenek megérteni a felelősök, legalább ne mondjanak olyanokat, mint amit a megnyitón hallottunk az egyik szervezőtől: „a designvilág vigyázó szemét Budapestre veti“. Hát, ha így van, akkor gyorsan, hozzon neki valaki egy zsebkendőt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés